Befektetői közlemények

A Magyar Telekom Nyrt. közleménye a 2008. gazdasági év eredménye után járó osztalék kifizetésének rendjéről

Budapest, 2009. április 15.

A Magyar Telekom Nyrt. (Reuters: NYSE: MTA.N, BÉT: MTEL.BU és Bloomberg: NYSE: MTA US, BÉT: MTELEKOM HB), Magyarország vezető távközlési szolgáltatója bejelenti, hogy a társaság 2009. április 2-án megtartott közgyűlésének döntése alapján egy darab Magyar Telekom törzsrészvény (ISIN-azonosító: HU0000073507) után járó 2008. évi osztalék bruttó összege 74 forint. Az osztalékfizetés kezdő időpontja 2009. május 7. A tulajdonosi megfeleltetés fordulónapja 2009. április 29. A 2008. évi osztalékra jogosító Magyar Telekom részvényt utoljára 2009. április 24-én lehet vásárolni a Budapesti Értéktőzsdén.

Az osztalék 2009. május 7-től kezdve kerül kifizetésre az értékpapírszámla-vezetőknél vezetett értékpapírszámlákhoz tartozó ügyfélszámlákra vagy a részvényes által megjelölt bankszámlára történő átutalással. Az átutalás abban az esetben teljesíthető, ha az értékpapírszámla-vezető a részvényesre vonatkozó szükséges adatokat az előírt formátumban, hiánytalanul megküldte a Magyar Telekom Nyrt. osztalékkifizetésben részt vevő megbízottjának, a KELER Zrt.-nek. A Magyar Telekom Nyrt. és a KELER Zrt. nem felel az értékpapírszámla-vezetők hiányos vagy hibás adatszolgáltatásából, valamint az adatok feldolgozásának időigényességéből származó késedelemért. Ha a hiányzó, illetve javított adatokat az értékpapírszámla-vezető utólag lejelenti a KELER Zrt.-nek, úgy a Magyar Telekom Nyrt., illetve megbízottja az osztalékot a bejelentést követő hónap 5. munkanapjáig utalja.  

A részvényesek a 2008. gazdasági év eredménye után járó osztalékot az osztalékfizetés kezdő napjától számított, a Polgári törvénykönyvben meghatározott elévülési időtartam (5 év) alatt (azaz legkésőbb 2014. május 7. napjáig) igényelhetik.

Osztalékra az jogosult, akinek 2009. április 29-én az értékpapírszámla-vezető nyilvántartásában Magyar Telekom-részvénye van. Felhívjuk részvényeseink figyelmét, hogy legkésőbb 2009. április 29-ig ellenőrizzék értékpapírszámla-vezetőjüknél az adóelszámoláshoz szükséges adatokat, mert ezek hiányában az osztalék nem fizethető ki.  

Magánszemély részvényes esetébena rendelkezésre bocsátott adatok alapján a személyi jövedelemadóval csökkentett osztalék összegét az értékpapírszámla-vezető számlájára vagy a részvényes által az értékpapírszámla-vezető felé megadott pénzszámlára utalja át a Magyar Telekom Nyrt., illetve megbízottja. Belföldi illetőségű magánszemélyek esetén a kifizetéshez szükséges adatok: név, születési név, születési idő, születési hely, anyja születési neve, állampolgárság, adóazonosító jel, a részvényes neme és címe. Külföldi illetőségű magánszemélyek esetén szükséges adatok: név, születési név, születési idő, születési hely, anyja születési neve, útlevélszám vagy a magyar adóhatóság által kiadott adóazonosító jel, a részvényes neme, állampolgársága, illetőség szerinti lakcíme és - amennyiben rendelkezik vele – magyarországi lakcíme (tartózkodási helye). A 2008. gazdasági év eredménye után fizetett osztalékjövedelmet 10% személyijövedelemadó-fizetési kötelezettség terheli.

A levont közterhekről a Magyar Telekom Nyrt. igazolást állít ki és juttat el a részvényesekhez legkésőbb 2010. január 31-ig. 

Jogi személy részvényes esetébenaz előírt adatok (belföldi illetőségű jogi személy esetén cégnév, székhely, adószám, külföldi illetőségű jogi személy esetén pedig cégnév és székhely) alapján az értékpapírszámla-vezető által megadott pénzszámlára utalja át az osztalék összegét a Magyar Telekom Nyrt., illetve megbízottja. Jogi személy részvényes részére az osztalék kifizetése közteher levonása nélkül történik.  

Amennyiben a részvényes a kettős adóztatás elkerülését szabályozó egyezmények alapján a kedvezményes adólevonási kulcs alkalmazásával kívánja az osztalékot megkapni, az adózás rendjéről szóló, többször módosított 2003. évi XCII. törvény 4. sz. mellékletében részletezett dokumentumokat kell legkésőbb 2009. április 29-ig átadnia a KELER Zrt. Részvénykönyv-vezetési osztálya részére (1075 Budapest, Asbóth u. 9-11.). Felhívjuk az értékpapírszámla-vezetők figyelmét, hogy csak az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (OFFI) által fordított, a 2009. adóévről kiállított illetőségigazolásokat áll módunkban elfogadni. Amennyiben a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény alapján haszonhúzói nyilatkozat megléte is szükséges, úgy azt szintén az OFFI által hitelesített fordítással együtt áll módunkban elfogadni. A haszonhúzói nyilatkozat természetesen magyar nyelven is megtehető. Abban az esetben, ha sem az illetőségigazolás, sem annak későbbi pótlására vonatkozó jelzés nem érkezik 2009. április 29-ig a KELER-hez, akkor az osztalék 10% személyi jövedelemadó levonásával kerül utalásra. Amennyiben a külföldi illetékességű tulajdonos rendelkezik az adózás rendjéről szóló, többször módosított 2003. évi XCII. törvény 4. mellékletének 5. pontjában részletezett dokumentumokkal, valamint van e két ország között kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény, és az  kedvezményes adókulcsot ír elő, azonban a tulajdonos a dokumentumokat nem nyújtja be 2009. április 29-ig a KELER-hez, és ezért az osztalék 10% személyi jövedelemadó levonásával került elutalásra számára, az ügyfél a 10%-os és a kedvezményes adókulcs közötti különbözetet visszaigényelheti az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságán a Magyar Telekom Nyrt. által kiállított igazolás alapján.  

A tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvényben (Tpt.) megfogalmazott részvényesi meghatalmazottak (nominee) részére az osztalék kifizetése a KELER Zrt.-hez legkésőbb 2009. április 29-ig eljuttatott eredeti „nominee-nyilatkozat” alapján történik, az abban megfogalmazottak szerint. Azon nominee-k részére, akik a fenti nyilatkozatot a jelzett időpontig nem juttatják el a KELER Zrt.-hez, az osztalék 10% személyi jövedelemadó levonásával kerül elutalásra. 

Felhívjuk a részvényesi meghatalmazottak (nominee) figyelmét, hogy az adózás rendjéről szóló, többször módosított 2003. évi XCII. törvény 4. számú mellékletének 9. pontja alapján a részvényesi meghatalmazott köteles a kifizetés naptári évének utolsó napjáig magyar vagy magyar és angol nyelven kiállított, cégszerűen aláírt okiratban nyilatkozni az osztalékban részesülő külföldi személyek nevéről (elnevezéséről), lakóhelyéről, székhelyéről, születési helyéről, idejéről, illetőségéről, a részére kifizetendő, illetőleg a kifizetett, forintban meghatározott osztalék összegéről, amely alapján a kifizető az igazolást kiállítja, és az adatszolgáltatási kötelezettségét teljesíti.

A 2003–2007. évi osztalék kifizetése

A Magyar Telekom Nyrt. a 2003. üzleti éve után bruttó 70 Ft osztalékot, a 2004. üzleti éve után bruttó 70 Ft osztalékot, a 2005. üzleti éve után bruttó 73 Ft, a 2006. üzleti éve után bruttó 70 Ft osztalékot fizet, a 2007. üzleti éve után bruttó 74 Ft osztalékot fizet törzsrészvényenként.  

Az elmaradt osztalékok kifizetése az előzőekben rögzítettekkel teljesen azonos módon és feltételekkel, a 2008. évi osztalékkal egy időben is kérhető.

Magánszemélyek esetén a 2005. és az azt megelőző évekre vonatkozóan kifizetésre kerülő osztalék jövedelmet 25% személyijövedelemadó-fizetési kötelezettség terheli. Ezen felül 2008. január 1-jétől a 1997. évi LXXX. tv. (Tbj. tv.) szerinti belföldi magánszemélyek esetén az osztalékjövedelmet 14% egészségügyi hozzájárulás is terheli. Mentesül ezen fizetési kötelezettség alól a magánszemély, ha a Tbj 19. § (1) bekezdése és az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulásról szóló 2005. évi CXX. törvény 9. § (2) bekezdése alapján megfizetett egészségbiztosítási járulék, a Tbj. 36-37. §-a és a 39. § (2) bekezdése szerinti egészségügyi szolgáltatási járulék, valamint az 1998. évi LXVI. tv.  (Eho tv.)  3. § (3) bekezdésében szereplő jövedelmek után fizetett százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás a hozzájárulás-fizetési felső határig (négyszázötvenezer forint) a tárgyévben már megfizetésre került [Eho. tv. 11/A. § (1) bekezdés], vagy ha nyilatkozik arról, hogy az Eho tv. 3. § (3) bekezdése szerinti egészségbiztosítási járulék összege 2009-ben várhatóan eléri a hozzájárulás-fizetési felső határt [Eho tv. 11/A. § (2) bekezdés]. Ezen nyilatkozat megtalálható a KELER Zrt. honlapján, mely nyilatkozatot a részvényesek a KELER Zrt. részére (1075 Budapest, Asbóth u. 9-11.) kötelesek megküldeni. A nyilatkozatok leadási határideje minden hónap utolsó előtti munkanapja. 

A 2006. és az azt követő üzleti évekre vonatkozóan kifizetésre kerülő osztalék jövedelmet 10% személyijövedelmadó-fizetési kötelezettség terheli. 

Jogi személy részvényesek részére a korábbi évek fel nem vett osztaléka is levonás nélkül kerül kifizetésre. 

A Magyar Telekom Nyrt. 2004. június 2-án kezdte meg a 2003. üzleti éve után járó osztalék kifizetését. A részvényesek az osztalékfizetési időszak utolsó napjától számított, a Polgári törvénykönyvben meghatározott 5 év elévülési időtartam alatt, azaz 2009. július 2-ig igényelhetik az osztalékot. Felhívjuk azon részvényesek figyelmét, akik eddig esetlegesen nem vették fel a részvényeik után járó 2003. évi osztalékot, hogy vegyék fel a kapcsolatot értékpapírszámla-vezetőjükkel, és intézkedjenek az osztalék utólagos – elévülési időn belüli – felvétele ügyében.  

További felvilágosítással rendelkezésre áll az ingyenesen hívható  

Magyar Telekom Részvényvonal: 06 80 38 38 38, illetve
a Központi Elszámolóház és Értéktár (Budapest) Zrt. ügyfélszolgálata:
1075 Budapest, Asbóth u. 9-11.

 

Ezen befektetői közlemény jövőre vonatkozó kijelentéseket is tartalmaz. Azon megállapítások, melyek nem múltbeli eseményekre vonatkoznak (azaz a véleményünkre és várakozásainkra vonatkozó kijelentések), jövőre vonatkozóak. Ezen kijelentések a jelenlegi terveken, becsléseken és előrejelzéseken alapulnak, ezért nem lenne helyes ezen kijelentésekre a kellő mértéket meghaladó módon támaszkodni. A jövőre vonatkozó kijelentések azon időpontbeli állapoton alapulnak, amelyben ezen állítások elhangzanak, s nem vállalunk kötelezettséget arra nézve, hogy a kijelentések bármelyikét új információk vagy jövőbeli események alapján a továbbiakban nyilvánosan frissítsük, módosítsuk.  

A jövőre vonatkozó kijelentések önmagukban rejlő kockázatokkal járnak. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy számos olyan fontos tényező van, amelynek hatására a tényleges eredmények lényegesen eltérhetnek az előretekintő jellegű megállapításoktól. Az ilyen tényezőket többek között a 2007. december 31-én végződött évre vonatkozó, 20-F formátumú éves jelentésünk is részletezi, amelyet az Egyesült Államok Tőzsde- és Értékpapírfelügyeletéhez, azaz a U.S. Securities and Exchange Commissionhoz (SEC) nyújtottunk be.

 

 

Kapcsolódó dokumentumok

Befektetői közlemény
(PDF, 117 kB)