A Jövő Áruháza

A T-City legújabb fejlesztése: Szolnokon megnyílt a „Jövő Áruháza”, azaz a vásárlást megkönnyítő, kényelmesebbé tevő infokommunikációs megoldásokkal felszerelt üzlet.  

A „Jövő Áruháza” megoldásait a Szolnokon található Szandaszőlősi Coop Szuper üzletben állították üzembe az együttműködő partnerek, a Magyar Telekom, a Coop Hungary, a Coop Szolnok, a Bizerba, a Laurel, a KFKI és az Origo szakemberei. A kezdeményezés koncepciója, hogy olyan üzleti megoldást hozzanak létre, amelyben a XXI. századi infokommunikációs eszközök és alkalmazások használatával valódi élménnyé tehető a vásárlás. Ezek a szolgáltatások nem csak segítenek a termékek közötti eligazodásban, hanem szórakoztatóak is.

A Jövő Áruházában élmény a vásárlás! Az új eszközök különleges élménnyé varázsolják, és megkönnyítik a mindennapi rutint!

Bevezetett megoldások

MobilFizetés

A MobilFizetés szolgáltatásra szerződött ügyfelek számára biztosítja a megvásárolt termékek ellenértékének kifizetését a telefonjukon keresztül, a banknál vezetett egyenlegük vagy hitelkeretük terhére.

Fizetésnél az ügyfél bemondja a telefonszámát vagy a MobilFizetés Azonosítóját (MFA), amire a pénztáros elindíthatja a fizetési tranzakciót. Az MFA bediktálása helyett lehetséges az MFA-t vonalkód formájában is prezentálni, ennek az olvasását a kasszánál lévő olvasó el tudja végezni és automatikusan tudja indítani a fizetési tranzakciót. Az ügyfél a telefonjára kap erről értesítést és a telefonján hagyja jóvá a fizetést. A jóváhagyásról a kasszarendszer az integrált kereskedői csatornán keresztül értesül és kinyomtatja a pénztárbizonylatot. Az ügyfél szintén üzenetben értesül a sikerességről.

A MobilFizetés egyre több helyen vehető igénybe.

Bővebb információ

Mobil Kupon

A Mobil Kuponok segítségével a vásárló részese lehet exkluzív akcióknak, kedvezményeknek, esetleg nyereményjátékoknak is. A Mobil Kuponok használatához egy egyszerű alkalmazásra van szüksége, amit a telefonjára telepíthet.

A Mobil Kupon alkalmazáshoz az érdeklődő két fő csatornán keresztül juthat hozzá:

 • A Bluetooth Totemről
 • Mobiltelefonjáról küldött SMS formájában (az sms-t a 06 30 3030 553-as számra kell elküldeni, KUPON szöveggel), melyre válaszképp megérkező  WAP linkről ingyenesen letöltheti az alkalmazást

A Mobil Kupon alkalmazás felhasználóbarát kezelőfelülettel rendelkezik, és szinte minden, ma a piacon található mobiltelefonra könnyen telepíthető*.
A kupon program indításkor frissíti a vásárló személyre szabott kuponfüzetének tartalmát, így ténylegesen csak az aktuális akciókról, lehetőségekről értesül. A kuponlistában a termékek fényképpel, leírással, és a kedvezmény részletes leírásával érhetőek el, így az ügyfélnek igazán könnyű eligazodnia.

A Mobil Kupon szolgáltatással a vevőnek a következőkre nyílik lehetősége:

 • Termék kategóriák szűrése (Élelmiszer, Tisztítószer, stb.)
 • A kiválasztott kuponról részletes információk olvashatók (érvényesség, kupon darabszáma, kedvezmény mértéke, termék leírás)
 • Minden mobilkupon alkalmazás egyedi azonosítóval kerül a rendszerbe (statisztika)

A Mobil Kuponok beváltása az intelligens kasszáknál történik – ahol a pénztáros beváltáskor egyszerűen leolvassa a kupont azonosító 2D kódot az ügyfél telefonjának kijelzőjéről.

* A Mobil Kupon alkalmazás Java és Symbian képes telefonokra telepíthető

Bluetooth totem

Mi a Bluetooth totem?
A Bluetooth totem egy új generációs médiaplatform , melynek Bluetooth technológiát igénybe vevő adatátvitel az alapja. Segítségével egy teljesen biztonságos és ingyenes csatornán keresztül kaphat a vevő információkat és prémium tartalmakat a Bluetooth adatátvitelre képes mobiltelefonjára.

Hogyan működik a Bluetooth totem?
A Coop Szolnok Zrt. szandaszőlősi boltjába két Bluetooth totem adót telepítettünk. Ezek az adók különböző tartalmakat sugároznak a Bluetooth által használt frekvencián. A tartalmak, engedélyezés után, letöltődnek a Bluetooth adókat megközelítők telefonjára.

Hogyan kaphatja meg a vásárló a tartalmat?
A felhasználók a Bluetooth aktiválása és a Bluetooth totem adó körzetének elérése után egy rövid szöveges üzenetet kapnak. Pl.: Akar Ön üzenetet fogadni a Bluetooth totem-tól? Ezt az üzenetet el kell fogadni (igennel kell válaszolniuk rá). Ezek után elindul a tartalom küldése. Pl.: Le akarja Ön tölteni Vidám Vili háttérképét? Ha erre a kérdésre is igennel válaszol, elkezdődik a letöltés . A letöltés befejezése után a tartalom elmentődik az inboxba, és szabadon felhasználható.

Mi történik a letöltés után a tartalommal?
A letöltés után a tartalom szabadon felhasználható. A képeket meg lehet nézni, be lehet állítani háttérképként. A zenéket meg lehet hallgatni, vagy fel lehet használni csengőhangként. A kiküldött játékokat és alkalmazásokat installálni lehet.

Tovább lehet küldeni a letöltött tartalmat?
Ez változó. A tartalmat küldő/előállító személy dönti el, hogy engedélyezi vagy sem a tartalom továbbküldését.

Nem számít a Bluetooth tartalomküldés keresetlen reklámnak (spam-nek)?
A hatályos EU-s és magyar szabályozás szerint a Bluetooth marketing nem számít a Bluetooth keresetlen reklámnak (spam-nek).

Mennyire biztonságos a Bluetooth?
A Bluetooth technológia teljesen biztonságos . A Bluetooth adatátvitel semmilyen más magas frekvenciájú eszközökkel együtt működtetve nem okoz interferenciát. A telefon és a Bluetooth adó közötti kommunikációt más telefonok nem láthatják.

Nem ártalmas a Bluetooth az egészségre?
A Bluetooth adatátvitel egészségre teljesen ártalmatlan .

Coop TV

A Coop TV nagyméretű plazmáin tájékozódhat a boltban futó akciókról, megismerheti a Jövő Áruháza fejlesztéseit, és egyéb hasznos tartalmakkal is találkozhat.

A Coop TV segítségével Ön könnyen értesülhet a különböző akciókról – és sorban állás közben sem kell unatkoznia!

A Coop TV megoldásunk a Cisco Digital Media System rendszerén alapul. A legfontosabb elemei a következők:

 • 3 db Cisco Digital Media Player 4400G: nagy megbízhatóságú hálózatra köthető set-top-box, HDMI kimenettel.
 • 1 db Cisco Digital Media Manager 5.1: A Digital Media Signage rendszer központi menedzsment szoftvere.
 • 5 db Professzionális Cisco kijelző: a marketing anyagok nagy felbontású, jó minőségű megjelenítését biztosítják.

Ezekből az eszközökből a vásárló természetesen csak a képernyőkkel találkozik, hisz a többi eszköz csak ezek működését hivatott támogatni. A kijelzők közül egy a bejáratnál, kettő a friss áru pultnál kettő pedig a pénztáraknál került kihelyezésre. A tv-ken ebben a csoportosításban különböző tartalom futtatható.

A médián keresztül lehetőségünk van különböző, előre szerkesztett video tartalmak, azonnali üzenetek, képek, web tartalmak megjelenítésére, szerkesztett, ütemezett módon, hanggal vagy hang nélkül. A boltvezető képes az épp aktuális akciókat, információkat igényes formában kommunikálni a vásárló közönség felé.

Borajánló kioszk

Borajánló kioszkunk segítségével a vásárló könnyen és egyszerűen rátalál az ízlésének megfelelő borokra. A kioszkon számos szempont alapján kereshet az érintőképernyős kijelző segítségével (borvidék, borász, borfajta, vacsora jellege illetve ár szerint).

A borajánló kioszk vonalkód leolvasóval rendelkezik, így a kiválasztott bor vonalkódja alapján az érdeklődő érdekes, hasznos és fontos információkhoz juthat:

 • tájékozódhat egy adott palack tartalmáról
 • kaphat információkat a termőterületről, a pincészetről, a szőlő-, vagy borfajta jellegzetességeiről is
 • kérhet ételajánlatot − akár recepttel együtt − az adott borhoz, vagy
 • bort egy adott ételhez

Amikor a kioszkot éppen nem használják, akkor információs felületként működik, ahol a vevő az aktuális akciókról értesülhet, ha elsétál a kioszk előtt.

Árellenőrző kioszk

A kioszk segítségével a bolt termékeinek vonalkódja leolvasható, és megjeleníthetők a leolvasott termék adatai.

Segítségével a vevő nem csak a termék árát tudja megtekinteni, hanem a termék összetevőket és részletes termékleírást is.

Recept kioszk

A kioszk segítségével a vásárló válogathat recept ajánlataink közül, az általa kiválasztott termékhez a terminál receptet ajánl, melyet ki tud nyomtatni, és otthon fel tudja használni azt. Az eszköz segítségével főznivalót tud választani étrendjének, diétájának megfelelően is.

Digitális polccímke

Az üzletben a vásárló a zöldséges, a hűtőpultos részlegen és a tejhűtőnél találkozhat nagyméretű, digitális polccímkékkel.

Az áron kívül számos más információ is megjelenik ezeken a polccímkéken, mint például a termékösszetevők, vagy a származási ország, mely segít a vásárlóknak választani a termékek közül. 

A digitális polccímke kijelzi azt is, ha egy adott termék akciós, így segítségével a vevő könnyebben, gyorsabban megtalálhatja ezen termékeket.

Bevásárló asszisztensek

A bevásárló asszisztensek egy céleszközt és a hozzá kapcsolódó komplex informatikai háttérrendszert takarják. Ebből a vásárló természetesen csak az eszközzel találkozik, melyeket a boltban a bejáratnál helyeztünk el.

A bevásárló asszisztenseken futó alkalmazás segítségével a vevő a termékekről vonalkód alapján egyéni, részletes információkat tud megtekinteni. Amennyiben ezt az eszközt használja vásárlása során, a kosarában található termékeket a pénztárnál nem kell a pultra kipakolnia, csak az adatgyűjtő készüléket kell átadnia a pénztárosnak.

Mialatt az ügyfél vásárol, a bevásárló asszisztens a vonalkódok leolvasásával folyamatosan bővíti a vásárolt cikkek listáját, és eközben ellátja őt praktikus információval:

 • az eddigi vásárlás aktuális összege,
 • a kiválasztott termékekre vonatkozó különleges akciók,
 • valamint egyéb termékjellemzőkkel.

A szolgáltatás csak törzsvásárlói kártyával vehető igénybe.

Intelligens mérleg

A mérlegek az épp mérlegelés alatt levő termékekhez kapcsolódó közvetlen és közvetett információk tömegét érik el, az eladók pontos információkkal tudják támogatni a vevőt a vásárlás során.

Közvetlen információk alatt a termékre jellemző adatokat értjük (származási hely, ország, szavatosság, egyéb termék jellemzők, stb). A közvetett információk köre gyakorlatilag végtelen lehet. A mérleg segítségével ételkészítési ötleteket, tanácsokat is tud a vásárlónak javasolni az eladó.

Amikor a mérleget éppen nem használják, információs felületként működik, ahol aktuális akciókról értesülhet.

Önkiszolgáló mérleg, kamerával, árufelismerő funkcióval

Az önkiszolgáló mérleget a zöldséges pultnál helyeztük el. A mérleg a rá helyezett árut kamerája segítségével felismeri és beazonosítja, így a vevőnek nincs más dolga, mint a javasolt termékek közül kiválasztani a megfelelőt és nyomtatni egy címkét.

A mérlegen termékfotók találhatóak, melyek segítségével könnyedén felismerhetőek a termékek – a vásárlás így gyorsabbá és könnyebbé válik az ügyfél számára!

Kapcsolat

Kérdése van?
Bővebb információ a T-City
és a HomeLab projektekről:

Magyar Telekom Nyrt.

Levelezési cím:
1541 Budapest

Telefon:
(36) 30 443 4619

E-mail:
Írjon nekünk!

kapcsolódó linkek

Szolnok Megyei Jogú Város