Befektetői közlemények

A Matáv megvásárolja a Westel Társaságok fennmaradó 49%-os részesedését

1999. október 22.

A MATÁV, a Westel Rádiótelefon Kft. és a Westel 900 Rt. 51%-os tulajdonosa megvásárolja a társaságok fennmaradó 49%-os részesedését.

Azt követően, hogy a Deutsche Telekom megvásárolta a MediaOne-tól a kelet-európai mobilszolgáltatók egy csoportját, a Matáv örömmel jelenti be, hogy megállapodást kötött a Deutsche Telekommal, melynek értelmében a Matáv opciós jogot szerzett a Westel Rádiótelefon Kft-ben és a Westel 900 Rt-ben 49%-os részesedés (Westel Részesedések) megvásárlására. A Westel Részesedések jelenleg a MediaOne tulajdonában vannak és részét képezik a Deutsche Telekom tulajdonába kerülő portfóliónak. A MATÁV jelenleg 51%-os tulajdonosa mindkét mobilszolgáltatónak. A Deutsche Telekom és az Ameritech International együttesen 59,53%-os tulajdonnal rendelkeznek a Matáv-ban, a Deutsche Telekom teljeskörűen konszolidálja a Matáv-ot. A tranzakció megvalósulásához szükséges még a szabályozó hatóságok jóváhagyása.

A megállapodás főbb elemei a következők:

  • A MATÁV vételi opciós megállapodást köt a Deutsche Telekommal a Westel Részesedések megvásárlására, 885 millió dolláros fix áron. Ennek értelmében a Matáv a 2000. július 1-jét követő 15 hónapos időszakban bármikor megvásárolhatja a Westel Részesedéseket. A tranzakció lezárásának végső határideje 2001. december 31.
  • A MATÁV a Deutsche Telekom ilyen tartalmú meghatalmazása révén működési, vezetési és szavazati kontrollt fog gyakorolni a Westel Részesedések felett, amint a Deutsche Telekom megszerzi a megvásárolt Westel Részesedéseket a MediaOne-tól. Ez, a szabályozói-hatósági jóváhagyásoktól függően, várhatóan 2000 elején következik be. A meghatalmazásra vonatkozó megállapodás értelmében a Deutsche Telekomot egyetértési jog illeti meg bizonyos kérdésekben.

Straub Elek elnök-vezérigazgató a tranzakcióval kapcsolatban elmondta: "Ez a tranzakció rendkívül előnyös a Matáv számára. A Westel vállalatok stratégiailag kulcsfontosságúak és ezzel az ügylettel a Matáv szinte azonnal teljeskörű irányításhoz jut, ugyanakkor a vételár kifizetésére mostantól több, mint két év áll rendelkezésünkre."

A MATÁV pénzügyi tanácsadója a Morgan Stanley Dean Witter volt.

A Westel 900 Magyarország legnagyobb mobiltelefon szolgáltatója. 1999 szeptemberében 737.000 előfizetővel, valamint a GSM piacon hozzávetőleg 58%-os részesedéssel rendelkezett.

A Westel 450 Magyarország egyedüli analóg mobiltelefon szolgáltatója. 1999 szeptemberében 99.000 előfizetője volt.

A MATÁV Magyarország legnagyobb távközlési szolgáltatója. A MATÁV a távbeszélő, adatátviteli és értéknövelt szolgáltatások széles skáláját nyújtja, és leányvállalatai révén Magyarország legnagyobb mobil távközlési szolgáltatója. Legfontosabb részvényesei: a MagyarCom, az Ameritech International, Inc. és a Deutsche Telekom AG konzorciuma (59,53%); a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium (az Arany Részvény birtokosa); míg a részvények 40,47%-a nyilvános forgalomban van.