Miért jobb az IPv6?

Az IPv4-ről

Az internet által világszerte összekötött több millió számítógép és hálózati végpont (például nyomtatók, kamerák, mobileszközök, stb.) kommunikációja egy egységes nyelv, illetve rendszer által történik, amit Internet Protocol-nak, röviden IP-nek nevezünk. Ebben a rendszerben a hálózati végpontok (számítógépek, nyomtatók, kamerák, mobileszközök stb.) ún. IP-címmel kerülnek beazonosításra, amely jelenleg negyedik generációját éli, innen ered neve: IPv4.

Az IPv4 cím például a következőképp például így nézhet ki: 84.2.36.220

Ebben a formában minden egyes tag 8 bitet jelöl, és minden bit kétféle értéket mutathat (0-t és 1-et), vagyis egy tag 28-féle alakot vehet fel. Így ez a fajta számozás 232 mennyiségű különböző IP-címet tud megkülönböztetni.

Kezdetben ez a címzési mód kiválóan megfelelt, azonban a világháló előre nem látott ütemű növekedése következtében a hálózati szakemberek egyre több problémába ütköznek. Az egyik ilyen az, hogy nem elégséges a kiosztott címek mennyisége. Másodpercenként kerülnek kiosztásra a 4-es verziójú IP-címek, melyek előzetes becslések szerint rövid időn belül elfogynak. Valamint többek között az is gondot jelent, hogy ez a protokoll nem támogatja a mobilitást, illetve nincs lehetőség a protokollba beépített titkosítás támogatására.

Ezek megoldására jött létre az IPv6. Azonban az IPv6 bevezetését megnehezíti az a tény, hogy a kétféle verzió, noha sok mindenben hasonlítanak, különböző módon kezelik a hálózaton továbbított adatcsomagokat, így egymással egy időben nem tudnak közvetlenül együttműködni.

IPv6, a jövő hálózati protokollja

Az IPv6 (Internet Protocol version 6; 6-os verziószámú Internet Protokoll) az IPv4 következő verziója. Az IPv4 32 bites címzése helyett az IPv6 128 bitet használ címzésre, ami elméletileg 2128 cím kiosztását teszi lehetővé, és ezzel hosszú távú megoldást kínál az IPv4 címek használata során felmerült problémák többségére.

Az IPv6 cím például a következőképp nézhet ki: 2001:4C48:100:162:8C40:CCB:1FC0:1723

A 128 bites IPv6 címet 8 darab kettősponttal elválasztott, maximum 4 számjegyből álló hexadecimális szám formájában szokás megjeleníteni, ahol a tagok egyenként 16 bitet jelölnek.

Így minden egyes a hálózatra csatlakoztatott eszköz publikus, globálisan egyedi és az interneten továbbítható IPv6 címmel rendelkezhet, ami szükségtelenné teszi a mai IPv4 hálózatokban, a tűzfalak és routerek által használt kiegészítő címfordító szolgáltatását (NAT - Network Address Translation). Erre ma azért van szükség, hogy egy-egy alhálózat központi eleme, például egy router takarékosságból csak egy egyedi IPv4 IP-címet kapjon, majd egy beépített funkció segítségével az alhálózat egyes végpontjainak ő adjon egyedi azonosítókat, ami azonban az interneten már nem egyedi.

Az IPv6 előnyei az IPv4-hez képest

Az IPv6 azon felül, hogy jóval nagyobb címtartománnyal rendelkezik, számos más előnyt birtokol az IPv4-hez képest:

  • Az IPv6 a protokollba beépítetten támogatja a multicast 1  továbbítást, míg IPv4 esetében ez a tulajdonság opcionális.
  • Az IPv6 eszközök a hálózat összes alhálózatára kapcsolt kliensnek beállítanak egy csak lokálisan elérhető és érvényes IPv6 címet, amely lehetővé teszi, hogy címkiszolgáló és útválasztó (router) jelenlététől függetlenül is kommunikálni lehessen az azonos alhálózaton lévő végpontokkal.2
  • Biztonsági megoldások tekintetében, az IPsec támogatás (hitelesítés és titkosítás) kötelezően része az IPv6 protokollnak, míg IPv4 esetében ez a tulajdonság opcionális.
  • Mobil IPv4 protokollal ellentétben a Mobil IPv6 (MIPv6) segít elkerülni a korábban tapasztalt nem optimális útválasztást (triangular routing), illetve elérhetővé teszi a mobil (WiFi - vezeték nélküli) klienseknek az új útválasztó választást a hálózati címek átszámozása nélkül, ami stabilabb és gyorsabb kapcsolatot eredményez, kevesebb megszakadással.
  • IPv4 esetében az adatcsomagok méretének felső korlátja 64 kB (kilobyte), míg az IPv6 esetében ez 4GB (gigabyte) méretig növelhető, amely jelentősen megnövelheti az adatátviteli sebességet.

Az IPv6-ról további részletes információ található:

IPv6-on működő alkalmazások és szolgáltatások

A szoftverfejlesztő cégek világszerte készítik fel hálózati alkalmazásaikat az új protokoll használatára. Több alkalmazás készen áll már az új címzési-rendszer használatára:

  • VideoLAN
  • Azureus
  • µTorrent
  • Windows Media Player

Az IPv6 támogatására már felkészített legnépszerűbb alkalmazások listája (angol nyelven) megtalálható a http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_IPv6_application_support címen. 

A Google és az IPv6 (Google over IPv6)

A világ vezető internetes keresője, a Google is mindent megtesz azért, hogy szolgáltatásai IPv6 protokollon keresztül is elérhetőek legyenek. Pillanatnyilag IPv6 protokollon keresztül maga a Google kereső (kép, blog és kód keresés), Google Alerts, Google Docs, Google Finance, Gmail, Google Health, iGoogle, Google News, Google Reader, Picasa és Google Maps szolgáltatások működnek.

A Google IPv6-on történő működéséről bővebb információ a http://www.google.com/intl/en/ipv6/ oldalon található (angol nyelven).

Emellett a Mozilla Firefox böngészőhöz is kifejlesztésre került egy IPv6 Google kereső kiegészítő (add-on), aminek működéséhez szintén, mint a többi IPv6-os alkalmazás esetében, szükséges az IPv6 kapcsolat. (https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/11730)

1 A multicast olyan összeköttetési mód az interneten, amely a hagyományostól (unicast) eltérően nem két gép, hanem tetszőleges számú gépből álló csoport tagjai között teremt kapcsolatot. Ilyen esetekben az adatokat nem kell minden gépnek külön-külön elküldeni, hanem elég csak egyszer a csoportcímre, ami jelentős sávszélesség megtakarítást eredményez a unicast móddal szemben.

2 Emellett az IPv6 támogatja a hálózati címek állapotfüggő (DHCPv6) és állapotmentes automatikus konfigurálását (SLAAC - Stateless Address Autoconfiguration). Ez utóbbi segítségével az IPv6 kliensek képesek önmaguknak globálisan is elérhető és egyedi címet is generálni és konfigurálni miután csatlakoztak egy IPv6 hálózathoz és útválasztóhoz.