Befektetői közlemények

A MakTel tranzakció lezárása

2001. január 16.

A tranzakció lezárásával a matáv többségi részesedést szerzett a Maktelben Megválasztották az új igazgatóságot és a vezérigazgatót.

A MATÁV (NYSE: MTA.N és BÉT: MTAV.BU) örömmel jelenti be, hogy tegnap részvényesi megállapodást írt alá a macedón kormánnyal, melynek értelmében a Matáv által vezetett konzorcium megszerezte Macedónia nemzeti távközlési társasága, a Makedonski Telekommunikacii (Maktel) 51%-át.

A tranzakció lezárását követően a közgyűlés elfogadta a Maktel új alapszabályát és megválasztotta az új igazgatóságot, melyet elnökként Danilo Gligoroski, a macedón kormány képviselője vezet. Az újjáalakult igazgatóság tagjai továbbá: Daniel Doncev, Horst Hermann és Szabó István a Matáv képviseletében, Fridbert Gerlach a Deutsche Telekom delegáltja, Hanno Hausmann, a Southeast Europe Equity Fund részéről, Stavros Nikos Stavridis a Cosmotelco képviselője, Slobodan Danevski, Zamir Dika és Krale Spancevski a macedón kormány delegáltjai. A közgyűlés megerősítette tisztségében Daniel Doncev-et, a Maktel vezérigazgatóját.

A konzorcium által a Maktel 51%-áért fizetett végső ár 343,3 millió euro. A tenderajánlatban szereplő 362,5 millió eurótól való eltérés oka, hogy a Maktel finanszírozói hiteleik kisebb részét konvertálták részvényekre az eredetileg tervezettnél.

A Maktel részvényesei 2001. január 15-én Stonebridge Communications AD (51%), a macedón kormány (47,125%) és az IFC (1,875%). A Stonebridge Communications AD tagjai a Matáv 86,5%, a Southeast Europe Equity Fund 6,1% és a Cosmotelco 7,4% részesedéssel.