Befektetői közlemények

A Matáv megtartotta évi rendes közgyűlését

BUDAPEST, 2002. április 26.

A Matáv (NYSE: MTA.N és BSE: MTAV.BU), Magyarország vezető távközlési szolgáltatója bejelenti, hogy a ma megtartotta évi rendes Közgyűlését.

A Közgyűlés meghallgatta és jóváhagyta az Igazgatóság jelentését az ügyvezetésről, a Matáv üzletpolitikájáról és vagyoni helyzetének alakulásáról, valamint a konszolidált beszámolókat a Matáv 2001. évi gazdálkodásáról. A nemzetközi számviteli szabályok (IAS) szerint 2001-ben a bevételek 22,8%-kal nőttek 2000-hez képest, és elérték az 547,7 milliárd forintot. Az éves eredmény 82,6 milliárd forintot tett ki. A mérlegfőösszeg 15,7%-os emelkedéssel elérte a 1104,2 milliárd forintot. A fejlesztésre és korszerűsítésre fordított beruházások értéke 127,7 milliárd forint volt.

A liberalizált piac, valamint a technológiai fejlődés kihívásainak való megfelelés érdekében 2002. január 1-jével a Matáv menedzsmentje új irányítási struktúrát vezetett be. A január 1-jén megalakult Matáv Csoport a Matáv és tagvállalatai összehangolt tevékenysége révén négy üzleti területet fed le: a mobiltelefóniát, az internetet, az üzleti ügyfeleknek és a lakossági ügyfeleknek nyújtott szolgáltatásokat.

A részvényesek előtt Straub Elek elnök-vezérigazgató ismertette éves értékelését a Matáv 2001-es teljesítményéről. Ebben egyebek mellett elmondta:

"A 2001. év végén megtörtént a teljes piacnyitás, amelyre már évek óta készültünk. Sikeresen befejeztük a magyar távközlés privatizációjával egyidőben elindított nyolcéves koncessziós fejlesztési programot és megteremtettük a versenypiac alapjait. A Matáv Csoportot 2001-ben sikeresen bővítettük. A macedón telefontársaság (MakTel) akvizíciójával bebizonyítottuk: regionális növekedési céljainkat is sikeresen végre tudjuk hajtani. Mind a MakTelt, mind pedig hazai terjeszkedésünk eredményeként a tulajdonunkba került Emitelt sikerült integrálnunk, és mindkét leányvállalat várakozásainkat meghaladóan járult hozzá 2001. évi eredményeinkhez. 2001 decemberében lezártuk azt a tranzakciót, amellyel megszereztük a Westel Mobil Távközlési Rt. és a Westel Rádiótelefon Kft. fennmaradó 49%-át, s ezzel a két mobilszolgáltató társaság 100%-os tulajdonosává váltunk. A Matáv üzletágai hatékonyságban, fejlődési ütemben, pénzügyi stabilitásban nemzetközi mércével mérve is kiemelkedően teljesítettek 2001-ben. Fő céljainkat elértük, üzleti terveinket megvalósítottuk, sőt esetenként túlteljesítettük. 2002-ben legfontosabb célunk, hogy az egyre éleződő versenyben sikeresen helytálljunk és megőrizzük a Matáv Csoport vezető helyét."

A Matáv Csoport tevékenységében a liberalizált szolgáltatások évről évre nagyobb súlyt kapnak. 2001-ben a bevételeknek mintegy fele származott versenyhelyzetben nyújtott szolgáltatásokból.

A mobil üzletág ma már a Matáv Csoport növekedésének első számú motorja. A Westel mind az előfizetők számát, mind a bevételt és profitot tekintve továbbra is első a magyarországi mobiltelefon-piacon. A Westel az év során 56%-kal, közel 2,5 millióra növelte előfizetői számát, s ezzel a háromszereplős GSM-piacon megtartotta 50% feletti részesedését.

A Matáv Csoport további dinamikusan fejlődő üzletága az adat- és üzleti kommunikáció. Az adatátviteli végpontok száma több mint 16 ezerre nőtt 2001-ben, a szolgáltatott sávszélesség pedig megduplázódott. Az ISDN-csatornák száma közel 47%-kal nőtt, meghaladva a 448 ezret, ami a vezetékes vonalak 15%-át teszi ki. Több mint 300 ezerre nőtt a kábeltelevízió-előfizetők száma.

Az internetszolgáltatásban is dinamikusan bővült az ügyfélkör, az Axelerónak az év végén több mint 133 ezer előfizetője volt. Továbbra is kiemelt cél az internet elterjedésének gyorsítása és vezető pozíció elérése mind a lakossági, mind pedig az üzleti piaci szegmensben.

A Közgyűlés 11 forint egy részvényre jutó osztalékot hagyott jóvá, ami 11,4 milliárd forint kifizetését jelenti a részvényeseknek a 2001. évi nyereségből. Az osztalék kifizetésének kezdő napja 2002. június 3. Az osztalékfizetés rendjéről 2002. május 15-én részletes hirdetményt tesz közzé a Matáv.

A Matáv 1998. július 1-jén bevezetett hosszú távú vezetői részvényopciós programja 2002. június 30-án lejár. A 2002 júliusától induló új részvényopciós programban mintegy 320 vezető vesz részt. Az opciók kibocsátása három sorozatban történik, évente egy alkalommal. A három kibocsátás során összesen 17 millió darab részvényre szóló opció kerül a menedzsmenthez. Az egyes opciók lejárata 5 év. A már kibocsátott opciós sorozatok a kibocsátástól számított egy évig nem hívhatók le, attól kezdve három részletben minden év júliusában 1/3-1/3-1/3 részük nyílik meg lehívásra.

A Közgyűlés módosításokat fogadott el a Társaság Alapszabályában. A módosítások elsősorban a kizárólagos koncessziós jogosultság megszűnésével, az egyetemes távközlési szolgáltatóvá válással, a szervezetkorszerűsítéssel, valamint a tőzsdei szabályozással összefüggő változások miatt váltak szükségessé.

A részvényesek megválasztották az Igazgatóság és a Felügyelő Bizottság tagjait.

A Matáv Igazgatóságának tagjai a 2002. gazdasági évet lezáró Közgyűlés napjáig: Straub Elek, Hans Albert Aukes, dr. Csányi Sándor, Gansperger Gyula, Jan Geldmacher, Fridbert Gerlach, Michael Günther, dr. Klaus Hartmann, dr. Patai Mihály.

A Matáv Felügyelő Bizottságának tagjai a 2002. gazdasági évet lezáró Közgyűlés napjáig: Böhm Géza, dr. Herbst Árpád , Kadlót Gellért, Joachim Kregel, dr. Erbil Kurt, dr. Klaus Nitschke, dr. Pap László, dr. Ralph Rentschler, Vermes Péter.

A Matáv könyvvizsgálója a PricewaterhouseCoopers maradt további két gazdasági évre.