Okosdigitális Program a weben


Telekom Okosdigitális Program: a tudatos online polgárokért

A digitális világ komplex és izgalmas, számtalan lehetőséget tartogat nekünk – ugyanakkor veszélyeket is. Gyerekeink, akik szinte belenőnek ebbe a világba, bár készségszinten használják az eszközöket, a veszélyekkel sokszor nincsenek tisztában. Ezt felismerve hoztuk létre a Telekom Okosdigitális Programot, melynek célja, hogy mindenkinek megmutassa, mire kell odafigyelni a digitális világban, különös tekintettel a gyerekekre, a szülőkre és a pedagógusokra.

Az okosdigitális programok jelentős részét a Telekom önkéntesei tartják, a vállalattól független Digitális Tudás Akadémia szervezésében. Az előadások mindegyike ingyenes, jelentkezni az Akadémia weboldalán – www.okosdigitalis.hu – lehet.

A program többféle modulból épül fel – így mindenkit a számára legszükségesebb tudnivalókból felépülő előadással érhetünk el:

  • Okosdigitális Program kisiskolásoknak: Az egyetlen iskolai órányi előadás során arról beszélgetünk a gyerekekkel, hogy mire kell odafigyelniük a mobilhasználat során. Szó esik jelszavakról, némításról, Facebook- adatvédelemről, biztonságos chatelésről. Az előadásokat – melyeket vetített prezentációs tesz még érthetőbbé – beszélgetés zárja.
  • Okosdigitális Program középiskolásoknak: A nagyobbaknak szóló előadáson a biztonságos internetezésről beszélgetünk a gyerekekkel: jelszavakról, szűrőprogramokról, letöltésről, adatvédelemről. Ezek az előadások is 45 percesek, egyetlen iskolai óra alatt zajlanak.
  • Okosdigitális Program pedagógusoknak: 2 x 45 perces előadások, illetve kétnapos tréningek során mutatjuk be a pedagógusoknak az internetezés hasznait és veszélyeit, és támogatjuk őket abban, hogy tudatos és mobil- és internethasználóvá váljanak. Szót ejtünk a mobil- és internettörténelemről, az etikus és biztonságos használatról, illetve a fenntarthatóságról. Célunk az, hogy a diákok és tanáraik közötti digitális tudásbeli különbséget megszüntessük. Speciális, 3 x 45 perces előadásokon mutatjuk be az érdeklődő pedagógusoknak az oktatás segítő okoseszközök – így a digitális tábla – használatát.
  • Okosdigitális Program felnőtteknek: A szülőknek tartott 2 x 45 perces előadásokon az internet hasznaira és veszélyeire hívjuk fel a figyelmet, illetve arról beszélgetünk valók, hogyan lehet a gyerekeket megóvni ettől, s ha veszélyes helyzetbe kerülnének, hogyan tudnak segíteni nekik. Szeretnénk, ha a szülők a gyerekek partnerei lennének – nemcsak a mindennapokban, de az online térben is.
  • Külön oktatást biztosítunk azoknak az ügyfeleinknek, akik most ismerkednek az internettel: ingyenes, 1x90 perces előadásunk bármely vezetékes vagy nagy képernyős mobil-internetcsomagunkhoz igényelhető, új előfizetés esetén . Szakértőink igény esetén ügyfelünk otthonában elmondják, milyen lehetőségeket kínál az internet, mely weboldalakkal érdemes kezdeni az online világgal való ismerkedést, illetve hogyan tehetik az internet kínálta lehetőségek – ügyintézés, banki ügyek, vásárlás – még egyszerűbbé a mindennapokat.
  • Telekom-üzleteinkben szintén erre kijelölt szakértőink (technikai tanácsadók) segítenek az oda látogatóknak, hogy biztonságosan eligazodjanak a digitális világban, akár teljesen kezdő internetezőről, akár az internetet már alapszinten használóról legyen szó.
  • Okosdigitális Program Digitális Híd: A digitális megosztottság megszüntetésére létrehozott kezdeményezés keretében a 3000 főnél kevesebb lakosú, hátrányos helyzetű településekre látogatnak el önkénteseink. Az internet iránt érdeklődőknek nemcsak elmagyarázzák a netezés alapjait, de kérdésekre is válaszolnak, illetve akár konkrét problémát is segítenek megoldani.
  • Internetakadémia: A nyugdíjasok számára szervezett, ingyenes rendezvényeken szakképzett előadók mutatják be az internethasználat alapjait. Az előadások elsősorban gyakorlati témákat érintenek: ügyintézés, kapcsolattartás az interneten, hírolvasás, receptkeresés stb. Az előadások végén konzultációra is van lehetőség, illetve nyomtatott tananyag is segíti a hallottak még biztosabb elsajátítását.
  • T-City Kids szakkörök: A gyerekek számára szervezett, innovatív és interaktív játékokkal kiegészített előadásokat gyerekeknek tartják szakértőink. A kötetlen beszélgetés során előadóink az internettel és a telekommunikációval kapcsolatos témákat vitatnak meg a résztvevőkkel és válaszolnak a felmerülő kérdésekre.
  • YouTube-oktatóvideók: A YouTube-ra feltöltött oktatóvideóinkkal ügyfeleinknek szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogy számos, a digitális megoldásokkal kapcsolatos dolgot saját maguk, ügyfélszolgálataink igénybevétele nélkül oldhassanak meg. Több témakörben is hasznos segítséget találnak a szolgáltatások, termékek, alkalmazások használatához: