Sajtóközlemények

A Magyar Telekom Igazgatósága elvi megállapodást hagyott jóvá az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének hivatalával

Budapest, 2011. június 24. 20:00

A Magyar Telekom bejelenti, hogy a Társaság Igazgatósága elvi megállapodást hagyott jóvá az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének ("SEC") hivatalával az SEC Társasággal kapcsolatos vizsgálatának egyezség útján történő lezárásáról.

Mint azt korábban közzétettük, a Magyar Telekom Nyrt. (a "Társaság") Audit Bizottsága belső vizsgálatot folytatott a Társaság és/vagy kapcsolt vállalkozásai montenegrói és macedóniai tevékenységével kapcsolatos, összesen több mint 31 millió euró értékű szerződésekkel összefüggésben. A belső vizsgálat elsősorban annak megállapítására irányult, hogy a Társaság és/vagy montenegrói és macedóniai kapcsolt vállalkozásai teljesítettek-e az Egyesült Államok jogszabályaiba, ideértve az Egyesült Államok Külföldön Kifejtett Korrupt Gyakorlatokról szóló törvényébe ("FCPA") ütköző kifizetéseket. A Társaság Audit Bizottsága tájékoztatta az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumát ("DOJ") és az SEC-t a belső vizsgálatról. A DOJ és az SEC vizsgálatokat indítottak a belső vizsgálat körébe tartozó tevékenységekkel kapcsolatban. A Társaság a belső vizsgálat eredményeit korábban közzétette.

A Magyar Telekom bejelenti, hogy a mai napon a Társaság Igazgatósága elvi megállapodást hagyott jóvá az SEC hivatalával az SEC által a Társaság esetlegesen FCPA-t sértő magatartásával kapcsolatban folytatott vizsgálat egyezség útján történő lezárásáról. Az elvi megállapodás értelmében a Társaság - anélkül, hogy akár beismerné, akár tagadná a vele szemben tett állításokat - hozzájárulna egy olyan egyesült államokbeli bírósági határozathoz, amely véglegesen eltiltja az FCPA jövőbeni megsértésétől. Az elvi megállapodás értelmében a Társaság "vagyoni előny elvonása" ("disgorgement") megfizetését és feltételesen magánjogi bírság megfizetését vállalná. Az elvi megállapodás tükrözi, hogy az SEC hivatala értékelte a Társaság önmagára vonatkozó bejelentéseit, javító intézkedéseit és együttműködését az SEC vizsgálatával. Az elvi megállapodás nem jelenti az SEC vizsgálatának végleges lezárását. A végleges egyezség előfeltétele a Társaság Igazgatóságának, az SEC-nek és egy egyesült államokbeli Körzeti Bíróságnak a végleges jóváhagyása.

A Társaság továbbra is tárgyalásokat folytat a DOJ-vel a DOJ Társasággal kapcsolatos vizsgálata egyezség útján történő lezárásának lehetőségével kapcsolatban. Lehetséges, hogy a Társaság nem tud egyezségre jutni a DOJ-vel. A DOJ vizsgálatának bármilyen módon történő lezárása büntetőjogi szankciókhoz vezethet a Társasággal szemben, ideértve a pénzbüntetést, amely jelentős hatást gyakorolhat a Társaság pénzügyi helyzetére, működési eredményeire illetve cash flow-jára, valamint további változtatások lehetnek szükségesek a Társaság üzleti tevékenységében és megfelelőségi programjában. A Társaság nem tudja előre jelezni, hogy a DOJ vizsgálat egyezséggel történő lezárására sor kerül-e, és ha igen, mikor, illetve bármely ilyen egyezség feltételeit és egyéb jellemzőit.

Az SEC hivatalával létrejövő elvi megállapodásra valamint a DOJ-vel folytatódó tárgyalásokra tekintettel a Társaság 2011 második negyedévében 11,7 milliárd forint (62,4 millió USD) céltartalékot képez a vizsgálatokkal összefüggésben. Ugyanakkor a vizsgálatok végleges egyezség útján vagy egyéb módon történő lezárásakor a fizetési kötelezettség mértéke eltérhet a céltartalék összegétől.