Ha telepítéssel járó otthoni szolgáltatást is szeretnél a terméked mellé, a megrendelésedet december 9. 14:00-ig kell leadnod. Részletek
Ha telepítéssel járó otthoni szolgáltatást is szeretnél a terméked mellé, a megrendelésedet december 9. 14:00-ig kell leadnod. Részletek

GYAKORI KÉRDÉSEK

A TV készülékem hátulján több csatlakozási lehetőség is van. Melyik mire való?

HDMI csatlakozó:

A HDMI csatlakozó (High Definition Multimedia Interface) olyan multimédiás jelátviteli szabvány, amely kábelkapcsolat segítségével teszi lehetővé gyakorlatilag bármilyen digitális kép-, hang- és vezérlőjel tömörítetlen továbbítását.
A HDMI csatlakozó nagy előnye, hogy úgy teszi lehetővé két berendezés összeköttetését egyetlen kábellel, hogy a felhasználónak nem kell arra figyelnie, melyik a ki- és melyik a bemenet, illetve melyik szolgál a hang és melyik a kép átvitelére. A HDMI csatlakozó alkalmas HDTV kép és nagy felbontású, akár 7.1 csatornás DVD-A vagy SACD digitális hangjel egyidejű továbbítására. A HDMI csatlakozó adatátviteli sebessége 5 gigabit másodpercenként.

EuroScart csatlakozó:

Európában kifejlesztett analóg, 21 pólusú csatlakozódugó és aljzatrendszer, melyet televíziókon, DVD-játszókon és felvevőkön, műholdvevőkön használunk. Abból a célból fejlesztették ki, hogy egyetlen kábel és csatlakozó segítségével lehessen összekapcsolni készülékeket.
Az RGB videojel és sztereó hang kétirányú átviteléhez nem kevesebb, mint 20 dugóra és aljzatra van szükség, ezt az EuroScart egyetlen kötegelt kábel és 2 darab 21 tűs csatlakozó segítségével valósítja meg, amelyen egyszerre szállíthat többfajta videó-, hang- és vezérlőjelet.

DVI csatlakozó:

Szabványos, digitális videojel csatlakozó, amely nevét a Digital Video Interface (Digitális videó csatlakozó) angol kifejezés rövidítéséből kapta.
A DVI eredetileg számítógépek és LCD monitorok összekötésére kifejlesztett csatlakozó, amelyet a HDMI szabvány elterjedése előtt több televízió gyártó alkalmazott LCD és plazma televíziókon, videó vetítőkön és DVD lejátszókon.
A DVI csatlakozó segítségével bármilyen PC-s képszabvány (VGA, S-VGA, XGA, SXGA, stb.) továbbítható, de a DVI támogatja a hagyományos televíziós (PAL, NTSC) és a HDTV (1080i, 1080p, 720p stb.) átvitelét is.
A DVI elvben egy egységes csatlakozó szabvány, mégis többféle kivitele terjedt el, amelyeket eltérő betűjelzéssel láttak el (DVI, DVI-A, DVI-D). Ezek a DVI csatlakozó változatok általában csak saját aljzatukkal kompatibilisek, így előfordulhat, hogy olyan kábelre lesz szükségünk, amelynek egyik végén DVI-A, a másikon például DVI-D csatlakozó van. Például az InFocus és Screenplay vetítőknél alkalmaztak egy úgynevezett M1-DVI vagy M1-DA csatlakozót, amelyhez külön „hagyományos” DVI vagy HDMI csatlakozóra fordító adaptert igényel.
A DVI csatlakozóval teljes mértékben kompatibilis, de digitális, többcsatornás hang átvitelére is alkalmas HDMI csatlakozóra bevezetése után a DVI csatlakozó jelentősége csökkent.

Komponens csatlakozó:

Főként DVD lejátszók, házimozi rendszerek és televíziók között alkalmazott csatlakozó típus. Közvetlenül a képernyő vezérlésére szolgáló három jelkomponens - a világosság, valamint a két ún. színkülönbségi jel - elkülönített továbbítására szolgáló videojel szabvány.
A komponens csatlakozót eredetileg professzionális célokra használták, de a progresszív kimenetű DVD lejátszók elterjedésével a szórakoztató elektronikában is teret nyert. A komponens csatlakozó kivitelét tekintve lehet 3 RCA vagy BNC csatlakozós. A komponens csatlakozó az egyetlen analóg szabvány, amely nem csak váltott soros, hanem progresszív pásztázású videojel átvitelére is alkalmas, továbbá a komponens csatlakozó teszi egyedül lehetővé HDTV adások analóg továbbítását. A komponens videojel átvitelére a magasabb minőségi kategóriába tartozó DVD lejátszók és képmegjelenítők hátlapján három csatlakozóaljzatot találunk YUV, Color Difference (színkülönbség), YPbPr vagy Y/B-Y/R-Y, Y/Cb/Cr jelöléssel ellátva.

RCA csatlakozó:

Videó és hangátvitelre egyaránt használt csatlakozó típus, amely egy-egy aljzaton, illetve vezetéken keresztül egyszerre egy jelet továbbít.
Egy RCA csatlakozón komponens videojel, míg három RCA csatlakozón RGB vagy komponens videojel is továbbítható. A mono hangjelhez egy, a sztereohoz kettő, az 5.1 csatornás hanghoz pedig hat RCA kábelre van szükség.

Utoljára frissítve: 2022. december 6.

Hasznos volt ez a válasz?

Ahhoz, hogy hasznosabb választ adhassunk, szívesen fogadjuk a részletesebb visszajelzést:

Köszönjük a visszajelzésed!