Befektetői közlemények

A Matáv 100%-os tulajdonrészt szerzett az Emitelben

2001. január 02.

A MATÁV (NYSE: MTA.N és BÉT: MTAV.BU) örömmel jelenti be, hogy az Emitel Távközlési Rt. 50%-os tulajdonosaként 2000. december 31-én megállapodást írt alá vegyesvállalati partnerével, az Aphrodite BV céggel az Emitel maradék 50%-os tulajdonrészének megvásárlásáról. A teljes irányítás megszerzése az Emitelben a Matáv részéről következetes lépés, mivel az izraeli partnerrel kötött eredeti megállapodás értelmében eddig közös irányítási jogokat gyakorolt a társaságban.

Az Emitel a helyi távközlési szolgáltató Magyarország dél-alföldi régiójának három primer körzetében (Baja, Kiskőrös, Kiskunhalas). A vállalat 2000. november 30-ai állapot szerint több mint 85.000 bekötött vonallal rendelkezett.

A tranzakcióhoz az illetékes magyar hatóságok jóváhagyása szükséges.

A MATÁV az Aphrodite BV részére a megállapodásban rögzített formula alapján számított árat fizet. Az ár tükrözni fogja az Emitel által bekötött vonalak számát és a vállalat hitel-, illetve eszközállományát, közvetlenül a tranzakzió zárása előtti dátumnak megfelelő adatok alapján. A végső ár nem lehet kevesebb mint 46,5 millió amerikai dollár. A fizetés a végső hatósági jóváhagyások után esedékes. A tranzakció lezárásának időpontjától kezdődően a Matáv teljes körűen konszolidálja pénzügyi kimutatásaiban az Emitelt.

Az Aphrodite BV tulajdonosa a Bezeq, Izrael legnagyobb távközlési szolgáltatója (66,6%), valamint a Poalim Investment nevű izraeli befektetési és holding társaság (33,3%).

A MATÁV Magyarország legnagyobb távközlési szolgáltatója, és országos koncesszióval rendelkezik a belföldi és a nemzetközi távhívások területén. A MATÁV a távbeszélő, adatátviteli és értéknövelt szolgáltatások széles skáláját nyújtja, és leányvállalatai révén Magyarország legnagyobb mobil távközlési szolgáltatója. Fontosabb részvényesei a 2000. szeptember 30-i állapot szerint: a Magyar Állam (az Arany Részvény birtokosa); MagyarCom, a Deutsche Telekom AG tulajdona (59,49%); míg a részvények 40,51%-a nyilvános forgalomban van.