Sajtóközlemények

Nyárra országosan már 200 helyen elérhető lesz az új szupergyors mobilinternet a Magyar Telekom hálózatában az Ericsson együttműködésével

Budapest, 2011. május 4. 13:15

Elindult a Magyar Telekom mobilhálózatának újabb nagyszabású modernizációja, amelyhez a piacvezető infokommunikációs vállalat ismét az Ericssont választotta partneréül. A modernizáció első lépéseként a T-Mobile ügyfelei már idén nyártól megtapasztalhatják a valódi szupergyors mobil szélessáv előnyeit: 200 új HSPA+ állomás bekapcsolásával Budapest több pontján és több vidéki településen is elérhető lesz a 21 Mbps sebességet kínáló mobilinternet, 2013-ra pedig Magyarország közel 100%-án elérhető lesz a HSPA+. Az Ericsson által biztosított LTE (4G)-képes új berendezésekkel a Magyar Telekom felkészül arra is, hogy a szükséges frekvenciák elérhetőségének függvényében akár már 2011-től LTE szolgáltatást is kínáljon ügyfeleinek.

Az új hálózati fejlesztéssel a Magyar Telekom hazai beruházásai 2005 óta az 500 milliárd forintot is meghaladják. A hálózatmodernizációt Dr. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter jelenlétében Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója, Maradi István műszaki vezérigazgató-helyettes és Nils de Baar, az Ericsson Deutsche Telekom Csoportért felelős globális kereskedelmi igazgatója közösen jelentették be.

Dr. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a beruházást üdvözlő beszédében hangsúlyozta: "A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szabályozóként és ösztönzőként minden szükséges eszközt biztosít ahhoz, hogy a távközlési szektor a maga természetes útján fejlődhessen. A teljes szélessávú lefedettség és az új generációs szolgáltatások szélesebb körben való elterjedése a megfelelő kormányzati támogatással elérhető közelségbe került. A Magyar Telekom beruházása jelentős mértékben hozzájárul majd Magyarország digitális felzárkózásához és a magyar távközlési piac egészséges versenyének további fokozásához, amelyben csak az lehet hosszú távon eredményes, aki időben felismeri és alkalmazza is a leginkább előremutató megoldásokat."

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója elmondta: "Piacvezető infokommunikációs vállalatként elkötelezettek vagyunk a hazai információs társadalom dinamikus fejlesztése mellett és készen állunk arra, hogy meghatározó szerepet vállaljunk az ország digitális megújításában. Ennek keretében kiemelt prioritással kezeljük a fejlődés motorját jelentő szupergyors mobilinternet elterjesztését. A világszínvonalú technológiák meghonosításával a Magyar Telekom a kezdetektől fogva úttörő szerepet töltött be ezen a téren is, elősegítve, hogy a hazai telekommunikáció európai összehasonlításban is kiváló ütemben fejlődhessen. Évekkel ezelőtt elsőként mi tettük hálózatunkban elérhetővé az 3G-t, majd a még gyorsabb HSPA-t ügyfeleink számára, s a mai napon bejelentett modernizáció újabb mérföldkő a minőségi mobilinternet hazai történetében. Célunk, hogy 2013-ra Magyarországon szinte 100%-os országos lefedettséggel nemzetközi összehasonlításban is kiváló szupergyors mobilinternetet nyújtsunk. A modernizációt pedig azonnal, a mai nappal el is kezdtük."

Maradi István, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: "Fontos szempont volt, hogy a kiválasztott partnerrel úgy modernizáljuk mobilhálózatunkat, hogy a jelenlegi hálózati kapacitás többszörösét is képes legyen kiszolgálni, valamint az új generációs technológiára, az LTE-re is készen álljunk. A megállapodás eredményeképpen a fejlesztés lépései során az EDGE lefedettséget a jelenlegi 90%-ról 100%-ra emeljük, és célunk, hogy 2013-ra az ország közel 100% -án 21 Mbites sebességű HSPA+ szolgáltatást tegyünk elérhetővé, az LTE bevezetésére pedig akár már 2011-ben is készen állunk. Az Ericsson ehhez egyfelől kiváló minőségű technológiát szállító partnerünk, aki a mobilhálózat folyamatos magas színvonalú és biztonságos működését biztosítja; másfelől az új megállapodással költséghatékonysági, illetve mintegy 50%-os energia-megtakarítási céljainkat is el tudjuk érni."

Nils de Baar, az Ericsson Deutsche Telekom Csoportért felelős globális kereskedelmi igazgatója elmondta: "Büszkék vagyunk arra, hogy a Magyar Telekom az Ericssont választotta hálózatának modernizálására. Ez a mai bejelentés az Ericsson és a Magyar Telekom eddig is kiváló - immár több évtizedre visszatekintő - együttműködésének egy újabb mérföldköve. Az Ericsson a hálózatmodernizálás részeként a meglévő 2G és 3G rádió bázisállomásokat többszabványos, GSM/EDGE, WCDMA/HSPA Evolution és LTE technológiákhoz kifejlesztett egyedülálló RBS 6000 berendezésekre cseréli le. Az Ericsson 1911-ben alapította első érdekeltségét Magyarországon, így idei centenáriumunkat két különleges siker is emlékezetessé teszi. Az egyik a márciusban bejelentett high-tech K+F tevékenység további bővítése, a másik pedig ez a mai bejelentés, mely szerint piacvezető technológiát nyújtunk a piacvezető szolgáltatónak, azaz továbbra is 'elsők vagyunk együtt'."