T-City Szolnok MobilVáros alkalmazás


A mobileszközök rohamos terjedésével a szabadidő eltöltésének lehetséges módjáról is legtöbbször interneten tájékozódunk. Egy város turisztikai értékeit, rendezvényeit, szolgáltatásait célszerű tehát egyetlen jól szerkesztett, könnyen használható, és rendszeresen frissülő mobil applikációban elérhetővé tenni. A városba látogató vendégek számára vonzó és kényelmes megoldást jelent a minden lényeges turisztikai információt összefoglalóalkalmazás, a helyi lakosság számára pedig a közösségi élet motorjává válhat a naprakész tartalmakkal szolgáló csatorna.

A MobilVáros alkalmazás Android és iOS platformokra fejlesztett applikáció, amely teljes mértékben a városlakók és az idelátogatók igényeire szabott.Egyszerre tölt be idegenvezető és kisokos szerepet, amely mind a városba látogató turisták, mind a helyi lakosok számára hasznos információkkal bír.

Képességek és lehetőségek

A szolgáltatás kiváló lehetőséget ad a városba érkezőknek arra, hogy csupán okostelefonjukat vagy táblagépüket a kezükben tartva elérjék a város teljes turisztikai kínálatát, a helyi idegenforgalmi vállalkozások aktuális ajánlatait és a város aktuális programjait. Az alkalmazás letöltése és használata a felhasználó számára díjmentes, a teljes feltöltött tartalom szabadon elérhető. A kiterjesztett valóság funkció (AR) az okostelefon képességeit (kamera, helyzet-meghatározás) használja, ha a készülék térkép üzemmódban van, azt függőleges helyzetbe állítva automatikusan bekapcsol, és megjelenik az adott helyszínhez kapcsolódó összes releváns információ, majd visszadöntve a telefont ismét a térképet nézhetjük. A kiterjesztett valóság használatával a helyiek is hasznos információkhoz juthatnak, például telefonjuk kamerájával egy étteremre fókuszálva akár megjeleníthetik annak napi menüjét, de ugyanígy egy köztéri alkotás érdekességeit is könnyedén megismerhetik. Az audio guide funkció segítségével a városnézés során valódi idegenvezetőként használható az alkalmazás, amely hangosan is elmondja, mit látunk éppen.

Szolnok lakosainak mindennapjait az alábbi funkciókkal könnyíti meg az alkalmazás:

  • Városi szolgáltatások: az önkormányzat vagy más intézmények által nyújtott szolgáltatások, hivatalok felsorolása, elérhetőséggel, ügyfélfogadási időkkel.
  • Bejelentő: az alkalmazás használói okostelefonjuk segítségével meghatározott témakörökben (tetszőlegesen meghatározható) pontos lokációval, fényképpel, akár elérhetőséggel és visszacsatolás kérésével jelenthetnek be különböző eseményeket, anomáliákat (pl. kátyú, hibás közvilágítás, csőtörés stb.).
  • Szelektív hulladékgyűjtő szigetek pontos helye, a gyűjtők ürítésének időpontjával, valamint bejelentési lehetőséggel, ha a tárolók valamelyike megtelt.
  • Mobil parkolás : az alkalmazásból egy kattintással lehet elküldeni a mobil parkolást indító SMS-t, a megfelelő kódot a GPS pozíció alapján határozzuk meg. A szolgáltatás mellett megadhatjuk a mobil parkolásra vonatkozó információkat, szabályokat, feltételeket.
  • Facebook: a város Facebook-oldalát integráljuk a mobil alkalmazásba, így a felhasználók közvetlenül mobilon keresztül is követhetik a közösségi oldal híreit.
  • Értesítés-kezelés (push notification): lehetőség van arra, hogy az alkalmazás letöltőinek az önkormányzat üzenetet küldjön. Ez azt jelenti, hogy a több ezer letöltőt akár hetente értesíthetik a városban zajló rendezvényekről, eseményekről.
  • Mobil Programfüzet : az alkalmazásba a városi rendezvények, több napos fesztiválok programja teljes egészében feltölthető, külön menüpontként megjeleníthető. Így az adott rendezvény mobil programfüzeteként használható, képes helyettesíteni a nyomtatott verziót. Az egyes programok egy érintéssel elmenthetőek a telefon, táblagép naptárába, ahol előzetes figyelmeztetést is be lehet állítani a program kezdetéről.

A MobilVáros felhasználói oldala

szolnok_qrcode.pngAz alkalmazás letöltése és használata a felhasználó számára díjmentes, a teljes feltöltött tartalom szabadon elérhető. A letöltésre az AppStore-ból és a Google Play-ről van lehetőség. A program letöltése és használata során generálódó adatforgalom a felhasználó mobil díjcsomagjában meghatározott módon kerül kiszámlázásra saját mobilszolgáltatójától.

A Szolnokon bemutatott alkalmazás fejlesztése a Telekom, míg annak tartalmi feltöltése Szolnok Város Önkormányzata jóvoltából valósult meg.

Az alkalmazás jelenleg magyar nyelven érhető el, iOS és Android platformon működő okostelefonokon és tableteken.

Kapcsolat

Kérdése van?
Bővebb információ a T-City
és a HomeLab projektekről:

Magyar Telekom Nyrt.

Levelezési cím:
1541 Budapest

Telefon:
(36) 30 443 4619

E-mail:
Írjon nekünk!

kapcsolódó linkek

Szolnok Megyei Jogú Város