Sajtóközlemények

Fenntartható, élhető város és település témában civileknek hirdet pályázatot a Magyar Telekom

Budapest, 2012. április 20. 13:00

A Magyar Telekom pályázatot ír ki „Fenntartható, élhető város és település” témában, amellyel civil szervezetek szemléletformáló programjaihoz kíván támogatást nyújtani. Az elbírálás során olyan programok kerülnek kiválasztásra, amelyek hozzájárulnak a fenntarthatósági elvek minél szélesebb körbe való eljuttatásához, továbbá segítik a társadalmi és környezeti értékek hosszú távú megőrzését. A Magyar Telekom hello holnap! kuratóriuma összesen 8 millió forintot különített el a pályázat céljaira, az egy-egy kezdeményezés támogatására adható minimum összeg 1 millió forint.

A Magyar Telekom „Fenntartható, élhető város és település” témájú pályázatával olyan civil szervezeteket kíván támogatni, akik innovatív, alulról szerveződő programjaikkal gyakorlati példát mutatnak arra, hogyan tehető élhetőbbé egy város vagy település. Az elbírálás során olyan települési programok kerülnek kiválasztásra, amelyek a közösségi, klímavédelmi, önfenntartó igényeket hosszú távon kielégítik. A pályázat ahhoz kíván hozzájárulni, hogy a fenntartható fejlődés fogalma ismertté és népszerűvé váljon, a társadalom minél szélesebb rétegei felismerjék saját közép- és hosszú távú felelősségüket, és felébredjen bennük a társadalmi és környezeti értékek megőrzésének igénye. Nem titkolt szándéka a közösségformálás, vagyis hosszú távon működőképes, közösségépítő megmozdulások valós és digitális térben való megteremtésének elősegítése.

Pályázatot nyújthatnak be az adott program megvalósításában közvetlenül érintett, Magyarországon bejegyzett és működő, kiemelten közhasznú és közhasznú társadalmi szervezetek - alapítványok, egyesületek, non-profit szervezetek. Nem pályázhatnak állami, kisebbségi, vallási, illetve politikai szervezetek. A pályázati feltételek között szerepel - egyebek közt-, hogy az adott program olyan eszközök segítségével valósítsa meg a kitűzött célt, amelyek megfelelnek a Magyar Telekom által kiemelt márkaértékként kezelt innovációnak. Lehetőség szerint használja fel a korszerű infokommunikációs eszközöket, és rendelkezzen hiteles költségtervvel. Fontos szempont továbbá a program aktualitása, egyedisége és innovatív jellege. Nem nyújtható támogatás a már megvalósított programok utófinanszírozására. A pályázat céljaira a hello holnap! kuratórium összesen 8 millió forint értékű támogatási keretet különített el, az egy-egy kezdeményezés támogatására adható minimum összeg 1 millió forint. A Magyar Telekom transzparens működésének megfelelően a pályázaton nyertes szervezetek kötelesek beszámolót készíteni a program megvalósításáról, illetve tételes pénzügyi elszámolást benyújtani az adományozott összeg felhasználásáról.

A részletes feltételeket tartalmazó pályázati felhívás és a letölthető adatlap elérhető a www.helloholnap.hu weboldalon. A pályázatok beérkezésének határideje: 2012. május 15., elbírálásuk időpontja: 2012. június 5. A beérkezett pályázatok értékelése két szakaszban történik. A Magyar Telekom hello holnap! kuratóriuma az előválogatott és legmagasabb pontszámot elért pályázatokat végső döntésre előterjeszti a Fenntarthatósági Média Klub tagjaiból álló zsűri számára. Az elbírálás eredményei a www.helloholnap.hu weboldalon kerülnek meghirdetésre. A sikeres pályázókat elektronikus úton, írásban is értesíti a vállalat. A Magyar Telekom a sikeres pályázókkal adományozási megállapodást köt, melyben lefekteti a megítélt támogatás felhasználására vonatkozó feltételeket.

A Magyar Telekom Magyarország vezető infokommunikációs szolgáltatójaként - küldetésével összhangban - elkötelezett a fenntartható fejlődés elve mellett. A 2010 decemberében elindított hello holnap! kezdeményezéssel a vállalat a fenntarthatóság fogalomkörét érthetően, könnyen befogadható módon szeretné a mindennapok részévé tenni, egyben felhívni a figyelmet arra, hogy az élhető jövő mindannyiunk közös felelőssége.

A Magyar Telekom adományozási kuratóriuma - a hello holnap! kuratórium - ezzel összefüggésben megújította adományozási gyakorlatát és pályázati rendszerét is. A kuratórium a fenntarthatóság témakörén belül tematikus pályázatok kiírásával, célzottan szándékozik olyan, a társadalom számára fontos kérdésekre irányítani a figyelmet, amelyek megoldását a vállalati és a civil szféra összefogásával látja megvalósíthatónak.