Tájékoztató

Innovációs háttér

A Magyar Telekom az innováció jegyében folyamatosan figyelemmel kíséri az új lehetőségeket nyújtó technológiákat, és ennek megfelelően fejleszti a szolgáltatásai körét. Élen járunk az új módszerek bevezetésében, és komolyan vesszük az internet-alapú szolgáltatásokat, így törekszünk arra, hogy mindenki számára elérhető, IPv6 (Internet Protocol version 6) portfoliót építsünk. Cégünk az elsők között kínál Magyarországon IPv6 alapú internet szolgáltatást, mind a lakossági, mind pedig üzleti ügyfelek részére, bizonyos operációs rendszereken (Windows Vista, 7, Unix/Linuk disztribúciók), valamint folyamatosan dolgozunk azon, hogy a tartalomszolgáltatás tekintetében is elősegítsük az IPv6 elterjedését. A Magyar Telekom főbb internetes oldalainak egy része már elérhető IPv6-on is, továbbá biztosítjuk a hoszting ügyfeleinknek , hogy a vállalatunk által üzemeltetett szerverek számára az IPv6-os hálózati kapcsolat elérhető legyen.

Terveink szerint a közeli jövőben a Magyar Telekom ügyfelei számára általánosan, kereskedelmi forgalomban is elérhetővé válnak az IPv6 technológiára épülő megoldások és szolgáltatások.

IPv6 próbaidőszak

A bevezetést komoly próbaidőszak előzi meg, melynek során előbb laboratóriumi tesztekkel, majd 2009. év eleje óta éles üzemi tesztekkel próbáljuk felkészíteni rendszereinket az új címzési megoldás maradéktalan biztosítására. Hónapok munkája után elérkeztünk ahhoz a pillanathoz, amikor Ügyfeleink együttműködését kérjük a végső lépések megtételéhez.

Mivel szeretnénk új szolgáltatásainkat minél inkább a felhasználók igényeihez igazítani, abban kérjük Ügyfeleink segítségét, hogy osszák meg velünk tapasztalataikat, és teszteljék együtt velünk a Magyar Telekom IPv6-os szolgáltatásait.

Erre a célra egy fórumot hozunk létre, ahol mindenki szabadon elmondhatja véleményét, illetve regisztrált ügyfeleiknek egy kérdőív segítségével lesz lehetősége a visszajelzésre.

A próbaidőszak 2009. november 2-án kezdődött, melynek keretében bármely lakossági, kis- és középvállalkozó, valamint és nagyvállalati, ADSL és optikai internet szolgáltatással rendelkező ügyfelünk részt vehet a Magyar Telekom szolgáltatási területén, aki rendelkezik a megfelelő hardver és szoftver eszközökkel.

Internet-kapcsolat a próbaidőszak alatt

A próbaidőszak alatt a regisztrált felhasználók hálózatra kapcsolt számítógépe a hagyományos (4-es verziójú) IPv4 IP-cím mellé egy újfajta (6-os verziójú) IPv6 IP-címet is kap, mellyel elérhetővé válnak a Világháló IPv6-ra specifikált tartományai, illetve eszközei. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan a hagyományos internet is ugyanúgy elérhető marad, sőt a hagyományos kapcsolat szükséges a szolgáltatás igénybevételéhez.
A kapcsolat felépítése – a hagyományos internet szolgáltatáshoz hasonlóan – PPPoE behívó kliens segítségével történik. Az IPv6-címet a szolgáltató kvázi-fix módon osztja az IPv6-os PPPoE csatlakozást kezdeményező eszköz számára. Tehát a kiosztott IPv6 cím a pilot időtartama alatt a terveink szerint változatlan marad.

Azok, akik nem csak egy végpont, hanem magán - vagy üzleti célból - router vagy más eszköz segítségével - fenntartott belső/helyi hálózat (LAN) egészét IPv6 képessé kívánják tenni igényelhetnek egy egész IPv6-os címtartományt is külön erre a célra.

Ezen tartományból képezhető fix IPv6 címek dedikáltan ügyfelünk rendelkezésére állnak, melyből a felhasználó helyi hálózatát publikus IP címekkel láthatja el. Ez az IPv6-os címtartomány kvázi fix-nek tekinthető, azaz a szolgáltató törekszik arra, hogy ne változzon meg a címtartomány, de nem áll módjában garantálni azt. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a címkiosztás csak nagyobb hálózati módosítások során változik meg, ami évente legfeljebb pár alkalommal fordulhat elő. (A publikus címtartományt az IPv6-os kapcsolat felépülését követően a PPPoE kapcsolat felépítését kezdeményező eszköznek kell kérnie a szolgáltató hálózatától, DHCPv6 protokoll Prefix Delegation funkciójának segítségével.)

Ezen hálózati kialakítás megvalósítása már magasabb informatikai ismereteket és alkalmas hálózati berendezést igényel, illetve a címtartomány továbbosztását végző eszközt megfelelő operációs rendszerrel kell ellátni.

Kiegészítő IPv6-alapú szolgáltatások

A próbaidőszak alatt az internet-kapcsolat biztosításán túl Magyar Telekom több szolgáltatást is elérhetővé tesz IPv6 protokollon keresztül:

 • Tartalomszolgáltatás
  • Magyar Telekom honlapok (www.telekom.hu, www.telekom.hu/mobil, www.telekom.hu/otthoni, www.t-systems.hu)
  • Leányvállalatok tartalomszolgáltatása
 • DNS szolgáltatás (Domain Name System) – domain-név feloldás)
  • cns0.telekom.hu, 2001:4c48:1::1, 84.2.44.1
  • cns1.telekom.hu, 2001:4c48:2::1, 84.2.46.1
 • Domain-regisztráció