Minden az okoslámpákról 

Miért hasznos az okosvilágítás, ami egyszerűbbé és biztonságosabbá teszi a mindennapokat

Az okosvilágítás a világítástechnológia leizgalmasabb újítása az izzó feltalálása óta. Egy mára megszokott, sőt nélkülözhetetlen alapfunkciót egészít ki olyan lehetőségekkel, amelyekre talán nem is gondolnánk elsőre. Pedig ki ne szeretné, hogy úgy legyen egyszerűbb vagy éppen biztonságosabb az élete, hogy ehhez különösebb erőfeszítést sem kell tennie, és a megfelelő beállítások után minden magától működik?

Az intelligens világítás előnyeinek kihasználásához tudatosság kell, érdemes túllépni a kezdeti idegenkedésen. Az okosvilágítás talán elsőre bonyolultnak és drágának tűnik a "buta" villanykörte becsavarásához képest, azonban egy kis tájékozódás után nem várt pozitívumokat hozhat egy jól összeállított koncepció a mindennapjaidban!

Mi a különbség?

Intelligens vagy okosvilágításról akkor beszélünk, ha a lámpák vezeték nélküli kapcsolat és egy okostelefonos alkalmazás segítségével távolról vezérelhetők. Időzítőket állíthatsz be a lámpákhoz, és ütemterveket hozhatsz létre, hogy meghatározott időben vagy meghatározott műveletek alapján be- és kikapcsolja az izzókat a rendszer!

A lámpákat szinkronizálhatod a napfelkeltével és a napnyugtával, tompíthatod vagy megváltoztathatod a színüket – jól ismert a különböző színek hatása, a kék vagy a zöld fény nyugtató hatású, segít ellazulni és kiegyensúlyozottabbá tesz, a rózsaszín fények az intimitást segítik, a piros az izgalom színe, a sárga a depresszió ellen jó, mindezt hosszan lehetne sorolni. Mozgásérzékelést is beállíthatsz a lámpáidhoz, ráadásul a világítást hangutasításokkal vagy programozható vezeték nélküli gombokkal és távirányítókkal is vezérelheted.

Milyen területeken hasznos?

  • Biztonság: Ki szeret egy fárasztó nap után a sötét házba hazaérni? Egy jól beállított intelligens világítási rendszer fényes otthonnal várhatja, megfelelő időzítés után. De akár véletlenszerűen is bekapcsolhatjuk a lámpákat, ha éppen nem vagyunk otthon, hogy elriasszuk a betörőket, nem is beszélve a mozgásérzékelőkről a kültéri fények éjszakai bekapcsolásához, vezeték nélkül.
  • Kényelem: nincs is jobb, mint könyvet olvasni elalvás előtt, a kényelmes ágyunkban. Persze ez gyakran jár azzal, hogy úgy alszik el az ember, hogy az éjjeli lámpa ég. De beállíthatjuk, hogy egy idő után, vagy egy konkrét időben automatikusan lekapcsoljon. Éjszaka egyetlen paranccsal vagy ütemezéssel mindent ki-, majd reggel újra bekapcsolhatunk. Hasznos funkció lehet, hogy a mozgásérzékelők automatikusan felkapcsolják a világítást, amikor belépünk egy-egy szobába, majd kikapcsolják, amikor elhagyjuk azt.
  • Egészség: ha kihagynánk a reggelből az ébresztőóra kegyetlen berregését, erre is van mód. Hiszen a finoman növekvő fényre ébredni kevésbé zavaró, és ráadásul sokkal hatásosabb napindító. A világítás szinkronizálása a nap folyamán segít abban, hogy energikusabbnak érezzük magunkat, amikor szükség van rá, és elkezdjünk megnyugodni, kikapcsolni, amikor közeledik a nap vége.
  • Takarékoskodás: mindig, mindenhol csak annyit világítanak a lámpák, amennyire éppen szükség van, egyetlen másodperccel sem többet. Ezzel elkerülhetjük a túlzott energiafogyasztást, pazarlást, vagyis akár pénzt is spórolhatunk vele.

A listát hosszan lehetne folytatni, nem beszélve arról, hogy más okoseszközöket is összekapcsolhatunk az intelligens világításunkkal. Létezik olyan lámpa, amely például a hazaérésünk után bekapcsolja a légtisztítót. A lehetőségek tárháza óriási, az okosvilágítás számtalan módon teheti könnyebbé, kényelmesebbé, egyszóval jobb minőségűvé az életet!