Így segíthet tudatosabban élni egy elektromos roller

Érj oda villámgyorsan a munkába, a moziba vagy ruccanj át a város másik felében élő barátodhoz

Manapság egyre több figyelmet kap a mindennapi életünkben a környezettudatosság, de egy elektromos roller nem csak ezért jó választás. A világot és magunkat is jobbá tehetjük vele, mutatjuk, hogyan!

Moziba mennél, dolgozni vagy átruccannál a város másik felében élő barátodhoz? Bár levegőben suhanó légdeszkák egyelőre nem tobzódnak a városokban, ám egyre több olyan alternatív közlekedési eszköz közül választhatunk, amelyek nemcsak a környezetet védik, de villámgyorsan elvisznek minket a-ból b-be! Mind közül talán a roller a legnépszerűbb, aminek elektromos verziója pár éve meghódította az utakat. Nem csoda, hiszen a hagyományos, lábbal hajtós változatnál gyorsabbak és még csak nem is fárasztanak le, üzemanyagként ugyanazt az elektromos áramot fogyasztják, amivel a mobilt is töltöd. Kisebb távolságokra nem kell elővenned az autót, de parkolóhelyet sem kér, hiszen az út végén összehajtod és úgy viheted magaddal, mint egy táskát.

Kép leírása: elektromos roller

elektromos roller

MIKET TUD EGY MODERN ELEKTROMOS ROLLER?

1. A manapság kapható e-rollereknél elég csupán néhány fontos tulajdonságot ellenőrizni vásárlás előtt. Egyrészt persze fontos a végsebesség, ami a legtöbb általános modell esetében 20-30 km/h. Tartsd észben, hogy minél nagyobb tömeget kell mozgatnia, annál óvatosabb lesz a gyorsulása, tehát fürgébben lehagy egy 50 kilós rolleres valaki mást, aki ugyanazon a modellen 90 kilóval egyensúlyoz. Apropó, ezt az értéket is előre csekkold, hiszen a rollereknél szinte minden esetben jelzik a legnagyobb terhelhetőséget, ami általában 100-120 kiló környékén mozog.

2. Ugyan sokszor jelzik az eszköz teljesítményét, de ezt inkább az elérhető végsebesség, valamint az egy feltöltéssel megtehető maximális távolság mutatja meg legjobban. Utóbbi érték természetesen nem egzakt, hiszen függ többek között az útviszonyoktól, a közlekedési stílusunktól, a terheléstől, ezért itt legtöbbször körülbelüli értéket látsz majd. Az elérhető modelleknél 20-40 kilométert bírnak a vázba rejtett akkumulátorok, de a legtöbb esetben a töltöttségi szintet a kormányon található kis kijelzőn meg tudod nézni útközben is, tehát nem ér kellemetlen meglepetés az otthontól távol.

3. Végül pedig persze ne hagyjuk ki a külső jellemzőket sem! A jármű tömege azért fontos, mert ha leszállsz róla, és nem szeretnéd nyilvános helyen hagyni, érdemes magaddal vinni. Egy 10-15 kilós össztömeg még egyáltalán nem vészes, ennyit hátizsákban is elcipel egy átlagos ember nap mint nap. Azt viszont jó előre nézd meg, könnyen összehajtható-e a roller: ezt általában a kormányoszlop alján lehet megtenni egy gyorscsavar, vagy valamilyen okos kapocs segítségével.

Kép leírása: elektromos roller

elektromos roller

HOGYAN KÖZLEKEDHETÜNK AZ E-ROLLERREL?

Magyarországon a KRESZ még nem sorolja be az ún. mikromobilitási eszközöket, ezek közé tartoznak az elektromos rollerek is. Az általános vélekedés szerint a kerékpárok egyik alcsoportjának érdemes tekinteni őket, amit az is indokol, hogy jelenleg itthon maximum 25 km/h sebességgel szabad közlekedni velük.

Az apró kétkerekűek használatához tehát egyelőre a KRESZ nem írja elő sem bukósisak, sem jogosítvány meglétét, ahogy nem kell rájuk kötelező biztosítást sem kötni, de mindenképp javasolt, mind a védőfelszerelés használata, mind a biztosítás megkötése, hiszen a forgalomban való részvétel így tekinthető biztonságosnak. Arról sincs még egyértelmű szabályozás, hol haladhatunk az e-rollerekkel, ezért (ha szigorúan csak a jogszabályi környezetet nézzük), járdán és úttesten is szabad velük közlekedni.

Arra viszont minden érintett szervezet felhívja a figyelmet, hogy a biztonságot szem előtt tartva, kellő körültekintéssel kell haladni, hogy ne veszélyeztessük és ne zavarjuk a közlekedés többi résztvevőjét, tehát a járdán haladó gyalogosokat vagy az úttest autósait.

5 TECH TIPP, AMI SEGÍT A VÁLASZTÁSBAN

Gondold végig jó előre:

milyen gyakran és mekkora távolságokra használnád az új rollert, ennek megfelelően keress olyan modellt, amelynek akku-kapacitása elegendő a szokásos távokhoz. Ha messzebbre indulnál, győződj meg róla, hogy a célállomáson is találsz használható áramforrást és aljzatot, és persze vigyél magaddal töltőt.

Fontos az előképzettség:

bár egy e-roller szinte alig emel el a földtől, vásárlás előtt próbáld ki hagyományos rolleren vagy kerékpáron, milyen az egyensúlyérzéked, és képesek vagy-e a határozott fordulókra, megállásra.

Nézd meg, milyen biztonsági berendezésekkel szerelik fel a kiválasztott modellt.

Egyes e-rollerekben nemcsak egyszerű fékek találhatók, hanem a csúszást és a kerekek kipörgését gátló ABS rendszerek, amik segítenek a biztos megállásban nedves talajon vagy törmelékkel teleszórt úton is.

A kerekek fontossága:

A rollerek kereke ugyan jóval kisebb az autók és kerékpárok kerekénél, de itt sem mindegy, milyen borítást kapnak, a tömlős abroncsok értelemszerűen rugalmasabb és kényelmesebb menetet biztosítanak. Egyes modelleken további rugós és teleszkópos megoldások segítik a rázkódásmentes élményt.

Családi élmény biztosítása:

Ha több e-rollert is használna a család, érdemes ugyanolyan modellt választanod, mert így senki nem marad le a másiktól útközben!

Nézz körül, mi kell hozzá

További okoskiegészítők ›