Sajtóközlemények

Új innovatív szolgáltatások a Telekomtól a T-City keretében

Budapest, 2012. november 14. 12:00

A Magyar Telekom a T-City Szolnok keretében „Alakítsd a jövő városát!” néven két éves programot indít a szolnoki családok számára. A Telekom a mai napon bemutatja az interaktív Mobilváros alkalmazást, miközben a „smart metering” program is új mérföldkőhöz ér: ezer szolnoki családnál cserélik le a régi mérőket újakra.

A Magyar Telekom és Szolnok megyei jogú város a 2009 májusában indított T-City program keretében az elmúlt években több sikeres tesztet (például energiamenedzsment, IP-kamerás közvetítési rendszer, Jövő Áruháza, mobilvásárlás-parkolás, Otthonőrző, Pánikgomb, Sulikártya, Távszámla, térfigyelő, Városkártya, virtuális idegenvezető, Visuland) hajtott végre. A szolgáltatások a lakossággal és a helyi intézményekkel együttműködve; visszajelzéseik, ötleteik alapján kerültek továbbfejlesztésre, amelynek köszönhetően több szolgáltatás piaci bevezetése valósult meg. A vállalat a projektek során elsajátított tapasztalati- és tudásbázisra alapozva a mai nap során újabb program és fejlesztések indítását jelentette be, amelyek Szolnok digitális városfejlesztési törekvéseihez járulnak hozzá.

„Alakítsd a jövő városát!”
A Telekom „Alakítsd a jövő városát!” néven két éves programot indított el, amelyben a szolnoki családok a bevezetés előtt álló szolgáltatások (így többek között városkártya továbbfejlesztése, mobiltárca, smart metering stb.) mellett innovatív eszközök (mobiltelefonok, tabletek, tévék stb.) tesztelésére jelentkezhetnek. „A Telekom innovációs tevékenységében kiemelten fontos szerepet játszó T-City program nemcsak létjogosultságát bizonyította, de hatékony fejlesztési iránynak bizonyult az elmúlt években. A most meghirdetett „Alakítsd a jövő városát!” program segítségével a valós felhasználói igényeket szeretnék felmérni. Célunk, hogy hasznos, ügyfeleinkre szabott megoldások kerüljenek később piaci bevezetésre” – mondta Pataki Róbert, a Magyar Telekom stratégiai és üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese.A Telekom a www.t-city.hu oldalon, valamint a Szolnok város weboldalán ( www.szolnok.hu) közétett felhívásra az újdonságok és a modern telekommunikációs megoldások iránt érdeklődő családok jelentkezését várja, akik nyitottak az életüket megkönnyítő, életvitelüket átformáló innovatív megoldások iránt, és véleményüket, tapasztalataikat szívesen osztják meg. A jelentkezők közül kiválasztott szolnoki családok jövő év elejétől tesztelhetik a T-City program keretében fejlesztett szolgáltatásokat, termékeket. A jelentkezési lapok a szolnoki T-Pontban személyesen, vagy a szolnoki önkormányzat Belvárosi Ügyfélszolgálatának címére elküldve adhatók le 2012. december 15-ig. A Telekom munkatársai 2012. december 14-15-én személyesen is várják a jelentkezőket a városi adventi vásáron.

Mobilváros
A Telekom elsősorban a turisták számára készített Virtuális Idegenvezetőt sikerét látva – az alkalmazást a 10 hónapos teszt alatt közel kilencezren töltötték le – új, a szolnokiak számára hasznos megoldást fejlesztett.  Mobilváros néven az első olyan szolnoki mobilalkalmazás született meg, amelyen keresztül a lakosság többek között a mobil parkolását intézheti, megtudhatja a szelektív hulladékgyűjtő szigetek pontos helyét, bejelentést tehet illegális szemétlerakásról, városi szolgáltatásokról kaphat információkat, értesítést kérhet az önkormányzattól a városban zajló rendezvényekről, eseményekről, és akár közvetlenül mobilon keresztül is követheti a Facebook közösségi oldal híreit. A Telekom tervei szerint a Mobilváros alkalmazást a következő évben a szolnokiak visszajelzései alapján fejleszti tovább. Az alkalmazás november végétől tölthető le az – androidos vagy iOS operációs rendszerű – okostelefonokra.

Smart metering
Az elmúlt évek fejlesztéseinek eredményeként a Magyar Telekom kialakította saját komplex smart metering szolgáltatását, amely az energiaszolgáltatóktól a fogyasztókig a piac összes résztvevőjének megoldást kínál. Mint ismert, a Telekom 2012. év első felében az E.ON-nal közösen indította el Szolnokon a smart metering pilotot. A két vállalat szakembereinek több hónapos műszaki tervezési és kivitelezési feladatait követően új fogyasztásmérők felszerelései kezdődtek el.
A program keretében közel 1000 szolnoki fogyasztó számára folyamatosan nyílnak meg olyan új lehetőségek, szolgáltatások, amelyek – bár ma még az energiapiacon elképzelhetetlennek tűnnek – a Telekom által megvalósítandó smart metering infrastruktúra által a közeljövőben kézzelfoghatóvá válnak. A pilot során a szolnoki fogyasztók aktív közreműködésükkel nemcsak véleményezhetik, de igényeik szerint módosíthatják is a jövőbeli energiapiaci szolgáltatásokat. A Magyar Telekom a smart metering rendszer kialakítása és bevezetése során felmért valós szolgáltatói és fogyasztói tapasztalatokkal  támogatni kívánja a Magyar Energia Hivatal törekvését, hogy valamennyi piaci szereplő érdekeit figyelembe vevő smart metering szabályozás készülhessen.

T-City-ről röviden
A T-City a Magyar Telekom és Szolnok megyei jogú város közös, több éves fejlesztési és innovációs programja, amelyet a legkorszerűbb távközlési, infokommunikációs és tartalomszolgáltatások nyújtása és kipróbálása céljával 2009 májusában indítottak. A kezdeményezés nyomán elsőként Szolnok lakói élhetnek - a többek között az egészségügy, oktatás, közigazgatás, turizmus, kultúra területén - az új technológiák által biztosított lehetőségekkel. A T-City egyik küldetése, hogy a megvalósuló szolgáltatások a város minél szélesebb rétegei számára legyenek elérhetőek, valamint a T-City innovációi a város hosszú távú fejlesztési stratégiáját erősítsék.
A Magyar Telekom a városban a lakossági és kisvállalati igények elemzése és a jövő szolgáltatásainak minél „piacközelibb” kialakításának céljával élő tesztkörnyezetet hozott létre, ahol valós körülmények között lehet kipróbálni és tesztelni a bevezetésre váró termékeket és szolgáltatásokat. Ilyen teszt többek között a városi sportcsarnokban az IP kamerás online közvetítő rendszer, a Jövő Áruháza, a Szandaszőlősi Általános Iskolában az RFID alapú iskolai beléptető rendszer, a T-City Szolnok Városkártya és ezek továbbfejlesztései. Az önkormányzati fenntartású épületekben pedig mindeközben az intelligens energiamenedzsment rendszer tesztje is zajlik, amelynek segítségével jelentős megtakarítások érhetőek el E mellett a Tisza szolnoki szakaszán a vízminőség monitoring rendszer próbaüzeme is elkezdődött, amely segítségével a szakemberek valós idejű adatokhoz jutnak a víz összetételéről, továbbá azonnali riasztást kapnak az esetleges szennyeződések megjelenéséről.