Optimál Energia-menedzsment Rendszer


Az energiaárak növekedése, az intézmények hatékonyabb működése iránti igény, valamint a szigorodó környezetvédelmi szabályozások arra késztetik az intézmények vezetőit, hogy látványosan csökkentsék energiafogyasztásukat, illetve az ehhez kapcsolódó károsanyag-kibocsátásukat és költségeiket. Az Optimál Energia-menedzsment Rendszer egy igényesen kivitelezett, univerzális energiafelügyeleti rendszer, amelynek célja az energiafelhasználási folyamatok áttekintésével az energiahatékonyság növelése, megtakarítási potenciálok feltárása, ezáltal költségcsökkentés realizálása folyamatosan, több lépcsőben.

A Magyar Telekom szakértői csapata a mért adatok elemzése, illetve telephelyi felmérések (pl. energiaszerződések áttekintése, ipari benchmark adatokkal való összevetés) alapján olyan javaslatokat készít, amelyekkel az energiafogyasztás optimalizálásán keresztül intézményi szinten költségcsökkentés érhető el.

A T-City projekt keretében Szolnokon az alábbi három helyszínen került kiépítésre a rendszer:

  • Pálfy János Műszeripari és Vegyipari Tagintézmény
  • Jendrassik György Gépipari Tagintézmény
  • Polgármesteri Hivatal

A rendszerből származó adatoknak köszönhetően az átfogó energiakontroll révén biztosítani lehet:

  • a megtakarítási lehetőségek kimutatását a központi energiagazdálkodáson keresztül,
  • az energiafogyasztás online mérésével a teljesítmény lekötési menetrend kialakítását, majd nyomon követését, illetve betartatását, valamint a megtakarított energiának köszönhetően az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenését,
  • a villamos- és gázenergia-fogyasztáshoz, illetve a vízfogyasztáshoz kapcsolódó erősáramú, gépészeti, technológiai rendszerek átfogó kontrollját, rendellenességeik kiszűrését,
  • a különböző befolyásoló tényezők mérését (pl.: mozgás, nyílászárók státusza, hőmérséklet),
  • pazarló felhasználói szokások (emberi tényezők) kiszűrését, az energiapazarló berendezések feltárását,
  • az energiahatékonyság növeléséhez kapcsolódó beruházások megfelelő ütemezését,
  • a kitűzött energetikai célok betartatását, elérésük figyelemmel kísérését.

Az Optimál rendszer kiemelkedő előnye, hogy mérőeszköz-független, a piacon elérhető szinte bármely mérőhálózati eszköz integrálható hozzá. Ezen kívül képes csatlakozni a már meglévő intelligens épületfelügyeleti, biztonsági rendszerekhez is.

A rendszer méri, összegyűjti és optimalizálja az egyes fogyasztók adatait a legkisebb létesítményektől a több százezer mérést tartalmazó, nagy kiterjedésű regionális vagy országos rendszerekig. Könnyedén továbbfejleszthető, egyedi igényekre szabható megoldás, amely támogatja az ügyfélspecifikus célok elérését.

Az Optimál Energiamenedzsment rendszerrel és szakértői energiakontroll-szolgáltatással bármely intézmény környezettudatosan, költség- és energiahatékony módon működtethető.

Az Optimál Energia-mendzsment Rendszerről további információkat kérhet itt.

Kapcsolat

Kérdése van?
Bővebb információ a T-City
és a HomeLab projektekről:

Magyar Telekom Nyrt.

Levelezési cím:
1541 Budapest

Telefon:
(36) 30 443 4619

E-mail:
Írjon nekünk!

kapcsolódó linkek

Szolnok Megyei Jogú Város