Közvilágítás modernizálás


A tapasztalatok azt mutatják, hogy a közvilágítás jelentős tételt tesz ki az önkormányzatok költségvetésében, és e közszolgáltatás finanszírozása olykor komoly kihívást jelent. A modernizálással azonban nem csak a gazdálkodás szempontjából fontos költségcsökkentés érhető el, hanem a fenntartható fejlődés iránti elkötelezett gondolkodás is tettekre váltható, amely mára hasonlóan fontos szemponttá lépett elő. A Telekom ennek érdekében, a T-City program keretében kezdte meg Szolnokon a városi közvilágítás modernizálását, amely a korábbi, egy irányvonalat követő – például mindössze izzócserével operáló – megoldások helyett komplex, intelligens rendszert alkot.

Intelligens közvilágítási vezérlő rendszer bemutatása

A beépítésre kerülő vezérlő rendszer a közvilágítási hálózat ki nem használt lehetőségeit támogatja úgy, hogy egyetlen, összehangolt egységbe foglalja a megtakarítási és fejlesztési elemeket. A rendszer az alábbi részekre épül:

  • Költségmegtakarítás – az energiafelhasználás, üzemeltetés terén
  • Intelligens vezérlés – fogyasztók helyi igény szerinti üzemeltetése
  • Azonnali költségmegtakarítás:energiafelhasználás és karbantartás

Az intelligens vezérlés adta lehetőségeket kihasználva a hálózat minden egyes eleme külön-külön, vagy csoportokba foglalva is igény szerint kialakított vezérlés szerint működhet. Ezzel megvalósítható az optimális, költségtakarékos üzemeltetés. Jelentős megtakarítást lehet elérni a mellékutak éjszakai világításának részleges üzemeltetésével, illetve a fényerő szabályozással. Az adottságoktól függően jelentős, 25-30%-os azonnali megtakarítás biztosítható úgy, hogy közben a település lakóinak komfortérzete nem csökken.

A rendszer alkalmas mind a hagyományos gyújtóval ellátott, mind pedig az elektronikus gyújtóval üzemeltetett lámpatestek vezérlésére. A beépített mérési és kommunikációs lehetőségek biztosítják, hogy a rendszer minden egyes elemének aktuális állapota ismert legyen, illetve lehetővé válik a közvilágítási hálózaton észlelhető veszteségek, meddő teljesítmények lokalizálása, melyek kijavításával (pl. a rendszer által jelzett hibás kondenzátorok cseréjével) további jelentős megtakarítások érhetőek el. Az adatok interaktív térképen megjeleníthetőek, értékeikre felügyeleti, riasztási rendszer illeszthető. Ennek alapján célirányos karbantartási stratégiát lehet kialakítani. Ezzel az elemek élettartama növelhető, míg az egyéb üzemeltetési költségek csökkenthetők.

Intelligens vezérlés

A rendszer a 21. századi elvárásoknak megfelelő intelligens, digitális vezérlés lehetőségét biztosítja a közvilágítási hálózaton. A hálózat minden egyes köz-, dísz- és épületvilágítási elemét önállóan kezeli, azokat tetszőlegesen csoportosítja, energia felvételüket és fényerejüket akár egyenként szabályozza (dimmeli). A felhasználót pontos, valós idejű fogyasztási adatokkal, valamint minden egyes lámpatestre vonatkozó részletes információkkal látja el. A felhasználó monitor előtt ülve áttekintheti és vezérelheti a teljes közvilágítási hálózatot, szükség szerint azonnal beavatkozhat, karbantartást szervezhet és irányíthat.

Kapcsolat

Kérdése van?
Bővebb információ a T-City
és a HomeLab projektekről:

Magyar Telekom Nyrt.

Levelezési cím:
1541 Budapest

Telefon:
(36) 30 443 4619

E-mail:
Írjon nekünk!

kapcsolódó linkek

Szolnok Megyei Jogú Város