TeleBike

rolunk_innovacio_telebike_fejlec

Sikeres és terjeszkedik a TeleBike

Nagy népszerűségnek örvend a Telekom saját közösségi kerékpáros rendszere, a TeleBike. A kezdeményezés már az első teszthónapban sikeres: több, mint 700 munkatárs használta a 2013 május végi indulása óta.

Az egységes arculatú, jól felismerhető állomásokon Telekomos dolgozók vehetnek kölcsönbe biciklit, így munkaidőben gyorsabban és a legkisebb környezeti terheléssel juthatnak el egyik megbeszélésükről a másikra a cég budapesti irodaházai között. Most már negyedik állomásként a T-Systems budafoki úti irodaháza is beszáll a TeleBike rendszerbe. Így jelenleg már négy telephely között vehetik igénybe a kerékpárokat a munkatársak az irodaépületek közötti közlekedésre.

A TeleBike eddigi egy hónapos tesztüzeme alatt 716 kolléga regisztrált használatra, 1535 alkalommal történt kölcsönzés, és így kb. 1450 kilométer tekertek a kollégák.

A kerékpárok hatékonyságát az egyes irodaházak közötti alábbi csúcsidők is bizonyítják:

• Kaposvár u. - Infopark között: 3 perc (átlag: 9)
• Kaposvár u. - Krisztina krt. között: 16 perc (átlag: 24)
• Infopark - Krisztina krt. között: 15 perc (átlag: 31).

A biciklirendszert a Telekom a Csepel Zrt-vel szoros együttműködésben valósította meg. A magyar tulajdonú kerékpárgyár a biciklik biztosítása mellett azok szállítását és a rendszer karbantartását végzi, a világon újdonságnak számító, utánfutóval felszerelt logisztikai, és egyben szerviz-kerékpárként is működő Stringbike típusú kétkerekűjével. Az ötletgazda Telekom a kiépítésen túl a regisztrációs rendszer kifejlesztéséért, illetve a kerékpárok biztonságát biztosító megoldásokért is felelt: az egyedülálló flottakövető rendszerben minden biciklin GPS található, így azok hatékonyan védhetők lopás ellen.

A TeleBike-nál megvalósult kerékpárkölcsönző megoldást választotta a BKK, amikor a BuBi tender győztesének a T-Systems Magyarországot és együttműködő partnerét, a Csepelt választotta. A jövő évben megvalósuló, 899 millió forintos beruházás keretében 75 gyűjtőállomás kerül kiépítésre a fővárosban és több mint 1.000 bicikli áll majd a felhasználók rendelkezésére.

A BuBi projekt megvalósításában a T-Systems Magyarország biztosítja a rendszerintegrációt, az adatkommunikációt, egyes szoftvereket, és a szállítási feladatokat, míg a Csepel a rendszer használatára alkalmas kerékpárokat szállítja és elvégzi a telepítéseket. A 2014 áprilisára tervezett átadást követően, a BuBi üzemeltetési feladatait az első 5 évben, a két konzorciumi tag közösen látja el.
A magyar infokommunikációs piac meghatározó szereplőjeként a T-Systems Magyarország már korábban is bizonyított a közösségi közlekedéshez kapcsolódó projektek sikeres lebonyolításában, a BKV Zrt. és több vidéki volántársaság megbízásából.

A Csepel 85 éve a magyar kerékpáros piac vezető képviselője, így nemcsak a kerékpár gyártás és szállítás, hanem az üzemeltetési időszakban mind az állomások, mind a kerékpárok szervizelését, logisztikai feladatokat is sikeresen el tudja látni.
A projekt megvalósítását a T-Systems Magyarország vezette konzorcium olyan alvállalkozók bevonásával tervezi, mint a Nextbike Gmbh, amely egyfelől szállítja a kölcsönzés, logisztikai és szerviz feladatokat támogató szoftvert, másfelől részt vesz a gyűjtőállomásokat képező terminálok és dokkolók kialakításában. Az állomások kialakításához szükséges hatósági és engedélyezési feladatok, valamint egyes telepítési és kivitelezési feladatok megoldásában a Magyar Plastiroute Kft. működik együtt a konzorciummal.

Kapcsolódó linkek