Sajtóközlemény

A Magyar Telekom végleges egyezséget kötött az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumával és az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletével

Budapest, 2011. december 29. 17:45

A Magyar Telekom bejelenti, hogy végleges egyezséget kötött az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumával (a „DOJ”) és az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletével (az „SEC”) a DOJ és az SEC Társasággal kapcsolatos vizsgálatainak egyezség útján történő lezárásáról. Az egyezségekkel a DOJ és az SEC vizsgálatai lezárultak.

Mint azt korábban közzétettük, a Magyar Telekom Nyrt. (a „Társaság”) Audit Bizottsága belső vizsgálatot folytatott a Társaság és/vagy kapcsolt vállalkozásai montenegrói és macedóniai tevékenységével kapcsolatos, összesen több mint 31 millió euro értékű szerződésekkel összefüggésben. A belső vizsgálat elsősorban annak megállapítására irányult, hogy a Társaság és/vagy montenegrói és macedóniai kapcsolt vállalkozásai teljesítettek-e az Egyesült Államok jogszabályaiba (ideértve az Egyesült Államok Külföldön Kifejtett Korrupt Gyakorlatokról szóló törvényébe (az „FCPA”)) ütköző kifizetéseket. A Társaság Audit Bizottsága tájékoztatta a DOJ-t és az SEC-t a belső vizsgálatról. A DOJ és az SEC vizsgálatokat indítottak a belső vizsgálat körébe tartozó tevékenységekkel kapcsolatban. A Társaság a belső vizsgálat eredményeit korábban közzétette. Amint azt korábban szintén közzétettük, a Társaság Igazgatósága elvi megállapodást hagyott jóvá az SEC hivatalával az SEC vizsgálatának egyezség útján történő lezárásáról.

A Társaság a mai napon bejelenti, hogy két éves időtartamú, Vádemelés Elhalasztásáról szóló Megállapodást („Megállapodás”) kötött a DOJ-vel, amelynek értelmében a DOJ a Társaságot az FCPA vesztegetésellenes rendelkezéseinek egyszeri és az FCPA pénzügyi nyilvántartásokkal kapcsolatos rendelkezéseinek kétszeri megsértésével vádolja. A Megállapodás alapján a DOJ a mai napon vádiratot nyújtott be az Egyesült Államok illetékes Körzeti Bíróságán (Virginia – Keleti Körzet) („Vádirat”). A Társaság a Megállapodás szerint beismerte a DOJ által állított tényeket, és elismerte felelősségét a Vádiratban megjelölt cselekmények vonatkozásában. A Társaság vállalta, hogy 59,6 millió USD (a Magyar Nemzeti Bank mai hivatalos devizaárfolyamán 14,3 milliárd forint) összegű büntetőjogi pénzbírságot fizet, hogy együttműködik a DOJ-vel jövőbeli vizsgálatokban, hogy tartózkodik az Egyesült Államok szövetségi büntetőjogának megsértésétől, hogy továbbra is működteti a megfelelőségi programját, és hogy a Megállapodás időtartama alatt évente jelentést tesz a DOJ-nek a megfelelőségi programról. A DOJ a vádakat a kétéves időtartam elteltével ejti, kivéve, ha a Társaság megszegi a Megállapodás feltételeit. A Megállapodás az Egyesült Államok illetékes Körzeti Bíróságának (Virginia – Keleti Körzet) jóváhagyása után lesz hatályos.

A mai napon az SEC keresetlevelet („Keresetlevél”) és egy javasolt végleges ítéletet („Végleges Ítélet”) nyújtott be a Társasággal szemben az Egyesült Államok illetékes Körzeti Bíróságán (New York – Déli Körzet). A Társaság – anélkül, hogy akár beismerné, akár tagadná a Keresetlevélben szereplő állításokat – hozzájárult a Keresetlevél benyújtásához és a Végleges Ítélethez az SEC vizsgálatának lezárása érdekében. A Keresetlevél az FCPA vesztegetésellenes, pénzügyi nyilvántartásokkal és belső kontrollokkal kapcsolatos rendelkezéseinek magánjogi megsértésére vonatkozó állításokat tartalmaz. Amennyiben a bíróság jóváhagyja, a Végleges Ítélet véglegesen eltiltja a Társaságot ezen rendelkezések megsértésétől; valamint 25,2 millió USD (6,1 milliárd forint) „vagyoni előny elvonása” ( disgorgement), továbbá ezen összegre 6,0 millió USD (1,4 milliárd forint) kamat megfizetésére kötelezi a Társaságot.

A Társaság által a DOJ és az SEC vizsgálatainak egyezség útján történő lezárása keretében fizetendő összesen 90,8 millió USD (21,8 milliárd forint) összegre a Társaság korábban céltartalékot képzett.

A két végleges egyezség tükrözi, hogy a DOJ és az SEC értékelte a Társaság önmagára vonatkozó bejelentéseit, alapos belső vizsgálatát, javító intézkedéseit és együttműködését a DOJ és az SEC vizsgálataival. A Társaság számos javító intézkedést léptetett életbe a vizsgálatok során feltárt problémák kezelése érdekében. Ezen intézkedések között szerepel a Társaság belső kontrolljainak módosítása és továbbfejlesztése, valamint a megfelelőségi program bevezetése. A megfelelőségi program elősegíti a Társaság megfelelőségi szabályainak és folyamatainak ismeretét; a rendszer magában foglalja a munkavállalók képzését, egy etikai vonal működtetését, valamint a munkavállalók és a leányvállalatok monitoringját és a velük való kommunikációt. A Társaság továbbra is teljes mértékben elkötelezett a felelős társasági működés iránt.