Befektetői közlemények

A Magyar Telekom 2015. évi eredmények utáni osztalék várakozása; kilátások 2015-re és 2017-re

Budapest, 2015. február 25. 18:01

Magyar Telekom (Reuters: MTEL.BU és Bloomberg: MTELEKOM HB), Magyarország vezető távközlési szolgáltatója ma közzétette a 2015-re vonatkozó pénzügyi célkitűzéseit valamint a frissített 2017-es várakozásait. A Társaság továbbá bejelenti, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján úgy gondolja, hogy 2015. évi eredményei után várhatóan részvényenként minimum 15 forint osztalékot fog fizetni.

Célkitűzések 2015-re és osztalék várakozás

  • Bevételek: alacsony egyszámjegyű növekedés a bevételek átstrukturálásának és a GTS akvizíciónak köszönhetően
    A Társaság továbbra is folytatni kívánja a bevételek átstrukturálására irányuló erőfeszítéseit annak érdekében, hogy enyhítse a hangalapú bevételek csökkenéséből fakadó nyomást. A bevételek átstrukturálását az ügyfelek több szolgáltatást egyben kínáló csomagokba való migrálásával valósítjuk meg a vezetékes és a mobil szegmensben egyaránt, aminek köszönhetően nő a TV, a vezetékes szélessáv és a mobilinternet hozzájárulása a bevételekhez. Teljesítményünkre kedvezően hat a GTS konszolidációja is, amely kb. 1%-kal járul hozzá a bevételekhez. Mindezek következtében arra számítunk, hogy 2015-ben a bevételek akár 3%-kal növekedhetnek 2014-hez képest.
  • EBITDA: kismértékű csökkenés a magasabb végkielégítési költségek következtében
    A Telekom Magyarország működésében 2015-ben is hatékonyságjavulást várunk, a T-Systems Magyarországnál pedig EBITDA trendfordulóra számítunk. Ugyanakkor folytatódó piaci nyomásra számítunk a nemzetközi leányvállalatainknál. Az EBITDA-ra ugyan kedvező hatással lesz a GTS akvizíció, azonban az anyavállalati létszámcsökkentési programhoz kapcsolódóan könyvelt kb. 8 milliárd forint végkielégítés ellentétes hatással lesz rá. Összességében arra számítunk, hogy a jelentett EBITDA várhatóan nem fog 3%-nál nagyobb mértékben csökkenni 2014-hez képest.
  • Capex: felgyorsul az új generációs vezetékes hálózatfejlesztés
    2014-ben a Magyar Telekom megerősítette technológiai vezető szerepét a magyar mobil piacon és versenyképességünk javítása érdekében hasonló lépéseket tervezünk 2015-ben a vezetékes szegmensben is. A Társaság ezért 105 milliárd forintos Capex-re számít 2015-ben, aminek köszönhetően a nagysebességű vezetékes internet lefedettségünk a jelenlegi kb. 1,8 millió háztartásról több mint 2,2 millió háztartásra fog nőni.
  • Osztalék: minimum 15 forint részvényenkénti osztalék várható
    A Társaság osztalékpolitikája alapján, tekintettel a Csoport pénzügyi helyzetére, a jelenlegi működési, szabályozói és adókörnyezetre és kilátásokra, valamint a várhatóan jelentősen javuló szabad cash flow teljesítményre, a Magyar Telekom úgy gondolja, hogy 2015. évi eredményei után részvényenként minimum 15 forint osztalékot tud majd fizetni részvényeseinek. Ez az Igazgatóság által a későbbiekben a Közgyűlés részére előterjesztendő hivatalos osztalékjavaslat függvényében változhat. A hivatalos osztalékjavaslatot az Igazgatóság megfelelő időben fogja előterjeszteni, amikor az összes szükséges információ rendelkezésre áll, és valamennyi előfeltétel teljesül.

Célkitűzések 2017-re

A Társaság továbbra is arra számít, hogy a bevételek mintegy 2%-os évesített növekedési ütemmel emelkednek majd 2012-höz képest. Ugyanakkor a jelentett EBITDA várhatóan a korábbi előrejelzéseknél magasabb lesz, részben a jelenlegi létszámleépítési programnak köszönhetően. Továbbá arra számítunk, hogy a vezetékes hálózatfejlesztés felgyorsulását kihasználva javítani tudjuk piaci pozíciónkat Magyarországon. Mindezek következtében a Társaság jelenleg úgy gondolja, hogy az EBITDA legalább 185 milliárd forint lesz. A kb. 80 milliárd forint Capex célkitűzésünk változatlan, ugyanakkor a szabad cash flow célkitűzést legalább 50 milliárd forintra emeljük a 2017-es évet illetően.

Publikus célkitűzések 2015-re és 2017-re:

  2014 Célkitűzések 2015-re Célkitűzések 2017-re
Bevétel 626,4 milliárd forint 0-3%-os növekedés kb. 2%-os évesített növekedés 2012-höz képest
EBITDA 181,2 milliárd forint 0-3%-os csökkenés legalább 185 milliárd forint
Capex* 86,7 milliárd forint kb. 105 milliárd forint kb. 80 milliárd forint
FCF**     legalább 50 milliárd forint

*Spektrum akvizícióra fordított összegek és az éves frekvencia díj aktiválása nélkül
**Kisebbségi osztalék után


Ezen befektetői közlemény jövőre vonatkozó kijelentéseket is tartalmazhat. Azon kijelentések, amelyek nem múltbeli tényekre vonatkoznak (ideértve a véleményünkre és várakozásainkra vonatkozó kijelentéseket), jövőre vonatkozó kijelentések. Ezen kijelentések a jelenlegi terveken, becsléseken és előrejelzéseken alapulnak, tehát nem lenne helyes ezen kijelentésekre túlzott mértékben támaszkodni. A jövőre vonatkozó kijelentések a megtételük időpontjában aktuális állapoton alapulnak, és nem vállalunk kötelezettséget arra, hogy a kijelentések bármelyikét új információk vagy jövőbeli események alapján nyilvánosan frissítsük, módosítsuk.

A jövőre vonatkozó kijelentések szükségképpen kockázatokkal és bizonytalansággal járnak. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy számos olyan fontos tényező van, amelynek hatására a tényleges eredmények lényegesen eltérhetnek a jövőre vonatkozó kijelentésekben foglaltaktól. Az ilyen tényezőket többek között a 2013. december 31-én végződött évre vonatkozó, a https://www.telekom.hu címen elérhető weblapunkon is közzétett éves jelentéseink is bemutatják.

Kapcsolódó dokumentumok

Befektetői közlemény
(PDF, 217,5 kB)