Vízminőségmérő állomás


A Tisza szolnoki szakaszánál telepített, online vízminőség-monitorozó eszköz, internetes felületen a nap 24 órájában elérhetővé teszi bárki számára a folyó legfontosabb vízminőségi paramétereit. Az on-line vízminőségmérő állomás önálló úszó egységként alkalmas felszíni vizek legfontosabb vízkémiai paramétereinek mérésére, a mért adatok feldolgozására, és az adatok mobilhálózaton keresztül történő továbbítására bármilyen informatikai háttérrendszerbe.

A rendszer a Magyar Telekom T-City Szolnok programjának keretében kerül tesztelésre a Tiszán. A sikeres próbaüzemet követően tavainkra és folyóink határ menti szakaszaira, vagy akár azon túlra is kihelyezhető. Segítségével azonnal észlelhető és kezelhető az állóvizekben megjelenő, vagy a folyóvizekkel érkező szennyeződés.

„Mivel Szolnok ivóvízbázisa elsősorban a Tisza, így kiemelt fontosságú a folyóvíz minőségének folyamatos ellenőrzése laboratóriumi, illetve online eszközökkel. Ily’ módon lehetőség van arra, hogy a folyóvízen érkező nagyobb szennyezés-hullám esetén az ivóvíz szolgáltató megtegye a megfelelő lépéseket a város ivóvízellátásának biztonsága érdekében” – hangsúlyozta dr. Zsilák Zoltán, a Pannon Egyetem adjunktusa. Hozzátette: „A készülék által küldött paraméterek fontos információkat nyújtanak a víztest állapotáról, a rendszeres mérési adatokból meghatározhatóak a lassú trendek és jelezhetőek az esetleges váratlan szennyezésekből eredő gyors vízminőség-romlások”.

A mérőállomás egy úszó platformra épült, és tartalmazza a paraméterek mérésére szolgáló szenzorokat, a mérésadatgyűjtő és kommunikációs elektronikát, valamint az energiaellátó rendszert. A készülék többszintű mechanikus és elektronikus szabotázsvédelemmel ellátott.

A rendszer különlegessége, hogy azt teljes egészében napelemek látják el energiával, míg helyzetét, esetleges mozgását GPS-jeladó mutatja. A bója SIM-kártya adatkapcsolaton keresztül küldi a mért adatokat egy központi szerverre, amely a feldolgozást és a vizualizációt végzi.

A beépített digitális szenzorok segítségével a készülék az alábbi paraméterek mérésére képes:

  1. pH 1…14 pH  
  2. Redox potenciál -1000…+1000 mV  
  3. Vezetőképesség 0…3000 µS/cm  
  4. Oldott oxigén 0…20 mg/l  
  5. Hőmérséklet 0…50 °C  
  6. Lebegőanyag 0…500 mg/l  

Az eszközt – innovációs járulékból támogatott K+F projekt keretében – a Pannon Egyetem fejlesztette ki a Magyar Telekom Nyrt. támogatásával. (Forrás: Pannon Egyetem)

Kapcsolat

Kérdése van?
Bővebb információ a T-City
és a HomeLab projektekről:

Magyar Telekom Nyrt.

Levelezési cím:
1541 Budapest

Telefon:
(36) 30 443 4619

E-mail:
Írjon nekünk!

kapcsolódó linkek

Szolnok Megyei Jogú Város