Sajtóközlemények

A hazai mobilszolgáltatók mérései alapján a T-Mobile-nál érhető el a leggyorsabb szélessávú mobil adathálózat

Budapest, 2011. február 11.

Magyarországon a T-Mobile-é a leggyorsabb szélessávú mobil adathálózat - évek óta ezt erősítik meg a hazai mobilszolgáltatók saját, azonos mérési módszerekkel készült felméréseinek összehasonlítható eredményei.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) számára kötelező éves adatszolgáltatás keretében készülő mérések legújabb, most közzétett adatai szerint a T-Mobile szélessávú mobil adathálózatán jellemzően 2,45 Mbps le- és 818 kbps feltöltési sebességet biztosít. Jellemzően 1 Mbps-mal nagyobb letöltési sebességet nyújt va előfizetőinek, mint a második helyezett mobilszolgáltató.

A 229/2008. (IX.12.) Korm. rendelet szerinti adatszolgáltatás kapcsán a hazai mobilszolgáltatók többek között a szélessávú le- és feltöltési sebességek mérésére vonatkozóan azonos, minden szereplő által elfogadott módszertanban állapodtak meg. Ennek köszönhetően a mobilszolgáltatók évente elvégzett méréseinek eredményei egymással összehasonlíthatók. Az évenkénti méréseket a szolgáltatók maguk végzik el saját mobil adathálózatukra vonatkozóan, és az összegzett adatokat megküldik az NMHH-nak, valamint saját honlapjukon is közzéteszik azokat. Az országban így ez az egyetlen olyan, a szélessávú mobilhálózatokra vonatkozó adatszolgáltatás, amely egységes, minden mobilszolgáltató és az NMHH által elfogadott mérési módszertanon alapul.

„A legújabb eredmények különösen érdekesek annak tükrében, hogy meglepetésünkre egyik versenytársunk hirdetéseiben igyekszik magához kötni a „leggyorsabb mobil adathálózat“ jelzőt. Meggyőződésem, hogy az ügyfelek tájékoztatása csak iparágon belüli, egységes, konszenzusos mérések alapján lehet pontos és hiteles. Az általunk hivatkozott, és a T-Mobile elsőségét bizonyító mérés ilyen“ - hangsúlyozta a legújabb eredményeket értékelve Király István, a Magyar Telekom marketingvezérigazgató-helyettese. Hozzátette: „Első perctől fogva az volt a célunk, hogy a HSPA-val lefedett területeken a valódi szélessáv élményét kínáljuk. Nagy örömömre szolgál, hogy ezt a stratégiát a fogyasztók választása is igazolja, hisz a hangpiacit is meghaladó mértékű, közel 50%-os a mobilinternet-piaci jelenlétünk, és piacrészesedésünk tavaly 1,85%-kal nőtt. A jövőben is sokkal kifizetődőbbnek gondoljuk, ha jó minőségű mobilinternet-szolgáltatásunk előnyeit ügyfeleink saját tapasztalatai igazolják“.

A T-Mobile évek óta versenytársait megelőzve megbízhatóan 2 Mbps feletti garantált letöltési sebességet kínál ügyfeleinek a megjelölt, 3G/HSPA hálózattal lefedett területeken. A hazai mobilszolgáltatók közül emellett a T-Mobile egyedüliként vállal garantált le és feltöltési sebességként 2 Mbps és 800 kbps értékeket vonatkozó általános szerződési feltételeiben (letöltés esetén pl. tízszer annyit, mint más hazai mobilszolgáltatók).