Sajtóközlemények

Mostantól pedagógusokhoz és szülőkhöz is szól a Telekom Okosdigitális programja

Budapest, 2015. június 5. 10:00

2013 elején indult a Telekom Okosdigitális programja, amely partnerségben a Digitális Tudás Akadémiával és a vállalat önkénteseinek részvételével a biztonságos és tudatos nethasználatra tanítja a gyerekeket. A napokban sor került az 60 ezredik diák oktatására. A sikeres program most megnyitja kapuit a pedagógusok és szülők részére is.

SA Telekom Okosdigitális Programja keretében törekszik hozzájárulni Magyarország digitális érettségének, írástudásának fejlesztéséhez. A program eddig elsősorban az iskolás korosztálynak szólt, az általános- és középiskolai diákok egy rendhagyó osztályfőnöki óra keretében hallhatnak a vállalat önkénteseitől a nethasználat lehetőségeiről és veszélyeiről, beállítási, szűrési praktikákról, netikettről. A program sikerességéhez hozzájárul, hogy a gyerekek olyan szakértőkkel beszélgethetnek az őket foglalkoztató kérdésekről, akik munkájukból adódóan naprakész, gyakorlati tudással rendelkeznek ezen a területen. A program a fennállása óta eddig 60 ezer gyerekhez jutott el, ez nagyságrendileg olyan, mintha Veszprém teljes lakossága részesült volna edukációban.

Rózsa Iván, a Magyar Telekom vállalati kommunikációs igazgatója elmondta: „Jól látható, hogy a közösségi oldalakon való jelenlét foglalkoztatja leginkább az iskolás korosztályt, ennek kapcsán érkezik a legtöbb kérdés is az előadásokon. Tapasztaljuk, hogy e téren egyre tudatosabbak a gyerekek, jobban felismerik a kockázatokat és értik a szükségességét a különböző biztonsági beállításoknak.”

A program szervezői felismerték, hogy a gyerekek digitális térben való eligazodását, magabiztosságát segíti, ha a mindennapokban őket körülvevő felnőttek is megfelelő ismeretekkel rendelkeznek az internet- és mobilbiztonság terén, és ha valódi párbeszéd alakulhat ki köztük ezekről a témákról. Ezért a Telekom Okosdigitális Program szervezői most kiterjesztik az oktatást a digitális kihívásokkal nap mint nap szembekerülő szülőkre és pedagógusokra is.

„Mostantól a szülők és a pedagógusok is építhetnek arra a sikerre, amit a gyerekek oktatása során elért a program. Reméljük, hogy egyre többen ismerik fel annak fontosságát, hogy a gyermekükkel, tanítványukkal ’egy nyelvet beszélve’ tudjanak számukra orientációs pontokat nyújtani a digitális világban való jelenléthez, a világháló hasznos és biztonságos használatához” – mondta el Rózsa Iván.

Az önkéntes előadók prezentációval, kisfilmekkel tarkított interaktív órákat tartanak a hallgatóságnak. Olyan témákat járnak körül, mint az információhitelesség, közösségi média, adathalászat, kihívások az online térben (zaklatás, szexuális tartalmak küldése, behálózás), tartalomfogyasztás, etikett, játékfüggőség, online tranzakciók, közösségi megosztáson alapuló gazdaság, szülői felügyelet. A szülőknek és a pedagógusoknak szóló előadások bemutatják az online világ színtereit is, és hozzásegítik a felnőtteket ahhoz, hogy közvetlen felügyelet nélkül is biztonságban tudhassák tanítványaikat, gyermekeiket a digitális világban.

Az idei évre meghirdetett nagyszabású hálózatfejlesztési terveihez kapcsolódóan a Telekom proaktívan felkeresi oktatási programjával azokat a településeket, ahol fejlesztéseket végez, így a helyi lakosoknak lehetőségük van a nagysebességű szélessávú infrastruktúrán elérhető szolgáltatások használatához nélkülözhetetlen digitális kompetenciák elsajátítására.