Fenntarthatósági Nap 9 beszámoló

Fenntartható fejlődés, tudatos életmód, zöld ötletek, kreatív megoldások – és számtalan felejthetetlen pillanat. 2016-ban kilencedik alkalommal került megrendezésre a Fenntarthatósági Nap, ezúttal az Akvárium klubban. Szekcióbeszélgetések, kiállítók, afterparty a fenntarthatóság jegyében. Mentés. Másként.

fenntarthatosagi_nap_9.png

 

2016-ban új helyszínre költözött a Fenntarthatósági Nap fesztiválkonferencia, immár az Akvárium klubban vártuk a fenntarthatóság iránt érdeklődőket. Szeptember utolsó szombatján azon gondolkoztunk közösen a meghívott előadóinkkal, hogy vajon okosabbak lettünk-e mint öt éve? Hogyan hatnak a gazdaságunkra, társadalmunkra és környezetünkre az okos megoldások egyre nagyobb halmaza.

Az eseményt a kvíz nagymester, Vágó István nyitotta, aki inspirációs előadásában az intelligens, okos és művelt emberek közti különbségeket boncolgatta, valamint saját televíziós példáin keresztül mutatta be, hogy bizonyos szempontok alapján okosabbak lettünk az elmúlt öt évben. A környezeti szekcióban sok téma merült fel, többek között az egyre növekvő környezettudatosság, a robotizáció, az smart mezőgazdaság és okos városok, illetve a megújuló energiafelhasználás jövője. A gazdasági szekcióban szakértőink először a különféle gazdasági mutatókkal ismertették meg a közönséget, majd szóba került a digitalizáció versenyképességre és a munkahelyek alakulására gyakorolt hatása, valamint a fejlődő országok felzárkózásának esélyei a smart megoldások által. A társadalmi szekcióbeszélgetés fő témája a generációk közötti különbségek voltak, valamint az életciklus változása, amit a digitalizáció és a robotizáció elterjedése sokak szerint teljesen átformál a jövőben. A +1 szekcióban meghívott előadóink az egyéni tudatosságról meséltek és saját példáikon keresztül mutatták be, hogy nekik, mint egyénnek mennyiben segítik, vagy épp akadályozzák a tudatos mindennapok kialakítását a smart korszak vívmányai.

Bár új helyszínen, de a hagyományokhoz hűen, a 9. Fenntarthatósági Napon is központi elem volt a kiállítói tér, ahol ezúttal több mint 40 szervezet mutatta be fenntarthatósághoz kapcsolódó aktivitását.   A nap folyamán az érdeklődők szavazhattak a legjobb kiállítók mellett a „Nincs több nem tudom” című pályázatra érkező alkotásokra is. A fesztiválkonferenciát díjátadó és fergeteges afterparty zárta.