Befektetői közlemények

A Matáv 16%-os létszámcsökkenést hajt végre a meghirdetett szerkezetátalakítási programjának keretében

2000. december 08.

Magyarország vezető távközlési szolgáltatója, a Matáv (NYSE: MTA.N és BÉT: MTAV.BU) az Igazgatóság döntését követően nyilvánosságra hozta november 14-én bejelentett, a vezetékes beszédcélú üzletágat érintő szerkezetátalakítási programjának részleteit.

A meghirdetett új vállalati stratégia megvalósításának első lépéseként a Matáv jelentős intézkedésekről döntött. A program fő elemei között szerepel a vezetékes, mobil, internet, rendszerintegrációs üzleti területek szerkezetátalakítása 2001 folyamán, melynek keretében a vezetékes üzleti területen (MATÁV Rt.) 16%-os létszámcsökkentés történik, továbbá a program magában foglalja meghatározott analóg és egyéb eszközök gyorsított leírását, valamint a gyors növekedést mutató területekre irányuló beruházások arányának növelését. Az új stratégia keretében a jövő év során további lépések megtételére kerül sor, így nagyobb hangsúlyt kapnak a gyors növekedési ütemű területek, beleértve a földrajzi terjeszkedés lehetőségét is. Az Igazgatóság döntésének megfelelően a Matáv kötelező érvényű ajánlatot fog benyújtani a Macedón telefontársaság 51%-os részesedésének megvásárlására.

Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója a hírhez a következőket fűzte hozzá: "Az átalakítási program a Matáv múltbéli sikeres hatékonyságnövelési képességén, és azon korábbi erőfeszítéseinken nyugszik, melyek egy sikeres és eredményes vezető telekommunikációs vállalat létrehozását célozták. Jelenlegi lépésünk működésünk újrafókuszálása annak érdekében, hogy jobban igazodjunk a technológia és a fogyasztói szokások gyors változásához.

A befektetői elvárásoknak megfelelően, a Matáv jelentős emberi és pénzügyi erőforrásokat csoportosít át azon területek, így a mobil, adatkommunikáció és internet felé, ahol a legnagyobb részvényesi érték teremthető. Annak érdekében, hogy tulajdonosaink számára növeljük ezen területek átláthatóságát, 2001 első negyedévétől kezdve részletesebb információkat teszünk közzé. Ezeken a teljes mértékben liberalizált területeken már eddig is erős vezető szerephez jutott a vállalat, hozzájárulva a magyar infokommunikációs iparág növekedéséhez, megteremtve a további fejlődés lehetőségét."

A létszámleépítés folyamatfejlesztésekkel, és a működési területek szerkezetátalakításával jár együtt, amelynek eredményeként mintegy 150 szervezeti egység szűnik meg. Jelentősebb létszámleépítésre kerül sor a vezérigazgatóságon, a támogató és a műszaki kiszolgálói területeken. A hálózat irányítással foglalkozó területet a Matáv megerősíti, míg az üzemeltetésnél összevonásokat tervez.

A fenti változások az elkövetkezendő hónapok során, több lépésben kerülnek megvalósításra és várhatóan 2001 végére fejeződnek be. Első lépésként az ügyfélszolgálatok valamint az információ szolgáltató központ tevékenysége kerül racionalizálásra. A négy műszaki igazgatóságból két új igazgatóságot, a hálózatirányítási, valamint a műszaki szolgáltatási igazgatóságot kívánja a Matáv létrehozni.

A jelenlegi szerkezetátalakítási program a Matáv becslése szerint hozzávetőleg 13-15 milliárd forint egyszeri költséget jelent 2000-ben, mely a szerkezetátalakítással, végkielégítésekkel, valamint eszköz-leírásokkal kapcsolatos költségeket foglalja magában. A költségek pontos összege számos tényező függvénye, többek között függ a szakszervezettel folytatott tárgyalásoktól is.

A MATÁV Magyarország legnagyobb távközlési szolgáltatója, és országos koncesszióval rendelkezik a belföldi és a nemzetközi távhívások területén. A MATÁV a távbeszélő, adatátviteli és értéknövelt szolgáltatások széles skáláját nyújtja, és leányvállalatai révén Magyarország legnagyobb mobil távközlési szolgáltatója. A MATÁV Rt. fontosabb részvényesei a 2000. szeptember 30-i állapot szerint: a Magyar Állam (az Arany Részvény birtokosa); MagyarCom, a Deutsche Telekom AG tulajdona (59,49%);míg a részvények 40,51%-a nyilvános forgalomban van.