A Föld Órája idén is a Magyar Telekommal

Budapest, 2010. március 25. 11:00

Március 27-én ismét a Föld Órájára figyel a nagyvilág. A Magyar Telekom és ajánlati márkái, a T-Home, T-Mobile és T-Systems idén is csatlakozik a nemzetközi akcióhoz. Egy órára este elsötétülnek a vállalat nagyobb fényreklámjai, a T-Pontok, az irodaházak világításai, valamint az [origo] hírportál, az iWiW és az OzoneNetwork tévécsatorna. Aznap egész napos esemény várja a borsodi Mezőcsáton is az érdeklődőket a Jövő/Menő program nyitórendezvényén.

A Magyar Telekom azért csatlakozott a kezdeményezéshez, mert tenni kíván a klímavédelemért, és nagyságánál, jelentőségénél, valamint az infokommunikációs piacon elfoglalt vezető pozíciójánál fogva másokat is erre kíván buzdítani: "Hogy a világ egy jobb holnap legyen." A hazai nagyvállalatok közül elsőként a Magyar Telekom csatlakozott 2008-ban a WWF nemzetközi kezdeményezéséhez, amelynek keretében egy órára elsötétült az Eiffel-torony, a Golden Gate híd, a Colosseum és a Lánchíd is. Az akció a klímaváltozás veszélyeire, káros hatásaira szeretné felhívni az emberek figyelmét.

2010. március 27-én 20.30 és 21.30 között lekapcsolják a világítást a világ nagyvárosainak emblematikus épületein, híres tornyokon, felhőkarcolókon és hidakon. A Magyar Telekom ezzel egyidőben 14, a Föld Órája idején még nyitva tartó T-Pont üzletében, irodaépületein és T-Home, T-Mobile fényreklámjain kapcsolja le a világítást. Ebben az órában elsötétült címlapokkal, energiatakarékos üzemmódban, fekete háttérrel jelennek meg a piacvezető telekommunikációs vállalat internetes oldalai, valamint az [origo] és az iWiW weboldalai. A legnagyobb hazai közösségi portálon Föld Órája 2010 néven klub alakult, ahova szívesen várják a világításukat lekapcsolók csatlakozását. Az OzoneNetwork, a Magyar Telekom egyik tematikus tévécsatornája egy órára megszakítja adását és szintén elsötétül. Fekete háttérrel a "Most van a Föld Órája, a világ legnagyobb klímavédelmi eseménye" felirat lesz látható. Az iWiWen az OzoneNetwork klub tagjai körüzenetet, az iPhone felhasználók az esemény időpontjában pedig az OzoneNetwork alkalmazás segítségével " Most kezdődik a Föld Órája, oltsd le a villanyt magad körül!" értesítést kapnak arról, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

A Magyar Telekom március 27-én a borsodi Mezőcsáton, a Civil Stratégiai Partnerségi pályázatának egyik nyertese Szívlapát Alapítvánnyal közösen egész napos programsorozatot kínál az érdeklődőknek. A kistérség lakosai a gödöllői Szent István Egyetem hallgatóival és a vállalat önkénteseivel, valamint Thilo Kusch gazdasági vezérigazgató-helyettessel és a mezőcsáti születésű színésszel, Kálloy Molnár Péterrel helyszíni műhelymunkák során alternatív energiaforrást felhasználó sör-, nap- és légkollektorokat építenek, melyeket később üzembe is helyeznek. A program keretén belül "Médiasuli" előadásokat tartanak a megújuló energia témájában. Az előadók között lesz Somorjai Éva humán erőforrás vezérigazgató-helyettes is. Az esti koncerten a nap és a programsorozat házigazdája ,Novák Péter előadóművész lép fel a Happy Power Banddel, továbbra is energiatakarékos üzemmódban, bringaerőművel.

Somorjai Éva a rendezvény kapcsán hangsúlyozta: "A fenntartható fejlődés biztosítása, a környezeti-társadalmi-gazdasági felelősség kapcsolati rendszerének felismerése és pozitív tettekkel történő erősítése a Magyar Telekom hosszú távú stratégiai elve. Fontosnak tartjuk, hogy tevékenységeinknél is szem előtt tartsuk ezen szempontokat, és példát mutassunk arra, hogy az egyén mit tehet a fenntartható fejlődés érdekében, hiszen a nagy dolgok apró lépésekkel kezdődnek!"

Ezzel az eseménnyel útjára indul a Jövő/Menő program is. A Szívlapát Alapítvány Magyar Telekom-támogatással létrejövő Jövő-Menő projektje ( www.jovomeno.org) a 15 ezres lélekszámú Mezőcsát kistérség fenntartható fejlődésének előmozdítását tűzte ki célul. Erre a térségre azért esett a választás, mert kiemelten hátrányos helyzetű - jellemzi a magas munkanélküliségi ráta, a szakorvosi ellátás hiánya és a turizmusból származó alacsony jövedelem mellett a digitális elmaradottság is. A Magyar Telekom által a Civil Stratégiai Partnerség keretében három éven keresztül támogatott Jövő-Menő program célkitűzése, hogy Mezőcsát életén keresztül mutassa be a fenntartható fejlődés megvalósulási lehetőségeit. A programok segítségével jobban áttekinthető és érthető a fenntarthatóság jelentése, és egyúttal a helyi lakosokat is közösséggé kovácsolhatja. Ebben helyet kap a Magyar Telekom Digitális Híd kezdeményezésének befogadása, az e-egészségügy lehetőségeinek felmérése is, és fontos projekt lesz a helyi online webkatalógus, ahol a kistérségben működő gazdaságok és kistermelők mutathatják be magukat és termékeiket.

A helyiek szemléletformálásán túl a mindennapi életet megkönnyítő, fenntartható megoldások ismertetése is kiemelt cél, ezáltal például jobb, gazdaságosabb és környezetkímélőbb fűtési módszereket tanulhatnak meg alkalmazni a lakosok a megújuló energia workshopokon keresztül. Mezőcsát kistérségben EuroVelo kerékpárút is épült a turisták tájékozódását viszont nem könnyítik meg táblák vagy jelölések, ezért a projekt keretében ezeket az útvonalakat kitakarítják, információs eszközökkel jelölik, aminek köszönhetően a szervezet reményei szerint fellendülhet a helyi kerékpárturizmus és látogatottság.

A klímavédelem a Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának egyik kulcseleme, így a téma nem csak egy órára merül fel a vállalat életében. Három évvel ezelőtt a Magyar Telekom klímavédelmi programot indított a munkatársak részére, ebben a figyelemfelkeltés, a probléma iránti érzékenység növelése és a párbeszéd kapta a fő hangsúlyt. A klímavédelemhez kötődő beruházások kapcsán megjelent a vállalatnál a szabadlevegő hűtéses eljárás a bázisállomásokon, a hidrogénnel működő energiacella (PEM), hőszivattyúk, és a gépjárműpark kiegészült hibrid üzemelésű személygépkocsikkal.
Mindezen túl 2010-ben a vállalatcsoport energiaszükségletének több mint 10%-át fedezi majd megújuló energiaforrásból. 2005-ben a Magyar Telekom menedzselésével indult el az európai távközlési szolgáltatók szervezete, az ETNO keretében az a WWF-fel közös kezdeményezést, amely a "Klímavédelem fénysebességen" címet viseli. Ebben az infokommunikáció klímavédelmet segítő lehetőségeit vizsgálták európai szinten, amit napjainkban az Európai Közösség is támogatni kezdett.

Magyar Telekomról
A Magyar Telekom Magyarország legnagyobb távközlési szolgáltatója, amely a telekommunikációs és infokommunikációs (ICT) szolgáltatások teljes skáláját nyújtja, beleértve a vezetékes és mobil telefonos, az adatátviteli és nem hangalapú, valamint az informatikai és rendszerintegrációs szolgáltatásokat. Üzleti tevékenységét két üzletágán keresztül látja el: Lakossági szolgáltatások (az otthonokhoz kapcsolódó T-Home és a mobil kommunikációs T-Mobile márka); Vállalati szolgáltatások (T-Systems márka). A Magyar Telekom többségi tulajdonosa a Makedonski Telekomnak, Macedónia legnagyobb vezetékes és mobilszolgáltatójának, és többségi részesedéssel rendelkezik a Crnogorski Telekomban, Montenegró legnagyobb távközlési szolgáltatójában. A Magyar Telekom többségi tulajdonosa (59,21%) a MagyarCom Holding GmbH, amely a Deutsche Telekom AG kizárólagos tulajdona. További információk a www.telekom.hu weboldalon találhatók.