Fenntarthatósági Nap 8 beszámoló

Fenntartható fejlődés, tudatos életmód, zöld ötletek, kreatív megoldások – és számtalan felejthetetlen pillanat. 2015-ben nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Fenntarthatósági Nap című fesztiválkonferencia. Szekcióbeszélgetések, kiállítók, afterparty a fenntarthatóság jegyében. Mentés. Másként.

fenntarthatosagi_nap_8.png

 

2015-ben nyolcadik alkalommal rendeztük meg a fesztiválkonferenciánkat, a Fenntarthatósági Napot, amely során a távolságokat vizsgáltuk, és arra a kérdésre kerestük a választ, hogy „Te meddig vagy?”.

A nap Alföldi Róbert inspirációs előadásával indult, aki az emberek közötti és az ember önmagához képest felállított távolságairól beszélt, valamint többek között szóba került a komfortzónából történő kilépés, illetve az értékrend és a komfortzóna kapcsolata.

Az inspirációs beszélgetést már szokás szerint szekcióbeszélgetések követték. A környezeti szekcióban a mezőgazdaságé volt a főszerep. A beszélgetés során szakértőink a termelők és a vásárlók közötti távolságokról és közelségekről, az élelmiszerek és a termelés ellenőrzési rendszeréről beszélgettek, valamint igyekeztek rendet tenni a háztáji, bio és őstermelői fogalmak világában. A gazdasági szekció során megismerhettük az SDG célokat, és meghívott előadóink próbáltak megoldást keresni a problémára, miszerint az emberek túl távolinak érzik az SDG célkitűzéseket és ezért nem is tesznek semmit, hogy megvalósuljanak. A társadalmi szekció során vendégeink a civil szférában tapasztalható összefogásról és a hazánkban észlelhető társadalmi különbségekről, távolságokról mondták el véleményüket. A +1 szekció során a kivándorlók, bevándorlók és menekültek kérdéskörét vizsgálták a beszélgetés résztvevői, ennek jogi körülményeit, a témához kapcsolódó statisztikákat és persze az a kérdést is körbejárták előadónk, hogy mennyire befogadó a magyar társadalom.

A szekcióbeszélgetésekkel párhuzamosan, valamint a szünetekben az érdeklődők a Millenáris park területén megismerkedhettek fenntarthatósági témákkal foglalkozó szervezetekkel, akik interaktív módon mutatták be projektjeiket, eredményeiket. 2015-ben is kiírásra került a Fenntarthatósági Naphoz kapcsolódó kreatív pályázat, melynek díjátadója, valamint egy hangulatos afterparty zárta a napot.