Befektetői közlemények

A Matáv Rt. befektetői közleménye

2002. január 25.

A Matáv (NYSE: MTA.N és BÉT: MTAV.BU), Magyarország vezeto távközlési szolgáltatója tájékoztatja befektetőit, hogy a Miniszterelnöki Hivatal közzétette a távbeszélő szolgáltatási piacon jelentős piaci erővel rendelkező távközlési szolgáltatók által nyújtott távbeszélő szolgáltatás díjairól, valamint az egyetemes távközlési szolgáltatással kapcsolatos díjcsomagokról szóló rendeletet.

A rendelet alapján a telefontarifák ún. ársapkaszabályozás alá esnek, melynek értelmében a díjemelés éves átlagos mértéke 2002-ben maximum 4%, 2003-2004-ben pedig a fogyasztói árindex mínusz 3% lehet. A számításban szereplő fogyasztói árindexen a kormány éves inflációs előrejelzését kell érteni. Amennyiben az adott évi tényleges fogyasztói infláció több, mint 1 százalékponttal meghaladja a kormány hivatalos inflációs előrejelzését, akkor a következő év ársapkáját az eltérés 2/3-val korrigálni kell.

Az ársapkaszabályozáson belül a rendelet a havi előfizetési díjat és a helyi telefontarifákat külön szabályozza.

Az előfizetési díjak február elsejétől 4%-kal emelkedhetnek. Az analóg fővonalakra vonatkozó normál előfizetői díj 2002. július elsejétől további 3%-kal, a következő két évben pedig évenként kevesebb, mint 10%-kal növekedhet.

A helyi díjak (kapcsolási és percdíjak) 2002 második félévében maximum 5%-kal, a következő két évben pedig évenként átlagosan 6%-kal növekedhetnek.

A fentiekben kiemelt tarifák kivételével július elsejétől a díjemelkedés mértéke az ársapkaszabályozás keretein belül szabadon meghatározható.

Az ársapkaszabályozás keretei közé tartoznak a vezetékesből mobil hálózatba indított hívások díjai. Az Internet használat miatt felszámított telefondíjakat egy másik, már kihirdetett rendelet szabályozza.

A rendelet teljes terjedelmében megtalálható a Magyar Közlöny 2002/8. számában.