Továbbra is nemzetközi fenntarthatósági indexben a Magyar Telekom

Budapest, 2010. december 21. 11:00

A Magyar Telekom a 2011-es évre is bekerült a közép- és kelet-európai CEERIUS fenntarthatósági tőzsdeindexbe. A független értékelés alapján megerősített befektetői minősítés jelzi, hogy a Magyar Telekom a fenntarthatóságban élenjáró vállalatok közé tartozik nemzetközi összehasonlításban is.

A Bécsi Értéktőzsde által 2009-ben indított CEERIUS (Central and Eastern European Responsible Investment Universe) közép- és kelet-európai felelős befektetői indexbe a régió nyolc országából a társadalmi és környezeti szempontból legjobban teljesítő vállalatok kerülhettek idén is. A közel 200 cég értékelését és az index összeállítását az RFU (Reinhard Friesenbichler Unternehmensberatung) osztrák tanácsadó cég végezte a vállalatok felelős felelős érintetti (stakeholder) kapcsolatainak értékelése alapján. Ebben többek között vizsgálták a vállalatok viszonyát saját alkalmazottaikhoz, a társadalom egészéhez, az ügyfelekhez, a piaci partnerekhez és a környezethez.

A CEERIUS index részvényei több befektetési termék részét képezik. A fenntarthatóságban élenjáró cégek részvényeibe áramló felelős befektetések népszerűsége és tőkepiaci jelentősége rohamosan növekszik: 2008 óta összértékük közel megduplázódott Európában, elérve az 5000 milliárd eurót. A CEERIUS indexről további részletek találhatók a következő weboldalon: http://en.indices.cc/indices/details/riu
A Magyar Telekom fenntarthatósági teljesítményét már korábban is elismerték felelős befektetői értékelők. A CEERIUS indexbe már az indítás évében, 2009-ban bekerült a vállalat, a német Oekom értékelése alapján pedig befektetésre ajánlott (Prime) minősítést kapott.