Sajtóközlemények

A Magyar Telekom együttműködik az Európai Beruházási Bankkal a vezetékes és mobil szélessávú hálózatfejlesztésben

Budapest, 2013. december 13. 16:00

A Magyar Telekom hosszú lejáratú finanszírozási megállapodást írt alá ma Budapesten az Európai Beruházási Bankkal (EIB) a jövőbeni vezetékes és mobil szélessávú hálózatfejlesztési projektjeinek finanszírozására. A szerződést Christopher Mattheisen vezérigazgató és Szabó János gazdasági vezérigazgató-helyettes, illetve az EIB részéről Baranyay László alelnök írták alá. A Magyar Telekom a 200 millió euró (közel 60 milliárd forint) értékű hitelt a Deutsche Telekom AG-n mint pénzügyi közvetítőn keresztül veszi fel az EIB-től. A hitel forintban denominált, futamideje 5 év.

A hitelfelvétel célja Magyar Telekom távközlési hálózatainak korszerűsítése és további fejlesztése, aminek köszönhetően országszerte jelentősen bővül a fejlett vezetékes (VDSL, FTTH, ED3) és mobil (3G és 4G) szélessávú infrastruktúra elérhetősége. A hitelből finanszírozott hálózatfejlesztési projektek megvalósítására a 2014–2016 közötti hároméves időszakban kerül sor. A projektek keretében a lefedettség növelése mellett sor kerül a vezetékes és mobil hálózatok kapacitásának bővítésére, továbbá az érintett informatikai rendszerek fejlesztésére is, hogy azok meg tudjanak majd birkózni a felhasználók számának emelkedése és a 4G-képes okos eszközök gyors terjedése nyomán a következő években várható adatforgalom-növekedéssel, elősegítve a szolgáltatásminőség és a hálózatbiztonság további javítását is.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója az esemény kapcsán elmondta: „A vezetékes és mobil szélessávú piacon erős vezető pozíciót értünk el szolgáltatásaink minőségének és innovatív termékkínálatunknak köszönhetően. A következő években megvalósuló hálózatfejlesztéseink elősegítik a vezetékes és mobil szolgáltatások konvergenciáját, és lehetővé teszik az adat- és multimédia szolgáltatások iránti gyorsan növekvő piaci igények kielégítését. A korszerű távközlési hálózatok megnövelt lefedettsége jelentősen kibővíti a Magyar Telekom egyedülálló integrált szolgáltatásportfoliójának elérhetőségét. A fejlett szélessávú infrastruktúra további bővítése hozzájárul az ország versenyképességének javításához és a digitális esélyegyenlőség növeléséhez is.”

Szabó János, a Magyar Telekom gazdasági vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: „Az EIB-vel hosszú évek óta fennálló kapcsolatunkban egy újabb fontos mérföldkőhöz érkeztünk. Ez az ügylet is bizonyítja, hogy tovább folytatódik a Magyar Telekom, a Deutsche Telekom és az EIB közötti sikeres együttműködés, amely az újabb hálózatfejlesztési projekteknek köszönhetően további előnyöket biztosít a magyar infokommunikációs piacnak, a fogyasztóknak és a nemzetgazdaság egészének is.”

Baranyay László, az EIB magyarországi hitelügyletekért felelős alelnöke így nyilatkozott: “Az EIB hitele elősegíti, hogy jelentősen emelkedjen a magyar lakosság nagy sebességű vezetékes és mobil szélessávú lefedettsége. A korszerű és nagysebességű távközlési szolgáltatások elérhetősége létfontosságú a magyar gazdaság fejlődése és az ország lehetőségeinek kihasználása szempontjából, különösen a vidéki térségekben.”

A luxembourgi székhelyű Európai Beruházási Bank (EIB) az Európai Unió hosszú futamidejű hiteleket biztosító intézménye, amelynek tulajdonosai az EU tagállamai. Az EIB hosszú lejáratú finanszírozást biztosít megalapozott beruházási célokra, hozzájárulva az EU által kitűzött célok eléréséhez.