Befektetői közlemények

A Standard & Poor's elkészítette a Matáv hitelminősítését

BUDAPEST, 2000. december 8.

A Standard & Poor's Investor Services hitelminősítő intézet elkészítette a Matáv, Magyarország vezető távközlési szolgáltatója hitelminősítését. Standard & Poor "A"-mínusz minősítéssel látta el a Matáv vállalati forinthiteleit. A MATÁV forint hiteleinek minősítésében meghatározó a többségi tulajdonos Deutsche Telekom hitelbesorolása. A forinthitelekre vonatkozó minősítés kilátása negatív. Ezen túlmenően a Matáv tripla "B"- plusz minősítést kapott a deviza hitelek vonatkozásában, amelyre Magyarország minősítése (BBB+/pozitív/A-2) van hatással. A devizahitelekre vonatkozó minősítés kilátása pozitív.

A Standard & Poor's döntését - többek között - a következőkkel támasztotta alá:

"A MATÁV legfőbb erőssége, hogy Magyarországon kizárólagos joggal rendelkezik távolsági illetve nemzetközi vezetékes hívások bonyolítására, valamint vezető szerepet tölt be a gyors növekedést mutató magyar mobilpiacon. Ezen túlmenően a Matáv kizárólagos joggal rendelkezik helyi távközlési szolgáltatások nyújtására Magyarország mintegy 70%-át lefedő szolgáltatási területen, így a nagyobb városok szinte mindegyikében, beleértve a fővárost. A MATÁV számára a jövő egyik legnagyobb kihívását a szervezeti átalakítások megvalósítása jelenti, ez biztosíthatja ugyanis, hogy a telekommunikációs piac 2002-ben történő teljes megnyitásának idejére megfelelő piaci pozíciókat szerezzen. A liberalizációt követően a Matáv versenyezni kényszerül az árak, a szolgáltatási minőség, a hálózatminőség és termékválaszték területein. A siker előfeltétele a szervezeti kultúra, a hálózatminőség, a termékválaszték és a költségstruktúra további átalakítása, hiszen ezek biztosíthatják, hogy a fokozódó verseny, a szabályozói beavatkozás és az árrésre helyeződő nyomás körülményei között a Matáv piacvesztését minimalizálni és a profitabilitását fenntartani legyen képes.

A Standard & Poor's elemzése elkészítése során azt feltételezte, hogy a piac liberalizációját megelőző időszakban a Matáv további hatékonyságjavulást és tarifakiegyenlítést ér el, azt követően pedig fenntartja piaci dominanciáját és továbbra is jelentős bevételt generál a hazai telefonszolgáltatás területén."