Telekom Adományvonal - nevetéssel a gyermekek gyógyulásáért

Budapest, 2011. január 5. 11:00

A Magyar Bohócok a Betegekért Alapítványt támogatják azok, akik a 1788-as Telekom Adományvonalat hívják vagy sms-t küldenek 2011. január és február hónapban.

A Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány tíz éve indította el programját, elsőként az országban. A bohócdoktorok kórházakban végzett munkája hiánypótló. Az orvosok, nővérek munkáját kiegészítve nevetéssel, vidámsággal próbálják látogatásaikkal, "vizitjeikkel" a testileg, vagy szellemileg visszamaradott, súlyos, krónikus betegségben szenvedő gyermekek gyógyulását elősegíteni, kórházi tartózkodásukat oldani, könnyíteni. Elterelve a figyelmüket a betegségükről, a kórházi tartózkodásukról.
A bohócdoktorok jelenleg négy helyszínen - Heim Pál kórház, II. számú SOTE Tűzoltó utcai Gyermekklinika, székesfehérvári Szent György kórház, Reménysugár Habilitációs Intézet - hetente egy-egy alkalommal ágyról ágyra vizitelnek és hoznak derűt a gyermekek számára.

Nevetésterápiával, a lelki gondozás módszerével különféle bohóc- és artista technikák alkalmazásával állítják a nevetést a gyógyítás szolgálatába. A jókedv, a humor és a szellemesség erejével a beteg képessé válhat saját gyógyító erőit kifejleszteni. A nevetés elűzi a félelmeket, optimizmust, megnyugvást hoz, és az immunrendszert erősíti.

A nevetésterápia a 2-3 hónapostól a 17-18 éves korú kórházban fekvő beteg gyermekeket, ezen belül is különösen a krónikus betegségben szenvedők körét érinti. Évente négy intézményben több mint tízezer gyermekkel foglalkozik a hat bohócdoktor. Saját módszereik fejlesztésére képzéseikre, tréningjeikre pszichiátereket, pszichológusokat, mozgásterápiás szakembereket is meghívnak.
Az Alapítvány a SOTE Magatartástudományi Intézetével is együttműködik. Első és másodéves, orvosi kommunikációt tanuló orvostanhallgatók látogatják a bohócdoktori viziteket, az ott szerzett tapasztalataikat felhasználják szakdolgozatukhoz.

A bohócdoktorok az Adományvonal egyik korábbi kedvezményezettjével, a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportjával  (DEKOM) együtt decemberben Szabolcs-Szatmár megyében állami gondozott gyermekeket "vizsgáltak meg".
Az alapítvány magánszemélyek, cégek adományaiból, felajánlásaiból, illetve pályázati úton elnyert összegekből biztosítja anyagi bázisát.

További információ az alapítványról és tevékenységeikről a www.bohocdokik.hu weboldalon található.

A Magyar Telekom vezető infokommunikációs szolgáltatóként fontosnak tartja, hogy támogatásával segítse a hazai egészségügy fejlődését, szolgáltatásainak fejlesztését, ezen belül is a gyermekmentést. A "1788 - az emberi hívószám" szlogenről is ismert, nyolc éve működő Telekom Adományvonal a Magyar Telekom vezetékes és mobiltelefon-hálózatából is elérhető. A hívás és az sms-küldés díja egyaránt 100 forint, amely összeg áfa-mentes (Domino feltöltőkártyával kezdeményezett hívások kivételével). A 2011. január és február hónapok alatt beérkező hívások díja a hívók adományaként teljes egészében a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítványé lesz, amely ezt az összeget programjuk bővítésére, a kórházi vizitek számának növelésére fordítja majd.