Befektetői közlemények

A Magyar Telekom 2023. második negyedéves eredményei

Budapest, 2023. augusztus 9. 17:30


A Magyar Telekom (Reuters: MTEL.BU és Bloomberg: MTELEKOM HB a továbbiakban a Társaság), Magyarország vezető távközlési szolgáltatója ma közzétette 2023. második negyedévre és első félévre vonatkozó EU által befogadott Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti konszolidált pénzügyi eredményeit (a továbbiakban: féléves jelentés). A féléves jelentés nem auditált értékeket tartalmaz az összes pénzügyi időszakra.




Főbb pénzügyi mutatók:

Főbb pénzügyi mutatók


Főbb eredmények:

  • A csoport bevétele 14,0%-kal nőtt 2023 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest, köszönhetően a továbbra is erős mobiladat- és vezetékes szélessávú szolgáltatások iránti keresletnek, valamint a Magyarországon bevezetett inflációkövető díjkorrekció pozitív hatásainak köszönhetően.
  • A bruttó fedezet a bevételi trendekkel összhangban szintén javult, 2023 második negyedévében éves összevetésben 18,7%-kal nőtt
  • A közvetett költségek 3,6%-kal nőttek 2023 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest, mivel a távközlési pótadó könyvelésének eltérő ütemezése ellensúlyozta az egyéb növekedést, míg 2023 első felében a közvetett költségek emelkedése 22,0%-os volt az előző év azonos időszakához képest, ami elsősorban a négyszer magasabb villamosenergia-költségnek, a magyar bérköltségek átlagosan 7%-os növelésének, valamint az egyéb költségtételeket érintő inflációs nyomásnak a következménye.
  • Következésképpen az EBITDA AL éves szinten 33,5%-kal nőtt 2023 második negyedévében, és éves szinten 11,4%-kal 2023 első felét tekintve, mivel a bruttó fedezet javulása ellensúlyozta a közvetett költségek növekedését.
  • A nettó eredmény 2023 első negyedévében 22,3 milliárd forint volt, 2023 első félévében pedig 32,8 milliárd forint, ami az EBITDA növekedését tükrözi, amelyet részben ellensúlyozott a nettó pénzügyi eredmény romlása.
  • A módosított nettó eredmény 2023 második negyedévében 25,7 milliárd forint, 2023 első félévében 37,8 milliárd forint volt, ami 12,1 milliárd forintos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, összhangban a működésből származó eredmény javulásával.
  • A spektrumlicencek nélküli CAPEX AL 6,8%-kal, 49,0 milliárd forintra csökkent 2023 első félévében, mivel az új optikai csatlakozásokhoz kapcsolódó magasabb magyarországi kiadásokat ellensúlyozták a mindkét országban alacsonyabb hálózati beruházások.
  • A spektrumengedélyekhez kapcsolódó CAPEX 0,6 milliárd forint volt a 32 GHz-es sávban, mikrohullámú bekötések biztosítására, 2023 májusában megvásárolt 2*168 MHz-es frekvenciaengedély eredményeként. A spektrum licensz érvényessége 15 év, ami a vonatkozó feltételek teljesítése esetén, 5 évvel meghosszabbodik. A spektrumdíj 0,3 milliárd forint, a jövőbeni éves díjak jelenértéke 0,3 milliárd forint volt.
  • A spektrum licensz nélküli szabad cash-flow éves szinten 25,1 milliárd forinttal, 7,3 milliárd forintra csökkent 2023 első félévében, ami a távközlési pótadó befizetésének a tavalyitól eltérő ütemezését tükrözi. 2022-ben a távközlési pótadó befizetése novemberben történt, 2023-ban pedig 26,4 milliárd forint befizetése (2022. évi rendezés és 2023. évi előleg) májusban volt esedékes.


Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója, elmondta:

„2023 második negyedévében továbbra is bizonytalanságokkal övezett gazdasági környezetben működtünk, miközben változatlanul azon elsődleges célunkra koncentráltunk, hogy mi legyünk az ügyfelek “első számú választása” azáltal, hogy töretlen hálózati összeköttetést és kimagasló felhasználói élményt kínálunk. Az elkötelezettségünk meghozta eredményét, a második negyedév végére, 1,3 millió ügyfelünk már a gigabit képes hálózatunkat használta. Mindemellett az előző időszakhoz képest több mint 25%-kal magasabb volt az átlagos mobil adathasználat. Annak érdekében, hogy megőrizzük a szolgáltatásaink kimagasló színvonalát és ki tudjuk szolgálni ügyfeleink adat iránti növekvő igényeit, tovább folytattuk a többéves mobilhálózat modernizációs programot és következő lépésként 60%-ra növeltük 5G hálózatunk lefedettségét.

Az ügyfélkiszolgálás javítása érdekében tett erőfeszítéseink sikerét egyértelműen bizonyítja, hogy a jelenlegi makrogazdasági környezet miatti költségnyomás ellenére, 2023 első félévében az EBITDA AL 11,4%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Előretekintve a második félévre, továbbra is elkötelezettek maradunk az iránt, hogy megőrizzük stabil piaci pozícióinkat és működési eredményünket, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy elérjük a bevétel, EBITDA AL és szabad cash-flow vonatkozásában tett nyilvános célkitűzéseinket, valamint a módosított nettó eredmény tekintetében most már kétszámjegyű növekedést tűzzünk ki célul.”

Célkitűzések

 


Ezen befektetői közlemény jövőre vonatkozó kijelentéseket is tartalmaz. Azon megállapítások, melyek nem múltbeli eseményekre vonatkoznak (azaz a véleményünkre és várakozásainkra vonatkozó kijelentések), jövőre vonatkozóak. Ezen kijelentések a jelenlegi terveken, becsléseken és előrejelzéseken alapulnak, ezért nem lenne helyes ezen kijelentésekre a kellő mértéket meghaladó módon támaszkodni. A jövőre vonatkozó kijelentések azon időpontbeli állapoton alapulnak, amelyben ezen állítások elhangzanak, s nem vállalunk kötelezettséget arra nézve, hogy a kijelentések bármelyikét új információk vagy jövőbeli események alapján a továbbiakban nyilvánosan frissítsük, módosítsuk.

A jövőre vonatkozó kijelentések önmagukban rejlő kockázatokkal és bizonytalanságokkal járnak. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy számos olyan fontos tényező van, amelynek hatására a tényleges eredmények lényegesen eltérhetnek az előretekintő jellegű megállapításoktól. Ilyen tényezők, többek között, a 2022. december 31-ével végződött év pénzügyi beszámolójában kerülnek bemutatásra, amely elérhető weboldalunkon a http://www.telekom.hu-n, és amely a Nemzetközi Számviteli Szabvány Testület („IASB”) által kibocsátott és az Európai Unió által elfogadott, Nemzetközi Pénzügyi Jelentési Szabványok (IFRS) figyelembevételével készült.