Sajtóközlemények

Újabb mintaprojekt a Király utcában – civilek és az önkormányzat együttműködése a Magyar Telekommal

Budapest, 2013. április 30. 16:30

A Király utcáról mindenkinek más jut eszébe. A kultikus városrész egy-egy különleges és népszerű vállalkozás ellenére a mai napig méltatlan állapotán az érintett két önkormányzat és elkötelezett civilek igyekeznek változtatni. A törekvéshez a Magyar Telekom is csatlakozott: a vállalat a volt „Splényi ház” gettófalhoz átvezető belső homlokzatának felújítását, újraértelmezését támogatja.

A Király u. 15. alatt lévő ház homlokzatát évek óta állványzat takarja, az udvaron valaha vizet adó vörös márvány kút darabokban hever, a belső udvar túloldalán a régi gettó fal méltatlan állapotú idegenforgalmi zarándokhely.

A KultUnio, a Kortárs Építészeti Központ, a BME és a VII. kerületi Önkormányzat ötletpályázatot írt ki felsőoktatási intézmények számára, a holokauszt idején a gettót határoló falként használt – s Magyarországon az egyetlen ilyen - kerítésfal fogadóépületének belső homlokzati renoválására. A Magyar Telekom Civil Liciten nyerte el a projekt támogatói lehetőségét. A vállalat anyagi és munkatársainak önkéntes fizikai hozzájárulásával újul meg a belső udvar homlokzata, első ütemben a nyertes pályázat tervei szerint hordozva a ház sorsát, történelmét.

A zsűri 8 pályaműből választotta ki a nyerteseket, az ünnepélyes díjátadásra április 29-én került sor a Telekom Krisztina körúti székházában. Az első helyezett pályamű alapján a Király utca 15. belső homlokzati renoválása még ebben az évben megkezdődik. A fejlesztés második ütemében a Telekom további törekvésének köszönhetően a technika és a kultúra értékeit ötvözve egy úgynevezett „intelligens” udvar kerül kialakításra.  Így lehetővé válik, hogy az ott élők, és a történelmi múltú emlékhelyet felkereső több ezer turista a korszerű technológiák használatával tapasztalhassa meg az információhoz jutás azonnali élményét.

„A Telekom számára ez egy mintaprojekt, hiszen az anyagi támogatás, az önkéntes munka, a kulturális és technikai befektetés, azaz az értékőrzés és az innováció rendhagyó egyvelege számunkra…” – mondta Rózsa Iván a vállalat kommunikációs igazgatója.A Király utca nevezetességeinek többsége a Deák Ferenc tér és a Nagykörút közötti szakaszra esik. A többek között Alpár Ignác, Brein Fülöp, Pollack Mihály, Hild József nevéhez fűződő épületek között volt Ungerleider Mór Velence nevű kávéháza, ahol az 1800-as évek végén vetítettek először mozgóképeket, de itt született Petschauer Attila kardvívó világbajnok, Szomory Dezső, s egy ideig Krúdy Gyula is az utca lakója volt. A Király utca Holló utca sarkára 1852-ben tervezett háromemeletes romantikus lakóházat Pollack Mihály fia Ágost, báró Splényi József cs. királyi kamarás számára. A múlt század első felében a Király utca 15. alatti épületet még Splényi Háznak nevezték. Utcai szintjén ez a ház adott otthont a „Kék macska” éjszakai lokálnak, amelyet gazdag üzletemberek, nemesek látogattak. A sarokház holló utcai telekhatára 1944-ben a gettó határa lett. A hányattatott sorsú városrész a rendszerváltásig elhanyagolt, folyamatosan leépülő környék volt, a tehetősebb lakók elköltöztek. A 2000-es évek elejétől a kiüresedett házakban és azok belső udvarain megjelentek a romkocsmák, s az elmúlt tíz év során néhány épület színvonalas vendéglátó, kulturális színtérként pedig egészen új értelmet kapott. Azonban több kihasználatlan vagy rossz állapotú ház vár még erre az „újraértelmezésre”.

Az idei évben ez már a második, a Király utca fejlődését, innovációját célzó, a Magyar Telekom által támogatott program:a „hello holnap!” fenntarthatósági programja keretében a vállalat 3,2 millió forint adománnyal támogatja a Király utcai üzletek 2013-ban indított „zöldüzlet” versenyét. Az egy éves program során kávézók, család-barát szolgáltatók, kereskedők mutatnak példát saját vállalásaikkal: a „házuk táján” felmérik, hogy melyek azok a működésükben megtehető változtatások, amelyekkel egyrészt a környezeti terheket csökkentik, másrészt költséget takarítanak meg. A megmérettetésre a Király utcából 11 üzlet vállalkozott. ( www.zolduzlet.hu)

A Magyar Telekom Magyarország vezető infokommunikációs szolgáltatójaként elkötelezett a fenntartható városi életmód mellett. A társaság támogatási gyakorlata azon a hiten alapszik, hogy példamutatással lehet leginkább elérni és ösztönözni, hozzájárulni ahhoz, hogy mindannyian jobban, szebben élhessünk. https://www.telekom.hu/fenntarthatosag