Befektetői közlemények

A Matáv Rt. közleménye az osztalékfizetés rendjéről

2001. június 08.

A Magyar Távközlési Rt. (Matáv) 2001. április 27-én megtartott éves rendes közgyűlésének döntése alapján egy darab 100 Ft névértékű Matáv részvény után járó 2000. évi bruttó osztalék összege 10 forint. Az osztalékfizetés kezdő időpontja 2001. június 1. A 2000. évi osztalékszelvényekkel utoljára 2001. május 18-án forognak a Matáv részvények a Budapesti Értéktőzsdén. A tulajdonosi megfeleltetés fordulónapja 2001. május 25. A 2000. évi osztalék még további 5 évig igényelhető, ezután az osztalékra való igény elévül.

Letétben lévő részvények

Az osztalék 2001. június 1-től kezdve átutalással kerül a letétkezelőknél vezetett értékpapírszámlákhoz tartozó pénzszámlákra abban az esetben, ha a letétkezelő a részvényesre vonatkozó szükséges adatokat az előírt formátumban, hiánytalanul megküldte a részvénykönyv-vezető KELER Rt.-nek. A Matáv Rt. nem felel a letétkezelők hiányos vagy hibás adatszolgáltatásából, valamint az adatok feldolgozásának időigényességéből származó késedelemért. Ha a hiányzó illetve javított adatokat a letétkezelő utólag lejelenti a KELER Rt.-nek, úgy a Matáv Rt. az osztalékot a bejelentést követő hónap 5. munkanapján utalja.

Osztalékra az jogosult, akinek 2001. május 25-én a letétkezelő nyilvántartásában Matáv részvénye van. Felhívjuk Részvényeseink figyelmét, hogy legkésőbb 2001. május 25-ig ellenőrizzék a letétkezelőjüknél az adóelszámoláshoz szükséges adatokat (adóazonosító jelet illetve adószámot, külföldi –adóazonosító jellel nem rendelkező –magánszemély esetén az útlevélszámot), mert ezek hiányában az osztalék nem fizethető ki. Az adólevonásról a Matáv Rt. igazolást állít ki és juttat el a részvényesekhez legkésőbb 2002. január 31-ig.

Magánszemély esetében az előírt adatok alapján a személyi jövedelemadóval csökkentett osztalék összegét a letétkezelő számlájára utalja át a Matáv Rt. A magánszemélyek részére a letétkezelő fizeti ki közvetlenül az osztalék összegét. Az osztalék forrásadója 20%.

Belföldi illetőségű jogi személy esetében az osztalékadó mértéke 0%, ha az osztalék az osztalékban részesülő belföldi hitelintézetnél vezetett bankszámlájára kerül átutalásra. Minden más esetben az osztalékadó mértéke 20% (ld. a Társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 27.§ (7)).

Külföldi illetőségű jogi személy esetében, amennyiben az a kettős adóztatás elkerülését szabályozó egyezmények alapján a kedvezményes adólevonási kulcs alkalmazásával kívánja az osztalékot megkapni, az adózás rendjéről szóló, többször módosított 1990. évi XCI. törvény 5. sz. mellékletében részletezett dokumentumokat kell legkésőbb 2001. május 26-ig átadni a KELER Részvénykönyv-vezetési Osztálya részére (1075 Budapest, Asbóth u. 9-11.). A később leadott dokumentumokat a Matáv Rt.-nek nem áll módjában elfogadni. Minden más esetben az osztalékadó mértéke 20%.

Fizikailag birtokolt részvények

Akik fizikailag birtokolják a részvényüket, azok 2001. június 1-től a KELER Rt. Ügyfélszolgálatán (1075 Budapest, Asbóth u. 9-11., ügyfélfogadási idő: 13-15 óra között) valamint a Postabank és Takarékpénztár Rt. alább felsorolt 21 fiókjában a pénztári órák alatt vehetik fel az osztalékot. Az 1 millió forintot meghaladó igényt kettő munkanappal korábban be kell jelenteni abban a fiókban, ahol a kifizetést kérik. A 200.000 forintot meghaladó igényt a KELER Rt. esetében kettő munkanappal korábban be kell jelenteni.

A részvényes részvénytulajdonának bejegyzésre kell kerülnie a részvénykönyvbe, és a részvényesnek be kell mutatnia a részvényeit az osztalékfizetésre rendelkezésre álló időszakban a kijelölt kifizetőhelyek valamelyikén, ill. az osztalékszelvényt a kifizetőhely rendelkezésére kell bocsátania. A kifizetőhely a kifizetett osztalék, valamint a levont adó mértékéről igazolást állít ki. Ebben az esetben a Matáv Rt. újabb igazolást nem küld.

Magánszemély: Személyesen a személyazonossága igazolása - személyigazolványa vagy külföldi illetőségű esetében útlevéllel történő azonosítása - valamint adóazonosító jel bemutatása mellett, avagy közokirattal vagy teljes bizonyító erejű magánokirattal (két tanúval hitelesítve), erre meghatalmazott személy útján veheti fel az osztalékot. A meghatalmazásnak tartalmaznia kell a meghatalmazó és a meghatalmazott személy nevét, lakcímét, személyigazolvány számát (külföldinél útlevél számát), valamint a meghatalmazó magánszemély részvényes adóazonosító jelét.

Belföldi illetőségű magánszemély részére osztalék csak az adóazonosító jelet tartalmazó adóigazolvány bemutatását követően kerülhet sor, a 20%-os forrásadó levonása után. Nem fizethető osztalék az adóazonosító jellel nem rendelkező magánszemély részvényes részére.

Külföldi illetőségű magánszemély részére a nettó osztalék 20%-os adólevonás után kerül kifizetésre. Nem fizethető ki az osztalék érvényes útlevél hiányában. Amennyiben a külföldi illetőségű magánszemély részvényes rendelkezik adóazonosító jellel, akkor az azt tartalmazó adóigazolványt is be kell mutatnia.

Belföldi illetőségű jogi személy részvényest megillető osztalékot a cégjegyzésre jogosult személy vagy cégszerű meghatalmazással rendelkező személy veheti át, aláírási címpéldány, egy hónapnál nem régebbi cégkivonat és az adóbejelentkezési lap bemutatása mellett. Ha a jogi személy igazoltan saját, belföldi hitelintézetnél vezetett bankszámlájára kéri átutalni az osztalék összegét, adó levonása nélkül kerül kifizetésre az osztalék, de ezzel a lehetőséggel kizárólag a KELER Rt. Ügyfélszolgálatán élhet. Igazolásként a bankszámlát vezető belföldi hitelintézet erről szóló igazolásának eredeti példánya szolgál. Ilyen igazolás hiányában vagy amennyiben a jogi személy készpénzben kívánja az osztalékot felvenni, 20%-os osztalékadó levonását követően kerül kifizetésre a nettó osztalék.

Külföldi illetőségű jogi személy. Ebben az esetben a megjelenő személynek rendelkeznie kell nyilvántartásba vevő külföldi hatóság nyilvántartási okiratával és annak hitelesített magyar nyelvű fordításával, valamint képviseleti jogosultságát igazoló okirattal és igazolnia kell személyazonosságát. Az osztalék 20%-os adó levonása után kerül kifizetésre.

Amennyiben a külföldi illetőségű tulajdonos rendelkezik az adózás rendjéről szóló, többször módosított 1990. évi XCI. törvény 5. sz. mellékletében részletezett dokumentumokkal, valamint van a két ország között kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény, és az kedvezményes adókulcsot ír elő, az ügyfél az adót visszaigényelheti az APEH Észak-Budapesti Igazgatóságán a kifizetéskor kiadott igazolás alapján.

Azon részvényeseink, akik részvényeiket fizikailag maguknál tartják és az 1997., az 1998. ill. az 1999. évek után járó osztalékot még nem vették fel, a KELER Rt. Ügyfélszolgálatán valamint a Postabank és Takarékpénztár Rt. alább felsorolt fiókjainál járhatnak el az osztalék felvétele ügyében.

További felvilágosítással rendelkezésre áll a

Matáv Részvényvonal: 06-80-38 38 38

A fizikailag birtokolt részvények után járó osztalék kifizetőhelyei a Postabank és Takarékpénztár Rt.-nél:

Város

1052 Budapest
1132 Budapest
1061 Budapest
1122 Budapest
6500 Baja
5600 Békéscsaba
4024 Debrecen
3300 Eger
9022 Győr
7400 Kaposvár
6000 Kecskemét
3530 Miskolc
4401 Nyíregyháza
7621 Pécs
6720 Szeged
8000 Székesfehérvár
7101 Szekszárd
5000 Szolnok
9700 Szombathely
2800 Tatabánya
8900 Zalaegerszeg
Cím

Bécsi u. 5.
Váci út 48.
Andrássy út 5.
Maros u. 19-21.
Tóth Kálmán tér 1.
Kinizsi u. 3.
Vár u. 4.
Fellner J. u. 1.
Teleki László u. 26.
Csokonai u. 8.
Nagykőrösi u. 11.
Szemere B. u. 4.
Nyár u. 8.
Rákóczi út 50.
Széchenyi tér 17.
Budai út 32.
Arany J. u. 15-17.
Baross G. út 8.
Kőszegi u. 23.
Komáromi út 41-43.
Ispotály köz 2.