Kurtág 85 - ünnepi koncert a Magyar Telekom támogatásával

Budapest, 2011. február 15. 10:00

A Magyar Telekom támogatásával "Kurtág 85" néven nagyszabású ünnepi hangversenyre kerül sor február 20-án este a Művészetek Palotájában. Kurtág György 85. születésnapja alkalmából szervezett hangversenyen a szerző kamarazenekarra és nagyzenekarra írott művei csendülnek fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Az ünnepi koncerten Kurtág György művei többek között olyan neves művészek és együttesek közreműködésével szólalnak meg, mint Keller András és a Concerto Budapest, Eötvös Péter és az UMZE Kamaraegyüttes, valamint Nicolas Altstaedt, Elena Casoli, Natalja Zagorinszkaja, Csalog Gábor.

Az esti koncert előtt 17 órakor a Művészetek Palotája Üvegtermében ingyenes koncertet ad Kurtág György zongora- és kamaraműveiből két egykori tanítványa, és a tanítványok tanítványai: Csalog Gábor, Kemenes András és a Ludium Együttes.

Kurtág György igazi világpolgár, aki Európa legjelentősebb intézményeiben is tanult, látogatta például Darius Milhaud és Olivier Messiaen kurzusait is. 1973-ban Kossuth-díjat kapott, 1985-ben a Francia Köztársaság tüntette ki. Kurtág emellett Herder-, Feltrinelli- és Hölderlin-díj, valamint számos egyéb kitüntetés birtokosa.
A 80. születésnapja alkalmából 2006-ban a cannes-i MIDEM zenei fesztivál Classique Special Award díjjal tüntette ki a szerzőt.

A hangversenyről bővebb információ a Művészetek Palotája weboldalán ( www.mupa.hu) található, ahol az esemény követhető is lesz.

A Magyar Telekom évek óta stratégiai és kommunikációs partnere a koncertnek helyt adó Művészetek Palotájának. A koncert és a kulturális intézmény támogatása jól illeszkedik a vállalat társadalmi felelősségvállalási stratégiájába. A vállalat a magyar kultúra vezető támogatójaként a klasszikus zenétől a képzőművészeti kiállításokon át a filmkészítésig elősegíti a minőségi programok megvalósulását. 2010-ben "Kultúra a CSR-ban" kategóriában Summa Artium díjjal ismerték el a Magyar Telekom kulturális élet támogatására fordított kiemelt figyelmét.
Az ország vezető telekommunikációs szolgáltatója feladatának tekinti a társadalom általános szemléletformálását, ezen belül is a kultúra, az oktatás és a tudományos ismeretterjesztés támogatását. Olyan népszerű, kiemelkedő jelentőségű események és programok mellé állt az utóbbi időben is a vállalat, mint többek között a Kapcsolat Koncert, a Volt Fesztivál, a Balaton Sound, a Művészetek Völgye, a Pécsi Örökség Fesztivál és a Kutatók Éjszakája, valamint idén januárban indította el újra a népszerű Mindentudás Egyetemét, a ME 2.0 programsorozatot. A Magyar Telekom támogatásai révén mindenki számára hozzáférhetővé teszi a kultúra és a tudomány eredményeit a multiplatformos tartalomszolgáltatásai segítségével. Így az ismeretek, a tudás és az élmények bármikor és bárhol megoszthatók.