Sajtóközlemények

Okoseszközzel az autizumussal élőkért: mesetablet és applikáció az autizmussal élők számára a telekomtól

Budapest, 2017. április 3. 11:00

  • Az autizmus április 2-i világnapjához kapcsolódóan a Telekom minden Mesetablet megvásárlása után egy másikat adományoz egy autizmussal élő fiatalnak
  • A Mesetableten először érhető el autizmussal élők számára készült játékos applikáció
  • Megvan a nyertes gyermekrajz, amely Lackfi János autistákkal foglalkozó meséjét illusztrálja majd

Minden 68. ember él autizmussal ma Magyarországon. Az autizmus az agyi működés alapvető fejlődési területeit érintő zavara, amely veleszületett és egész életen át fennmarad. Ez a tünetegyüttes jelentősen megnehezíti a társas kapcsolatok fenntartását, és jelentős problémákat okoz a kommunikáció területén is. Ugyanakkor a napjaikban a technológia nyújtotta egyes lehetőségek segíthetik többek között a kommunikációt, és segítik, fokozhatják a szociális készségeket, képességeket. Így az okos eszközökre telepített speciális applikációk segítségére lehetnek az autizmussal élőknek abban, hogy jobban kommunikálnak a külvilággal és fejezhessék érzéseiket, gondolataikat, gazdag belső világukat.

A Telekom - az autizmus április 2-i világnapjához kapcsolódóan - 2017. április 2 és április 30-a között minden megvásárolt Mesetablet után egy ugyanilyen eszközt adományoz az Autistic Art Alapítvány által támogatott lakóotthonok egyik autizmussal élő lakója számára, a készlet erejéig. A Mesetablet egy olyan Huaweitablet (HuaweiMediapad T1), amely 6 hónapos ingyenes BOOKR Kids Applikáció hozzáférést tartalmaz, amely az első okostelefonokon és tableteken futtatható, kifejezetten magyar gyerekeknek szóló könyvtár-alkalmazás, interaktív mesekönyvekkel. Ezen az applikáción keresztül idén április elejétől először elérhető két, kifejezetten az autizmussal élők számára készült játékos applikáció a BOOKR Kids fejlesztői és az Autistic Art szakértői jóvoltából. Az egyik applikáció a memória és a motorikus képességek fejlesztését támogatja, míg a másik egy olyan mese – Gryllus Dorka, az Autistic Art Alapítvány jószolgálati nagykövete,hangján életre keltve – amely az érzelmek azonosítása terénnyújt segítséget.

A BOOKR Kids Mesetár Applikáció idén nemcsak autista fiataloknak szóló applikációval bővül, hanem a Telekom, az Autistic Art Alapítvány a BOOKR Kids, és a Fenntarthatósági Média Klub együttműködésében egy olyan mesét is terveznek megjelentetni, amely azt mutatja be a gyermekeknek, hogy miben lehet más egy autizmussal élő társuk, és hogyan tudják megérteni, segíteni egymást a mindennapokban. A Telekom a mese megírására Lackfi János, József Attila-díjas magyar költő, írót kérte fel. A mese két főszereplőjének megrajzolására illusztrációs pályázatot írtak ki 8-12 éves gyermekek száma 2017. március elsején A kiírásra sok szép, és izgalmas pályamű érkezett, amelyből a zsűri Bándi Emese, Játszótéri kalandok című alkotását ítélte a legjobbnak, akinek a nyereménye egyrészt egy Telekom Huawei Mesetablet, másrészről az ő rajza fog bekerülni az egymás megértését segítő mesébe. A történet harmadik szereplőjét, az autizmussal élő kisfiú alakját az Autistic Art Alapítvány művészeti programja keretében alkotó autizmussal élő fiatalok rajzából alkotják majd meg a grafikusok.

mesetablet_rajz.jpg



Az okoseszköz adományozása, az edukációs mese megjelentetése, és a mese rajzpályázat annak a stratégiai partnerségi megállapodásnak a része, amelyet a Telekom az Autistic Art Alapítvánnyal kötött 2016. márciusában. A vállalat számára fontos a fenntarthatóság, ezért kiemelt figyelmet fordít többek közötta fogyatékossággal élőkre, a hozzájuk kapcsolódó felelősségvállalás elmélyítésére.A Telekom Autistic Art Alapítvánnyal megvalósuló együttműködése során arra törekszik, hogy ismertebbé tegye az autizmust mint társadalmi problémát és a saját eszközeivel tegyen is azért, hogy az autizmussal élők a lehetőségeikhez képest könnyebben tudjanak másokkal kommunikálni, ezzel is csökkentve a távolságot köztük és kortársaik között.

hello holnap! flotta - Egyedülálló díjcsomag  a fogyatékossággal élőknek
A Telekom a piacon egyedülálló, úgynevezett hello holnap! flotta díjcsomaggalis segíti a fogyatékossággal élőket, így többek között az autizmussal élőket. A díjcsomaghoz az alábbi 4 szervezet érvényes igazolvánnyal rendelkező tagjai csatlakozhatnak: Autisták Országos Szövetsége (AOSZ), az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ), a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ), valamint a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ). Egy tag összesen 3 db kedvezményes díjcsomag megkötésére jogosult saját nevében, így bevonhatják a flottába rokonaikat, ismerőseiket, valamint segítőiket is. A négy szervezet tagjai mellett a kedvezményes díjcsomagokat igénybe vehetik a velük kapcsolatban álló és együttműködő segítő szervezetek és alapítványok is.