Inspriráló kultúrák, zöld technológiák találkozása a TEDx-en, Budapesten

Budapest, 2011. szeptember 27. 09:30

Történész, balett-táncos, író, innovátor és jogász- a tudomány legkülönbözőbb területeiről érkező gondolkodók inspirálták a közönséget a budapesti TEDx Danubia konferencián. A különleges esemény programja idén egy rendhagyó interaktív beszélgetéssel is gazdagodott: neves szakértők a Green IT filozófiáról ejtettek szót a Magyar Telekom szervezésében.

A videokonferencia technológiájának zöld vonatkozása, a kisvállalkozások csökkenthető költségterhei, növényi működés mintájára megálmodott öko-épületek - többek között ezeket a témaköröket is érintették a TEDx Danubia konferencia előadói, szeptember 23-án az Uránia Filmszínházban. A "Kultúrák párbeszéde" címet viselő esemény központi gondolata a kultúrák közti valódi, élő kapcsolatok és a szemléletváltás volt.

A Telekom főtámogatásával létrejött konferencián 25 hazai és nemzetközi meghívott előadásai 4 fő témakör köré csoportosultak: "Múlt-Jelen-Jövő", "Természet-Ember-Technológia", "Ráció-Hit-Érzelem", és "Komoly játék". A prezentálók a tudomány legkülönbözőbb területeit képviselték: történész, balett-táncos, író, parfümkritikus, gazdasági jogász és üzleti innovátor is inspirálta gondolataival a hallgatóságot.

A TED kísérletező és közvetlen szellemiségéhez híven egy workshop is helyett kapott a konferencia programjában; a Magyar Telekom Green IT témában szervezett interaktív beszélgetést. A téma iránt érdeklődők szakértők segítségével választ kaphattak arra, hogy valójában mit takar Green IT fogalma: egy olyan zöld, környezettudatos szemléletmódot és rendszert, amely takarékos infokommunikációs megoldásokra és technológiákra épül.
Simonyi András, Magyarország volt amerikai nagykövete a nagyvállalatok fenntarthatósági szerepvállalását, míg Duda Ernő kutató a megújuló energiaforrások sokrétű felhasználhatóságát hangsúlyozta. A Telekom IT Partner osztályvezetője ún. "Videogate" konferencián keresztül kapcsolódott be a beszélgetésbe. Csáki-Barcza Zoltán a hétköznapi irodatechnológia zöld megoldásaira hívta fel a figyelmet: az eszközök számának csökkentése önmagában elősegíti a takarékosabb működést, emellett a vállalatok- beleértve a pár tízfős kisvállalkozásokat is- havi néhány tízezer forintért cserébe olyan, korszerű telekommunikációs és információtechnológiai megoldásokat vehetnek bérbe szolgáltatóiktól, melyek garantáltan "zöldek".
Konkrét- nemzetközi és hazai- esettanulmányok mentén a résztvevők arra is kitértek, hogy miként csökkentheti áramfogyasztását, üzemanyag felhasználását, illetve károsanyag kibocsátását egy vállalkozás, ha a Green IT filozófiáját tartja szem előtt.

A workshopon megemlített zöld technológiákról a konferencia későbbi előadásaiban is hallani lehetett: Vaszary Zsolt "Webcam laboratory" fejlesztése a természettudományos oktatás új, interaktív dimenzióját vázolta, míg Birkás Gábor építész az öko-házak úttörő megoldásaira hozott példát. Az előadások kivonatait és a Green IT workshop legfontosabb tudnivalóit a konferenciát követően bárki megnézheti a TEDx honlapján.

A TED, amely 25 éve indult Kaliforniában egy exkluzív és különleges konferenciaként, mára világszerte fogalommá vált. A TED célja, hogy a határokon minden értelemben átívelően, az élet legkülönfélébb területeiről és a világ minden tájáról összegyűjtsön érdekes és inspiráló gondolkodókat és alkotókat. Ezen az exkluzív fórumon a résztvevők egymást, a világot és önmagukat is jobban megismerhetik.