Befektetői közlemények

A Gazdasági Versenyhivatal engedélyezte a Matávnak az Emitel megvásárlását

2001. június 20.

A Gazdasági Versenyhivatal engedélyezte a Matávnak az Emitel megvásárlását.

A Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyta az Emitel 50%-os tulajdonrészének megvásárlását. A GVH nem kötötte feltételhez az engedély megadását, így a jóváhagyással a Matáv az Emitel 100%-os tulajdonosává válik. A Matáv az Emitel szolgáltatási palettájának szélesítését tervezi.

A Matáv az Emitel Távközlési Rt. 50%-os tulajdonosaként 2000. december 31-én megállapodást írt alá vegyesvállalati partnerével, az Aphrodite BV céggel az Emitel maradék 50%-os tulajdonrészének megvásárlásáról. A teljes irányítás megszerzése az Emitelben a Matáv részéről következetes lépés volt, mivel az izraeli partnerrel kötött eredeti megállapodás értelmében eddig is közös irányítási jogokat gyakorolt a társaságban.

Nagy Gábor, a Matáv belföldi üzletfejlesztési osztályának vezetője a vállalat jövőbeni terveiről elmondta: "A Matáv 100%-os tulajdonszerzése lehetővé teszi, hogy az Emitel - terveink szerint 2 év alatt - integrálódhasson a Matáv jelenlegi szolgáltatási rendszereibe, azok előnyeit, hatékonyságnövelő hatásait az Emitel jelenlegi szolgáltatási területén élő ügyfelek is érezhessék. Rövid távon az Emitel szervezeti felépítése és létszáma nem változik, középtávon pedig a társaság növekedni fog. Az ügyfélszolgálati irodák száma nem csökken, tevékenységi körük viszont az Emitel szolgáltatás-porfóliójának növekedésével folyamatosan bővül."

A Matáv az Emitel számára felkínálja jól működő K+F bázisát és szakmai támogatását a termékfejlesztésben, továbbá széles körű piaci információbázisát is az Emitel rendelkezésére bocsátja. Ezért a jövőben az Emitel lakossági és üzleti előfizetői szélesebb szolgáltatási palettáról választhatnak. A lakossági ügyfelek számára az internet elterjesztését és újabb előfizetői csomagok bevezetését, az üzleti előfizetők számára az ISDN szolgáltatások bővítését, valamint a szélessávú adatátviteli szolgáltatások megjelenését kínálja majd a Matáv Csoporthoz tartozó Emitel.

Az Emitel a helyi távközlési szolgáltató Magyarország dél-alföldi régiójának három primer körzetében (Baja, Kiskőrös, Kiskunhalas). A vállalat a 2001. május 31-i állapot szerint több mint 80 000 bekapcsolt vonallal rendelkezett, az 50%-os tulajdonrészt értékesítő Aphrodite BV tulajdonosa a Bezeq, Izrael legnagyobb távközlési szolgáltatója (66,7%), valamint a Poalim Investment nevű izraeli befektetési és holding társaság (33,3%).