Befektetői közlemények

Értesítés a Westel 49%-ára vonatkozó Matáv vételi opció lehívásáról

2001. szeptember 25.

A Matáv (NYSE: MTA.N és BSE: MTAV.BU), Magyarország vezető távközlési szolgáltatója, jelenleg a Westel és a Westel 0660 51%-os tulajdonosa, értesítette a Deutsche Telekomot a maradék 49%-os Westel tulajdonrészekre (a Westel részesedésekre) vonatkozó vételi opció lehívásáról. A Westel részesedések jelenlegi tulajdonosa a Deutsche Telekom.

A Deutsche Telekom és a Matáv között fennálló opciós megállapodás értelmében a Matávnak 2001. szeptember 30-ig kellett értesítenie a Deutsche Telekomot lehívási szándékáról. A tranzakció zárására 2001. év végéig kerül sor.

Az opciós megállapodásnak megfelelően a Matáv 885 millió USD rögzített árat fizet a Westel részedésekért. A Matáv a vételárat várhatóan a Deutsche Telekom által nyújtott hitelből finanszírozza.

A Westel Magyarország legnagyobb mobilszolgáltatója, 2001 augusztusában 2,1 millió előfizetővel és 50% feletti GSM piaci részesedéssel rendelkezett. A Westel 0660 az egyedüli analóg mobilszolgáltató, 2001 augusztusában mintegy 55 ezer előfizetője volt.

A Matáv Magyarország legnagyobb távközlési szolgáltatója; a távbeszélő-, adatátviteli és értéknövelt szolgáltatások széles skáláját nyújtja, és leányvállalatai révén Magyarország legnagyobb mobil távközlési szolgáltatója. A Matáv többségi részesedéssel rendelkezik a MakTelt Macedónia kizárólagos vezetékes és mobilszolgáltatóját irányító Stonebridge Communications AD-ben. A Matáv fő részvényesei: a Magyar Állam (az Arany Részvény birtokosa); MagyarCom, a Deutsche Telekom AG tulajdona (59,49%); míg a részvények 40,51%-a nyilvános forgalomban van.