Így válassz okosan hangfalat és fejhallgatót játékhoz 

A tökéletes lövöldözős vagy kaland élményhez már csak a megfelelő hangzás hiányzik

Ha már megvan a játékkonzol vagy a PC, kiválasztottuk a beviteli eszközöket és van egy jóféle monitorunk, már csak egy fontos eszköz kell a tökéletes élményhez: a fejhallgató! Adunk néhány tippet ahhoz, hogyan választhatod ki a neked leginkább megfelelő hangkeltő eszközöket.

Ha valaki azt gondolná, hogy a hangfalak és fejhallgatók sokadlagosak a játékélmény szempontjából, csak próbáljanak elindítani egy izgalmasabb lövöldözős játékot, esetleg egy csapatokra építő kalandot némán. Ha nem halljuk rendesen a hátunk mögül lopakodó ellenfelet, vagy csak szöveges chatben értekezhetünk a csapattársainkkal, az élmény is odavész, és persze a hatékonyság is csorbát szenved. Nem is beszélve arról, hogy a már-már teljesen valószerű megjelenítés mellett mennyit tud adni az átélhetőséghez az, ahogy az ambiens hanghatások, effektek is körülvesznek.

Játékhoz persze kicsit máshogy kell hangkeltő eszközöket választani, mint amikor zenehallgatásra keresel hifi-hangszórót, vagy Zoom meetingekhez elegendő apró csipogókat vásárolsz. A játékokban fontos a hangok dinamikája és frekvenciatartománya: a legkisebb zajokat is érthetően kell átadni, miközben egy robbanás-effektnek nem szabad tönkretennie a membránt. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat, amiket még vásárlás előtt érdemes átböngészni.

Erre figyelj, amikor hangfalat választasz

 1. Egyrészt gondold át, milyen környezetben használod a gépet vagy konzolt. Más teljesítményű hangfallal kell készülni egy nagyobb, szélesebb térre, mint egy pár négyzetméteres kisszobára. Ha helytakarékos megoldást keresel, akkor sem érdemes túl apró hangfalakban gondolkodni, ezek ugyanis a magas hangtartományokat még jól átadják, de a dinamikus, érezhető mélytartományban nem jeleskednek.
 2. Gondold át, milyen jellegű játékokat játszol, például olyan tekintetben, fontos-e a térbeli hangzás, és támogatja-e ezt a szoftver. A legtöbb játék sztereó hangot támogat alapból, erre a 2.0 illetve 2.1 leosztású hangfalszettek valók (utóbbiban a sztereó hangfalpár mellett még egy külön mélynyomó segít az erőteljesebb basszuskiemelésben). A térbeli hangzást az 5.1 konfigurációk támogatják, amelyek négy surround hangszórót, egy center egységet és egy mélynyomót tartalmaznak.
 3. ⁣Fontos még a teljesítmény: ezt egyes modelleken wattban adják meg, de ez csalóka, hiszen ez maga a hangszóró terhelhetőségét jelzi. Ami többet mond, az a hangerő decibelben (dB) megadott értéke. A másik fontos tényező a frekvenciaátvitel, ami azt mutatja meg, mi az a legmélyebb és legmagasabb hangrezgés, amelyet még át tud adni a hangszóró. Az emberi fül nagyjából 20 Hz és 20 kHz között érzékeli a hangokat, ehhez viszonyítva keresd azokat a modelleket, amelyek minél szélesebb spektrumot fednek le ebből.

Így válassz a sokféle fejhallgató és headset közül

Fejhallgatós megoldást akkor érdemes keresni, ha szeretnéd úgy átélni a játékok hangjait, hogy azzal nem zavarsz másokat. Épp ezért a nyitott fejhallgatók eleve kiesnek ebből a körből, hiszen ezek a külvilág felé is áteresztik a hangot, és leginkább hifisták, stúdiós szakemberek alkalmazzák.

A legtöbb fejhallgató sztereó, de itt is léteznek surround modellek: ezeknél a nagyobb kivitelű fülpárnákon belül különféle állásban több hangszóró is irányul a fülünkre, ezért olyan hatást kelt az összkép, mintha előttünk vagy mögöttünk is lenne hangforrás. A teljesítmény-, decibel- és frekvencia-adatokat ugyancsak a hangfalakhoz hasonlóan tudod végigböngészni.

Mivel egyre több játék, és főként az e-sportok többsége csapatjáték, fontos a kétirányú kommunikáció: a headseteknél ezért jó pár olyat találunk, ahol a beszédet a száj elé benyúló mikrofon közvetíti. A minőségibb modelleknél ezt akár le is csavarhatod, vagy kihúzhatod a központi egységből.

5 tech tipp, ami segít a választásban

 1. Mérd fel okosan, milyen környezetben játszol a legtöbbet.

  Ez már eldöntheti, hogy hangfalat vagy headsetet keress inkább.
 2. Figyelj oda a csatlakozásokra!

  Míg a legtöbb hangfal és a fejhallgatók egy részét audió jackkel szerelik, főként a gamer headseteknél előfordul USB-s változat is, ebben az esetben ez az eszköz egyfajta hangkártyaként is működik, teljesen átvéve a PC hangképzését.
 3. Ha a vezetéknélkülit választod:

  A vezetéknélküli headsetek Bluetooth-os technológiája megszakadásokat eredményezhet alkalmanként. Ha valami miatt mégis ez lenne a kényelmesebb számodra, figyelj oda, minél magasabb szabványú Bluetooth kompatibilitással rendelkezzen az eszköz, 4 fölött már kicsi az esély hibákra, a jelenleg kapható legmagasabb szabvány az 5.3.
 4. Fejhallgatók esetében ne csak a műszaki jellemzőkre figyelj!

  Játék közben gyakran órákon át hordod a sokszor méretes és nehéz darabokat, ezért nézd meg, milyen kényelmes a fejpántja, valamilyen bőrbarát, légáteresztő anyagot használ-e a fülpárna.
 5. Mindenki máshogy "vájtfülű”:

  Egyeseknek egy melegebb, mélyebb tónusú hangkép a kedvence, mások az élesebb, tisztább hangzásra esküsznek. Nézz meg teszteket az interneten, vagy hallgasd meg barátoknál az általuk használt hangkeltő eszközöket, a közvetlen hatás néha minden műszaki adatot felülír.