Befektetői közlemények

A Matáv 100%-os tulajdonosa lett a Westelnek

2001. december 21.

A Matáv (NYSE: MTA.N és BÉT: MTAV.BU), Magyarország vezető távközlési szolgáltatója 2001. december 21-én a Deutsche Telekommal lezárta azt a tranzakciót, amellyel megszerezte a Westel és a Westel 0660 fennmaradó 49%-át.

A Matáv 920 millió eurót fizetett a Westel-érdekeltségek 49%-áért és megállapodott a Deutsche Telekommal, hogy 2002-ben további, a Westel 2001. évi eredménye után fizetendő osztalék 49%-ának megfelelő összeget fog fizetni. A 2001. évre fizetendő osztalék összegéről még nem született döntés. A vételárat a Matáv a Deutsche Telekom által nyújtott LIBOR+50 bázispont kamatozású középlejáratú euró hitelből finanszírozta.

Straub Elek a Matáv elnök-vezérigazgatója elmondta: ”Ez a tranzakció kiemelkedő jelentőségű esemény a Matáv történetében. Meggyőződésünk, hogy a Westel a jövőben is a versenytársaknál jobb teljesítményt fog nyújtani és megőrzi biztos vezető szerepét a magyar mobil távközlési piacon.

A Westel Magyarország legnagyobb mobilszolgáltatója, 2001. november végén 2,3 millió előfizetővel és 50% feletti GSM piaci részesedéssel rendelkezett.

A Westel 0660 Magyarország egyedüli analóg mobil távközlési szolgáltatója, 2001. november végén 47 ezer előfizetővel rendelkezett.

A Matáv Magyarország legnagyobb távközlési szolgáltatója. A Matáv a távbeszélő, adatátviteli és értéknövelt szolgáltatások széles skáláját nyújtja, és leányvállalatai révén Magyarország legnagyobb mobil távközlési szolgáltatója. A Matáv többségi részesedéssel rendelkezik a MakTelt Macedónia kizárólagos vezetékes és piacvezető mobil szolgáltatóját irányító Stonebridge Communications AD-ben. A Matáv fontosabb részvényesei: MagyarCom, a Deutsche Telekom AG tulajdona (59,49%); míg a részvények 40,51%-a nyilvános forgalomban van.

A Matáv befektetőknek szóló hírei elérhetőek a Matáv valamint a Budapesti Értéktőzsde weboldalán (www.bet.hu, Forgalmazott Értékpapírok / Kibocsátói Hírek).