HOGYAN VÁLTOZIK A ROAMING AZ EU-BAN?

2017. június 15-től az Európai Uniós szabályozás szerint és annak megfelelően ügyfeleink roaming többletdíj nélkül, belföldi díjakkal telefonálhatnak és netezhetnek az EU tagországaiban a méltányos használati feltétel erejéig. A telefonálást, az SMS-t és az internetet is érintő változásokat az alábbiakban foglaltuk össze, hogy annak életbe lépése előtt pontos tájékoztatást adjunk előfizetőinknek.

Milyen főbb általános szabályai vannak a mostani változásnak?

Telefonálás, SMS

Az EU-ból magyarországi alapdíjas számra, illetve az EU-ból EU-ba roaming helyzetben alapdíjas számra indított hanghívás, illetve belföldi hívószámra küldött SMS és MMS küldés esetén - a méltányos használat erejéig - a belföldi díjcsomagban meghatározott hálózaton kívüli díjak az irányadók. Amennyiben a díjcsomag tartalmaz lebeszélhető perceket és SMS-eket, azok az EU díjzónán belül felhasználhatóak ugyanazokba a hívásirányokba, mint belföldi helyzetben, például a Mobil L csomagba foglalt 150 perc vagy SMS belföldön és az EU díjzónában is használható. A más hálózatokba irányuló hívásokra és SMS-ekre felhasználható havi díj az EU-s beszélgetésre és üzenetküldésre is igénybe vehető.

A hanghívás fogadása az Európai Unió tagállamaiban (Telekom esetén a további országokat is tartalmazó EU díjzónában) egységesen - a méltányos használat erejéig - díjmentes.

A kiegészítő opciók (pl. Családi Mobil opció kedvezményei, cégcsoporton belüli 0 Ft-os hívás opció percdíjai) roaming esetén nem érhetők el, ahogy a csomagokban foglalt hálózaton belüli korlátlanság sem, hiszen ahhoz hálózaton belül indított hívás vagy SMS szükséges, roaming helyzetben azonban másik szolgáltató hálózatát használják ügyfeleink.

Lakossági díjcsomagok és mobilinternet

Üzleti díjcsomagok és mobilinternet

Internetezés

A lakossági mobil díjcsomagokba foglalt adatmennyiség az EU területén bárhol teljes egészében felhasználható, kivéve a Mobil Korlátlan netcsomagot és Net&Roll netcsomagokat, amelyekkel csak a díjszabásban meghatározott adatmennyiségig lehet netezni az EU-ban is.

Az Üzleti mobilinternet csomagok esetén az Üzleti Mobilnet EU csomagokba foglalt adatmennyiség az EU területén teljes egészében felhasználható. Az Üzleti Mobilnet, valamint Business Net csomagokkal csak a díjszabásban meghatározott mértékben lehet internetezni az EU-ban is.

Valamennyi mobilcsomag esetében az adatkeret elfogyásakor roaming helyzetben az adatforgalom leáll. Ezt követően a telekom.hu/adatroaming oldalon is elérhető net opciókat lehet igénybe venni.

A belföldi kiegészítő net opciók és kedvezmények egy része EU roaming helyzetben nem használhatók.

Lakossági díjcsomagok és mobilinternet

Üzleti díjcsomagok és mobilinternet

Mennyi ideig használhatom a díjcsomagomat az EU-ban belföldi díjakkal?

Az EU rendelet szerint a hazai díjakkal való roamingolás az időszakos utazásokra (pl. nyaralás, síelés, üzleti út) vonatkozik, nem pedig állandó vagy életvitelszerű külföldi tartózkodás esetére (pl. munka miatt).

De mi dönti el, hogy mi számít állandó külföldi használatnak?

A rendelet ezt is szabályozza. A távközlési szolgáltatók 4 hónapra visszamenőleg vizsgálhatják a forgalmi és jelenléti adatokat. Amennyiben a forgalmi és jelenléti adatok alapján az ügyfél túlnyomórészt nem belföldön használja a szolgáltatást, úgy előzetes értesítést követően többletdíj számítható fel. A méltányos használat feltételeiről és a rájuk vonatkozó roaming többlet díjakról készítettünk egy tájékoztató oldalt, ahol a feltételek részletesen is megtalálhatók.

Méltányos használat és roaming többlet díjak

EU vagy EU díjzóna? Mi a különbség?

Az Európai Unió szabályozása értelemszerűen az EU-s országokra terjed ki. A Telekomnál érvényes EU díjzóna azonban további országokat is tartalmaz, azaz ügyfeleink az EU-s mobilhasználat előnyeit nem csak az EU-ban élvezhetik.

Itthonról hívok EU-s számot, arra is érvényes?

Nem. Az EU-s szabályozás csak a roaming helyzetben történő telefonálás szabályait fekteti le, a belföldi mobilhasználatra nem vonatkozik. Az itthonról EU-ba irányuló hívások nemzetközi hívásnak minősülnek, és a díjszabásuk eltér a roaming során alkalmazottól. 

Lakossági díjcsomagok, szolgáltatások és opciók változásai

Domino feltöltőkártyás előfizetés esetén a hívásfogadás 30 naponta 100 perc erejéig (méltányos használat) díjmentes, ezt követően 4,2 Ft/perc.

Az alábbi opciók, kedvezmények és csomagok csak belföldön vehetők igénybe

Családi mobil opció, T-Percek, SMS M csomag, Diák opció, Hangposta csomag, Videotelefonálás, Korlátlan TV és film opció, Domino S opció, Domino feltöltési kedvezmény. 

Üzleti díjcsomagok, szolgáltatások és opciók változásai

Korábbi mobilinternet csomagok:

Az alábbi opciók, kedvezmények és csomagok csak belföldön vehetők igénybe

Cégen belüli díjmentes hívás opciók, Korlátlan TV és film opció, Üzleti SMS csomag 100.

EU díjzónába tartozó országok

Európai Unió: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprusi Köztársaság, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Monaco, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia

Európai Unión kívüli országok: Andorra, Izland, Liechtenstein, Norvégia

Európai Unió külbirtoka: Azori-szigetek, Dominikai Közösség, Francia Guyana, Gibraltár, Guadeloupe, Kanári szigetek, Madeira, Martinique, Réunion