29 helyszín szépült meg országszerte a Telekom és T-Systems munkatársainak önkéntes munkájával

Budapest, 2016. október 15. 15:00

A megmozduláson több mint 1000 telekomos és t-systemses munkatárs és családtagjaik vettek részt

• A Magyar Telekom Csoport szervezte önkéntes napon több mint 1000 munkatárs és családtagja vett részt 2016. október 15-én
  • A megmozduláson országszerte 29 helyszín - köztük számos közterület és szociális intézmény épülete, környezete - újult és szépült meg
  • Ezzel a programmal kíván a Telekom jelképet állítani annak, hogy működése karbonsemlegessé vált 2015-ben, aminek révén több mint 1000 fa és cserje került elültetésre
  • A vállalatcsoport 50 ezer önkéntes munkaórát kíván végezni a társadalom számára 2016-2020 közötti időszakban
sajto_onkentesnap_2016_október_15.jpg

A Magyar Telekom és tagvállalata, a T-Systems Magyarország önkéntes napot szervezett 2016. október 15-én. Az országos megmozduláson a vállalatcsoport több mint 1000 munkatársa és családtagjaik vettek részt, akiknek köszönhetően 29 helyszín, köztük számos Telekomos telephely és közterület, illetve óvodák, iskolák, szociális intézmények, fogyatékossággal élők lakóotthonainak környezete újult és szépült meg. Az esemény keretében elsősorban fákat és bokrokat ültettek a vállalatcsoport munkatársai, de emellett végeztek környezetrendezési, valamint karbantartási munkálatokat is. Így a nap végére több mint 1000 fával és cserjével gyarapodott az ország és a hello holnap! pagony névre keresztelt virtuális erdő, ahova az azonos nevű mobil  Facebook applikáció segítségével bárki feltöltheti ország bármely pontján a saját maga által ültetett fát, fákat. A Telekom történetében a mai esemény a legnagyobb szabású önkéntes akció mind a résztvevő kollégák számát, mind a földrajzi kiterjedését tekintve. A vállalatcsoport a megmozdulás keretében annak a jelentős mérföldkőnek is jelképet kívánt állítani, hogy a Telekom Csoport működése karbonsemlegessé vált 2015-ben.

A Telekom – már több mint 10 éve – kiemelt figyelmet fordított a fenntarthatóságra, ezen belül a társadalmi támogatási és önkéntes programjainak kiválasztására és megvalósítására. „Hiszünk abban, hogy a másokért végzett közös munka olyan pozitív energiákat felszabadító valódi közösségi élmény, amely annak is jó, aki adja és annak is, aki kapja. Ezért ösztönözzük vállalaton belül az önkéntes munkát és ismerjük el a kollégáink jobbító szándékát” - mondta el Chistopher Mattheisen a vállalatcsoport vezérigazgatója. „Így csak a tavalyi évben 10 önkéntes programot valósítottunk meg, amely alkalmakon munkatársaink közel 22 millió forint elvi önkéntes hozzájárulást nyújtottak a társadalomnak. A 2016-2020-ig terjedő fenntarthatósági stratégiánkban pedig célul tűztük ki, hogy a társadalom számára nyújtott ilyen típusú hozzájárulásunkat tovább növeljük: 50 ezer önkéntes munkaórát szeretnénk végezni és továbbra is karbonsemlegesen kívánunk működni. A mai önkéntes nap ennek a célkitűzésnek a része.” – tette hozzá a vezérigazgató

„Humán stratégiánkban egyik célként fogalmaztuk meg, hogy „okosan éljünk és dolgozzunk”, azaz mindent megtegyünk, ami módunkban áll azért, ahogy biztosítsuk az egyén és a környezet jóllétét. Ehhez a célkitűzéshez illeszkedik a mai önkéntes munkánk is.” – emelte ki Somorjai Éva a Telekom humán vezérigazgató-helyettese. „Ezért is kérdezzük meg minden évben munkatársainak, hogy milyen típusú önkéntes munkát szeretnének végezni, hiszen alapvető célunk, hogy minden kolléga azt a tevékenységet végezze, amelyet leginkább jónak, hasznosnak gondol önmaga és egyben a társadalom számára.  A kollégák pedig évről évre a faültetést jelölik meg az elsők között, így a mai esemény a legnagyobb szabású önkéntes akcióvá vált a Telekom történetében, mind a résztvevő kollégák számát, mind a földrajzi kiterjedését tekintve.”

Budapesten és környékén több mint 600 telekomos és t-systems-es önkéntes dolgozott és szépített 9 – 7 fővárosi és két agglomerációs - helyszínen iskolaudvart és közterületet. Többek között a Pilisi Parkerdő Zrt.-hez tartozó XV. kerület Páskomligetben új tűzrakó helyet betonoztak, szemetet szedtek és a sétautak karbantartását végezték csakúgy, mint Kamaraerdőn a játszótér melletti területen. A Hárshegyen a játszóteret és az erdei tornapályát újították fel: lefestették a padokat és az asztalokat, valamint a jelzőtáblákat újították fel. A Rottenbiller utcai Budapest-FasoriReformátus KollégiumJulianna Általános Iskolájában, a Normafán, Budakeszi Vadasparkban és Gödöllőn a Premontrei Szent Norbert Gimnázium és Egyházzenei Szakközépiskola területén fát és bokrokat ültettek.

Észak –Alföld szépítésében egy vásárosnaményi, két nyíregyházi és két debreceni helyszínen dolgoztak a kollégák. Nyíregyházán a saját telephely rendezése mellett a Sarkantyú utcai Nefelejcs bölcsödében ültettek fát és festettek kerítést. Debrecenben szintén a saját telephely mellett a Dózsa György Általános Iskola területén ültettek fákat.

Az észak-kelet magyarországi régióban, Miskolcon két helyszínen is dolgoztak az önkéntes kollégák: az Üteg utcai telekomos épület mellett fákat ültettek a  Szimbiózis Alapítvány lakóotthonának,  továbbá az Autistic Art Alapítvány által támogatott Miskolci Autista Alapítvány Szakáld községben lévő lakóotthonának területén is.

Dél-Nyugat Magyarországon, Szentlőrincen, Pécsváradon a Gesztenyés és a Vár utcai óvodákban, valamint a Dózsa György utcai Gondozási Központban végeztek önkéntes tevékenységet telekomosok.

Dél-Alföldön Szegeden a Gemma Szociális Szolgáltató Központ és Fejlesztő Iskola területén kertet rendeztek, kerítést bontottak és padokat festettek a telekomos önkéntesek, a Telekom Rókusi körúti épületében pedig fákat ültettek. Szolnokon a Szandaszőlősi Általános Iskola területén közel 50 fát és cserjét ültettek el.

Nyugat-Magyarországon közel 160 fát, illetve bokrokat telepítettek a telekomosok Győrben a Gyepszél utcai Márvány Óvodánál és az új Bácskai úton, Sopronban a Telekom VOLT fesztivál helyszínén, a Lővér Kempingben és a Százszorszép bölcsödében, valamint Mocsán az Arany János Általános Iskolánál.