Kitchen Budapest

innovacio_kitchen_budapest


Története

A Kitchen Budapest a Magyar Telekom támogatásával 2007. májusában kezdte meg működését. Alapítói akkor figyeltek fel rá, hogy a fiatalok már nem pusztán fogyasztói, hanem egyre inkább “írói”, létrehozói is a technológiának. Úgy érezték, szükség van egy intézményre, ami segít felszabadítani ezt a kreatív energiát.

Víziójukban olyan innovációs laborként élt a Kitchen Budapest, amiben formabontó technológiai ötletek születnek. Az alapítás óta eltelt években a KiBu működési modellje többször változott, a vízió azonban nem.

Szerepe

A 21. század Magyarországának versenyelőnye ötleteiben rejlik. Szükség van egy helyre, ahol ezek közül néhány szabadon fejlődhet. A Kitchen Budapest ilyen hely; ötleteknek segít elemelkedni a földtől inkubációval, oktatással és játékkal. Mottója: Make it Fly!

Inkubációs tevékenysége

A mai fiatalok olyan világban nőnek fel, amiben a cégépítés nem pusztán üzlet, hanem az önkifejezés, a világ megváltoztatásának egyik eszköze. A Kitchen Budapest startup inkubációs tevékenységének célja, hogy tudással, kapcsolatokkal és pénztőkével segítsen tehetséges fiatal csapatoknak ötleteik megvalósításában.

26 hetes programjuk keretében elismert mentorokkal, nemzetközi befektető partnerek bevonásával, valamint pénztőkével támogatják a hozzájuk jelentkező csapatokat, hogy azok lépésről lépésre haladhassanak startupjuk - vagyis álmuk - megvalósításában. Elsősorban szoftveres és hardveres ötletekkel foglalkoznak.

Oktatási tevékenysége

A Kitchen Budapest számára fontos a különböző oktatási intézményekkel, szervezetekkel (pld. MOME, BME, TEDxYouth) való folyamatos kapcsolattartás. Többek között előadókat, csereprogramokat szerveznek, vendégórákat, workshopokat és szemináriumokat tartanak, hogy az ötletek megvalósításában szerzett tapasztalataik minél szélesebb körhöz juthassanak el.

A játékról vallott gondolata

Miért olyan fontos a Kitchen Budapest életében a “játék”? Albert Einstein mondta: "A játék a kutatás legmagasabb formája." A játék olyan tevékenység, amit néhány szervezet enged csak meg munkatársainak, pedig kevés dolog van, ami önfeledtebbé tenné az embert. Az önfeledtség pedig segít rejtve álló lehetőségek, utak meglátásában és az elmélyülésben is.

Az utóbbi idők néhány projektje:

Fröccs applikáció
Magyarország szubjektív atlasza
McLuhan Wikisprint
Submap
Snake Charmer
Kinect Wings Bacarobo hülyerobot verseny
Chromosonia@ Ars Electronica Center
Virtual Pendrive

Aktualitás

Legfrissebb munkáikról, eseményeikről blogjukat és Facebook oldalukat követve érdemes tájékozódni.