Adathalmazból applikáció 24 óra alatt

Budapest, 2017. április 26. 10:30

Újra Big Data tematikájú, 24 órás fejlesztői versenyt (Hackathont) hirdet a Magyar Telekom a Kitchen Budapesttel (KiBu) együttműködésben. A tavaly év végén rendezett első Hackathon sikerén felbuzdulva a szervezők ismét keresik a kreatív, Big Data alapú projektötleteket hosszútávú együttműködés céljából. A 24 órás versenyre május 12-én 17 órától kerül sor a MOSAIK-ban.

A versenyre várnak minden fiatal kreatív fejlesztőt, művészt, tervezőt és üzleti érdeklődésű embert, aki kész csapatban dolgozni, és mindössze 24 óra alatt képes valami nagyszerűt alkotni a Telekom anonimizált adatbázisából. A pályázók A datreprezentáció, illetve A daton alapuló appok kategóriában adhatják be ötleteiket. Mindkét kategória első helyezettje 500.000 Ft díjazásban részesül, ezen kívül egy közönségdíjas csapatot is választanak 100.000 Ft díjazással. További információ és jelentkezés a http://bigdata.kibu.hu/ oldalon.

A szervező Magyar Telekom célja a versennyel, hogy üzleti potenciállal rendelkező ötleteket találjon, amelyek kidolgozására, megvalósítására további együttműködést tervez a nyertes csapatokkal. Az előző, 2016-os Hackathon nyertes csapatai például a Magyar Telekom felsővezetése előtt is bemutathatták ötleteiket. A Déta és a Dinamikus Duó csapatokkal a vállalat további együttműködést is elindított, amely során lehetőséget kapnak az ötletük éles környezetben való megvalósítására.

A 2016-os Hackathon Adatvizualizáció kategória győztese a Déta nevű csapat 4 fős csapat lett, akik gyönyörűen modellezték egy térképes felületen, hogy hol érdemes boltot nyitni. A felület jól szemlélteti, hogy az adott célcsoport merre jár, hol vannak azok a boltok, melyek számukra könnyen megközelíthetők. A csapat „a legkreatívabb plusz adatforrás-bevonásáért” különdíjban is részesült. A csapat így számolt be a tavalyi eseményről: „Az, hogy a Telekom valóban felfelhasználja az eredményeinket, és a top menedzsment is érdeklődik a munkánk iránt, erős motivációt jelentett. Valódi adatokkal dolgozhattunk és önálló ötleteket valósíthattunk meg, ami nagyszerű kiinduló pont. Hasznos volt az is, hogy menet közben számíthattunk a KiBu és a Telekom munkatársak segítségére. A hackathon után is kapcsolatban maradtunk a KiBu-val és a Telekommal, hogy együttműködve éles projekt váljon az ötletünkből.”

„A Telekom Hackathon különlegessége, hogy minden csapat ugyanazt az adathalmazt kapja, és csakis a kreativitásukon múlik, hogy milyen megoldásokat hozunk ki belőle. Ez egy remek kihívás, és lehetőség arra is, hogy hasonló érdeklődésű emberekkel találkozzunk. Sok minden történt velük a Hackathon óta; prezentáltuk a projektet a Telekom top menedzsmentje előtt, majd lehetőséget kaptunk az ötletünk éles környezetben való megvalósítására. A sikeres együttműködés kulcsa az egymástól való tanulás, valamint a másik fél megismerése, és ebben van fontos szerepe a KiBunak. A KiBu tölti be a közvetítő szerepet, szakmai tanácsokkal lát el minket, és eszközökkel segíti a munkánkat. Nagyra értékeljük a Telekom és a KiBu kezdeményezését, hogy innovatív ötleteket gyűjtenek maguk köré, amelyek hozzájárulnak a vállalat fejlődéséhez, és reméljük, hogy az előző Hackathon tanulságaival felvértezve a következő rendezvény egy még jobb élményt fog nyújtani a részvevőknek” – mondta el a Dinamikus Duó, a 2016-os Hackathon Adatokon alapuló appok kategória győztese. A csapat arra hozott megoldást, hogy hogyan kerülheti el a Telekom, hogy rossz időben hívják ajánlattal az ügyfeleket. Az alkalmazás az ügyfelek mellett színkóddal jelzi, hogy az adott időszakban valószínűleg alkalmas-e az ügyfelet hívni.