IP VPN szolgáltatás


Az IP VPN szolgáltatás (Szimmetrikus Internet Interconnect) helyi hálózatok közötti „any-to-any” adatkommunikációs kapcsolatot tesz lehetővé. Az egyes, területileg elkülönülő végpontok közötti kommunikáció, a Magyar Telekom által biztosított és felügyelt IP/MPLS alapú hálózaton keresztül zajlik, amelyben az adatok a végpontok között zárt módon, teljesen biztonságosan áramlanak.

Végberendezés (CPE)

Az IP VPN szolgáltatás megvalósulhat menedzselt és nem menedzselt szolgáltató tulajdonú eszközzel.

Menedzselt CPE esetén az ügyfél számára biztosítható minden lent leírt opció. A szolgáltatás átadási pont a menedzselt CPE LAN felőli Ethernet interfésze.

Nem menedzselt CPE esetén a végberendezést a Magyar Telekom biztosítja, és installálja a szolgáltatás végponton egy alap konfigurációval. A végberendezés hardver üzemeltetését a Magyar Telekom, a menedzselését a Társszolgáltató végzi. A szolgáltatás átadási pont a hozzáférési szakasz ügyfél oldali interfésze.

A szolgáltatás jellemzői:

  • Az egyes végpontok forgalmának megfelelő, dedikált sávszélesség
  • Egységes, biztonságos, zárt hálózat amely publikus Interneten keresztül nem elérhető és nem támadható
  • Layer3 (IP)-szinten transzparens átvitel
  • Menedzselt hálózat
  • Réz, optika és mikrós hozzáférés, igény esetén redundáns kialakítással
  • A hálózat újabb végpontokkal bővíthető
  • QoS lehetőségek.

Elérhető szolgáltatás opciók

QoS
Az MPLS technológia alkalmazásával lehetőség nyílik különböző típusú forgalmak továbbításának priorizálására az úgynevezett QoS (Quality of Service) opció használatával. A QoS opció lényege, hogy a végpontokon biztosított sávszélesség megosztásra kerül az egyes előre definiált prioritási osztályok között. A szolgáltatás igénybevételével biztosítható, hogy mindig maradjon elegendő sávszélesség.

Back-up (tartalék elérés)
Az elsődleges adatkommunikációs összeköttetés a nagyobb rendelkezésre állás elérése céljából kiegészíthető különböző technológiákon megvalósított tartalék eléréssel, pl: optika, mikro, réz, ADSL és 4G mobil eléréssel. A tartalék elérés bármely technológiával megvalósított elsődleges vonal mellé installálható. Az elsődleges vonal meghibásodása esetén a forgalom a másodlagos irányra terelődik.

Gyors létesítés mobil hozzáféréssel
Amennyiben a szolgáltatás kiépítése vezetékes hozzáféréssel hosszú időt vesz igénybe, lehetőség van 4G mobil hozzáféréssel rövid határidővel kiépíteni a szolgáltatást.