Sajtóközlemények

Bemutatkozott a Telekom Optimál Energiamenedzsment Rendszere – tudatos energiafelhasználás a vállalatoknál

Budapest, 2012. május 14. 14:00

A Magyar Telekom egy szakmai nap keretében mutatta be a már gyakorlatban is működő Optimál Energiamenedzsment Rendszerét, amely a korábbinál tudatosabb, optimalizált energiafelhasználást tesz lehetővé a vállalatoknál, intézményeknél. A rendszer különlegessége, hogy mérőeszköz-független, és rugalmasan illeszthető az esetleg már meglévő épületfelügyeleti, biztonsági és beléptető rendszerekhez. Energiamenedzsment rendszer bevezetésével nagyságrendileg 10-15%- os energia-megtakarítás érhető el, ami a telephely(ek) energetikai korszerűsítésével tovább növelhető.

Az energiaárak növekedése, a csökkenő jövedelmezőség, valamint a szigorodó környezetvédelmi szabályozások arra késztetik a vállalkozásokat, hogy látványosan csökkentsék az energiafogyasztásukat. Az Optimál Energiamenedzsment rendszer a Telekom saját fejlesztésű, komplex energiamenedzsment rendszere, amely elérhető más vállalatok és intézmények számára is. A rendszer lehetővé teszi számukra, hogy energiafogyasztásukat optimalizálhassák és folyamatos kontroll alatt tarthassák, ezáltal költségeiket pontosan tervezni tudják. Az univerzális energiafelügyeleti rendszer az energiafelhasználási folyamatok áttekintésével, megtakarítási potenciálok feltárásával segíti az energiahatékonyság növelését.  Az energia-megtakarítás mértéke függ az adott vállalkozás egyéni paramétereitől, a Telekom tapasztalatai alapján egy átlagos vállalkozás esetén egy energiamenedzsment rendszer bevezetésével nagyságrendileg 10-15%- os energia-megtakarítás érhető el, ami a telephely(ek) energetikai korszerűsítésével tovább növelhető.  A rendszer telepítését egyedi felmérés és szakmai tanácsadás előzi meg a Telekom szakembereinek segítségével. A rendszer nagy előnye, hogy mérőeszköz-független, gyakorlatilag a piacon elérhető bármely mérőhálózati eszközhöz telepíthető. Képes továbbá csatlakozni már meglévő intelligens épületfelügyeleti, biztonsági, beléptető rendszerekhez.

„A hazai gazdaság meghatározó szereplőjeként a Telekomnak példát kell mutatnia, és meg kell osztania a legjobb gyakorlatait az energiahatékonyság növelésében, amelyhez pontos fogyasztási információk és azonnali beavatkozási lehetőség kell. Bemutattuk legújabb szolgáltatásunkat, az Optimál Energiamenedzsment Rendszert, amely ezekre a jogos fogyasztói igényekre épül, és egy újabb lépés a Telekom szerepének erősítése felé az új, távközléshez szorosan nem kötődő piacokon” – mondta el Pukler Gábor, a Magyar Telekom üzletfejlesztési és innovációs igazgatója a szakmai rendezvényen.

A fejlesztést a Telekom többek között saját telephelyein, a T-City program keretében szolnoki intézményekben, illetve leányvállalata, a Dataplex épületeiben tesztelte. A pilotok célja a rendszer üzemeltetőként és felhasználóként történő megismerése volt, és a rendszer felkészítése arra, hogy alkalmas legyen a felhasználó egyedi igényeinek kielégítésére. A tesztüzem során a Telekom felmérhette azt is, milyen általános összefüggések, tapasztalatok nyerhetőek ki a rendszer által összegyűjtött információkból az energiafogyasztásra vonatkozóan.

A fenntartható fejlődés iránt elkötelezett felelős vállalatként a Telekom több mint egy évtizede keresi azokat a megoldásokat, amelyekkel növelheti saját energiahatékonyságát.

  • Az európai távközlési szolgáltatók sorában az elsők között oldotta meg a Telekom (akkor még T-Mobile) a mobiltornyok világításának energiatakarékos és korszerű átalakítását. Ennek során a gázkisüléses világító testeket LED technológiára cserélte, miközben számos eszközt elhagyott (alkonykapcsoló, inverter), ezzel növelve a megbízhatóságot. Az 500-nál is több lámpatest cseréjével évente 10 millió Ft energiaköltség és ugyanennyi karbantartási költség megtakarítását érte el a Telekom. (2005-2006-ban lezajlott projekt)
  • A bázisállomások konténerein felszerelt napfénytetővel és árnyékoló pajzzsal állomásonként 1kW-tal csökkent a külső hőterhelés, csökkentve ezáltal a belső hűtésszükségletet, mindez az üzembiztonság növekedését is eredményezte. (2001-2005 között lezajlott projekt)
  • A technológiai berendezések klimatizálásában, a klímás hűtés alternatívájaként használt szabad levegős átszellőztetéssel évente 80%-kal kevesebb hűtési energiát használ fel a vállalat. Ez a Telekom által kifejlesztett technológia sikerrel szerepelt a 2007-es Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton is. Alkalmazása több mint 1000 - 3-5 kW terhelésű -  telephelyen valósult meg. A 2005-ben indult projekt jelenleg is folytatódik a vezetékes telephelyeken. És megtörtént a technológia továbbfejlesztése is a kis terhelésű, 1kW alatt fogyasztó telephelyekre szabott megoldással.

A Telekom a lakossági fogyasztók számára is szeretne megoldást adni az energiatakarékossághoz a smart metering keretében. A smart metering tulajdonképpen egy olyan új, megszületőben lévő iparág, ahol az energetikai és ICT rendszerek által biztosított információk felhasználásával új, kiegészítő lakossági és üzleti szolgáltatások jelennek meg és terjednek el. A Telekom piacvezető telekommunikációs szolgáltatóként több millió ügyfélért felelős, ugyanakkor több ezer fogyasztói végponttal rendelkező nagyfogyasztó is. A fenntartható fejlődés elkötelezett híveként mind fogyasztóként, mind ICT szolgáltatóként megszerzett több éves energiapiaci tapasztalatait felhasználva fejlesztett ki egy olyan smart metering rendszert, amely ezen új szolgáltatásokon keresztül valamennyi piaci szereplő számára (fogyasztók, elosztók, kereskedők, termelők) a lehető legtöbb előnyt lesz képes biztosítani.